Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1039 people
86447 users - nu online: 1039 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Rellen bij Gay Pride Litouwen


door Redaktie in Uitgaan & Reports , 02 juli 2010


De eerste Gay Pride-betoging ooit in Litouwen is geëindigd met ongeregeldheden. De politie zag zich genoodzaakt traangas in te zetten tegen een groep van circa tweeduizend tegendemonstranten in de hoofdstad Vilnius. Negentien personen werden gearresteerd.

Circa driehonderd mensen liepen anderhalf uur mee in de mars voor meer tolerantie voor homoseksuelen en lesbiennes. Zij werden door de tegenbetogers bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk, waarop de politie ingreep.


Ook verschillende Europese politici, zoals de Zweedse minister Birgitta Ohlsson, en europarlementsleden namen aan de homoparade deel. Litouwse politici bleven afwezig. Na afloop werden de deelnemers per bus geëscorteerd tot buiten de hoofdstad, om meer geweld te vermijden. In Litouwen rust nog altijd een taboe op homoseksualiteit onder brede lagen van de merendeels katholieke bevolking.


Tot 1993, twee jaar nadat het land onafhankelijk was geworden van de uiteenvallende Sovjet-Unie, waren relaties tussen mensen van dezelfde sekse nog verboden. Sinds 2004 is Litouwen (3,3 miljoen inwoners) lid van de Europese Unie.

In 2007 en 2008 verboden rechtbanken nog Gay Pride-marsen in Vilnius, die zouden worden gesponsord met EU-geld. Dit jaar was opnieuw sprake van een verbod, maar dat werd vernietigd in een hoger beroep, dat was aangespannen door de organisatoren van de betoging.

Litouwen meest homovijandig

Litouwen heeft de vijandelijkste houding ten opzichte van homo's van alle landen in de Europese Unie. Dat zei de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Petras Vaitiekunas naar aanleiding van vragen in het parlement. Volgens Vaitiekunas is het een simpel feit dat in Litouwen niet vriendelijk gereageerd wordt op homo's. Hij stelde verder dat verandering van die houding niet alleen door ministers en politieke partijen bewerkstelligd kan worden, maar dat het iets is waar een generatie overheen gaat.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Rellen bij Gay Pride Litouwen-


Reactie van sportmasseur dd. 05 juli 2010
En wij homo's in Nederlands laten vanuit onze luie stoel zoals altijd maar lijdzaam de religieuze terreur of die nu katholiek, islamitisch of joods dan wel politieke terreur gewoon zijn gang gaan... dit terwijl andere gevoelsgenoten onze steun zo hard nodig hebben.... Waar blijven de demonstraties bij consulaten, waar zijn de hommo's bij Amnesty inernational, waarom schrijven we onze vollsvertegenwoordigers niet?

Ik schaam me diep voor de homosexele gemeenschap die als los zand aan elkaar hangt, waar homo-jeugd oudere homo's als oud vuil behandelt terwijl voorliggende generaties toch onze sexuele vrijheid hebben bewerkstelligt, maar ook voor die oudere homo's die volledig hun decorum verliezen door niet anders dan enkel met lichaamsdelen op sites te verschijnen.


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Rellen bij Gay Pride Litouwen

Redaktie, in Uitgaan & Reports op 03 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media