Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1037 people
86447 users - nu online: 1037 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Minister Donner, weigerambtenaar mag in Rhenen


door Redaktie in Historie & Politiek , 10 mei 2011


Hoewel Minister Donner (CDA) van mening is dat het formeel onjuist is dat in Rhenen college- en raadsleden als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand wel gewetensbezwaren (weigerambtenaar) mogen hebben en andere trouwambtenaren niet, is hij niet van plan daar iets aan te doen.

PvdA-Kamerlid Achmed Marcouch stelde over deze kwestie schriftelijke vragen die nu door de ministers Van Bijsterveldt en Donner van Binnenlandse Zaken zijn beantwoord.


Het college van de gemeente Rhenen besloot vorige maand dat college- en raadsleden benoemd kunnen worden tot bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. In dat besluit wordt expliciet gesteld dat zij het recht krijgen om het sluiten van huwelijken van paren van gelijk geslacht te weigeren.
De bewindslieden vinden dat gemeenten bij het aanstellen van trouwambtenaren een eigen verantwoordelijkheid hebben binnen de bestaande wettelijke kaders.


Daarin is er ruimte voor gemeenten voor de benoeming van trouwambtenaren met gewetensbezwaren, mits er praktische oplossingen gevonden kunnen worden voor de wettelijke eis dat in elke gemeente het sluiten van huwelijken van paren van gelijk geslacht mogelijk moet zijn.

Het kabinet laat weten dan ook niet in gesprek met de gemeente Rhenen te gaan over deze kwestie. De bewindslieden gaan uit van de eigen verantwoordelijkheid van de gemeente en zijn blijkbaar van mening dat het aanstellen van weigerambtenaren anno 2011 nog steeds moet kunnen.


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Minister Donner, weigerambtenaar mag in Rhenen

Redaktie, in Historie & Politiek op 12 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media