Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1035 people
86447 users - nu online: 1035 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Pink Point - Descartes


door Eric Rozenboom in Columns & Opinie , 15 augustus 2010

This article is also available in English


To The Point - Waar gebeurde verhalen vanuit Pink Point, de homo- en lesbo-infokiosk op het Homomonument. Zie www.pinkpoint.org

Kartezio! Kartezio! Wordt er driftig naar binnen geroepen. Het is een vredige dag bij Pink Point met flink wat zon. De kaarten staan weer goed in de molen en ik ben net met een stofdoek de nieuwe display aan het afstoffen. Deze rust wordt wreed verstoord door Kartezio! Kartezio!


Ik kijk op in de richting van het geluid en tref, niet geheel tot mijn verbazing, een toerist aan met een enorme zonnebril op het hoofd.

Alsof ik het de eerste vier keer nog niet had gehoord roept hij voor de vijfde keer Kartezio!

Niet begrijpend keek ik hem aan, waarop de toerist in vloeiend Italiaans begint te ratelen. Nu is mijn Italiaans wat roestig, dus begrijp ik er nog minder van dan eerst. In het Engels weet ik eruit te peuteren dat het een heer is en Kartezio in Amsterdam woont of gewoond heeft.

Ik wil al naar het telefoonboek grijpen om te kijken of deze goede man toevallig geregistreerd staat. Met zijn Italiaanse temperament begint de toerist inmiddels druk te gebaren, wat het er allemaal niet eenvoudiger op maakt. Ondertussen denk ik dat het goed zou zijn als ik mijn stofdoek in zijn handen zou geven, want dan ben ik meteen klaar.


Kartezio filosofia, zijn de laatste boze woorden die de goede man tot mij richt en hij verlaat vervolgens hoofdschuddend de kiosk. Nu weet ik veel van de Westermarkt, maar dit liet mij in raadsels achter.

Een raadsel dat ik tenslotte thuis heb weten op te lossen. Met wat zoekwerk bleek het Renato Kartezio te zijn en laat die goede man in het Frans nou gewoon René Descartes heten. Ineens voel ik me inderdaad heel dom, maar ik had er ook nooit bij stilgestaan dat Kartezio wel eens Descartes zou kunnen zijn.

Blijkt dat hij niet alleen in Nederland verbleef van 1628 tot 1648, maar dat hij, naast in de Kalverstraat, inderdaad op de Westermarkt heeft gewoond waar hij zijn enige liefdesaffaire heeft gehad met het dienstmeisje Hélène Jansdochter en daarbij een kind heeft verwerkt, Francine.

En laat ik al die informatie nu NIET paraat hebben gehad bij die ene toerist die er, in de afgelopen elf jaar dat ik inmiddels bij Pink Point werk, naar gevraagd heeft. Descartes, die op de Westermarkt de liefde van zijn leven heeft ontmoet, Descartes die twintig jaar in Nederland verbleef en Descartes die in het Italiaans gewoon Kartezio heet.

Een ding weet ik zeker, de man die de rationaliteit fundeerde op drie zekerheden: twijfel, god en het bestaan van de buitenwereld, zal ik niet zo snel meer vergeten.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN ERIC ROZENBOOMMEEST GELEZEN VAN ERIC ROZENBOOM

Pink Point - Descartes

Eric Rozenboom, in Columns & Opinie op 16 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media