Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 905 people
86447 users - nu online: 905 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
De toekomst van de geschiedenis van seksuele minderheden


door Virginia Virtù in Uitgaan & Reports , 16 oktober 2012

This article is also available in English


LHBTI ALMS Conferentie 2012. Van 1 tot 3 augustus kwamen meer dan honderd mensen van over de gehele wereld (Europa, Zuid-Afrika, Canada, de Verenigde Staten en Australië) samen voor de vierde editie van de LHBTI ALMS conferentie, door IHLIA georganiseerd in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Het hoofddoel van de conferentie was internationale archieven, bibliotheken, musea en speciale collecties samen te brengen, zodat ze ervaringen konden delen en uitwisselen, over het verzamelen, bewaren en toegankelijk maken van LHBTI geschiedenis. Verschillende onderwerpen zijn behandeld en diverse kritische noten gekraakt. Hoe “onze” geschiedenis te verzamelen? Hoe de nieuwe media en technologie te gebruiken? Hoe kunnen we meer inclusieve en toegankelijke ruimtes creëren? Hoe krijgen we queer archieven en musea? Hoe kunnen we onze samenwerkingen uitbreiden?

Toch deelde iedereen onmiskenbaar eenzelfde visie: een toekomst waarin elk museum, archief en bibliotheek haar lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transseksueel, transgender en interseks materiaal zichtbaar en toegankelijk maakt, zodat ieder jong persoon die een dergelijk instituut bezoekt of er gebruik van maakt zich onderdeel weet van de geschiedenis van onze samenleving. Want het is vaak een heel simpel vraagje dat ooit in het hoofd van velen van ons heeft rond gezongen, en waarschijnlijk nog steeds in dat van veel jonge mensen vandaag: “Ben ik de enige?” Dat lijkt heel existentieel, maar het is meer dan slechts extreme puberale eenzaamheid; het is een heftige sociale zoektocht die samengaat met een serie cruciale politieke vragen: Heb ik een geschiedenis? Is er een verleden en heden waarmee ik me kan identificeren? Heb ik deze samenleving iets te bieden? Heeft deze samenleving mij iets te bieden?

Archieven, bibliotheken, musea en speciale collecties die door de LHBTI-bewegingen over heel de wereld zijn aangelegd, zijn het gevolg van het stellen van precies deze vragen, existentieel en politiek. Net als oude koffers met verhalen van vergeten reizen bevatten zij onze verborgen geschiedenissen. Brieven, boeken, films, toevallige foto’s, tekeningen, erotische blaadjes verborgen in kelders, mondelinge overlevering en kleine spulletjes kunnen ons de geheimen van het verleden vertellen: liefdesverhalen, vol passie en verborgenheid, strijd en levensstijlen in andere tijden en context. We voelen ons vaak nog steeds verbonden, het hoort op een of andere manier bij ons.

In onze samenleving wordt seksualiteit vaak behandeld als een onbelangrijk historisch detail. Het is tijd dat wij als samenleving diversiteit gaan erkennen, ook binnen de LHBTI-gemeenschappen. Het is tijd dat mainstream kunst en culturele instituten seksuele politiek als integraal beleid en praktijk omarmen, zodat ons erfgoed zichtbaar is voor een breed publiek. Het is tijd dat wij ons erfgoed opeisen, zodat we het opnieuw kunnen toe-eigenen en toegankelijk kunnen maken voor de volgende generaties. LHBTI-erfgoedinstellingen ontsluiten onze geschiedenis, ze maken het verschil in ons huidige bestaan en de samenleving als geheel, zij bieden ons vriendelijke, uitnodigende ruimtes waar we onze ideeën kunnen delen, onze aannames kunnen onderzoeken en verschillende strategieën kunnen ontwikkelen voor de toekomst, zodat we continuïteit, weerstand en subversie kunnen blijven bewerkstelligen.

De LHBTI ALMS Conferentie heeft zichzelf gepositioneerd als deel van deze ontwikkeling. De bijeenkomst bood gelegenheid en podium voor het debat. Het bood de deelnemende instellingen en personen een waardevolle gelegenheid van elkaar te leren, om een visie te ontwikkelen voor een meer omvattend erfgoed, om samenwerking en allianties voor nadere acties te initiëren

Want we hebben geschiedenis, en we hebben een fascinerende toekomst.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERD

De toekomst van de geschiedenis van seksuele minderheden

Virginia Virtù, in Uitgaan & Reports op 20 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media