Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1038 people
86440 users - nu online: 1038 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
COC wil onderste steen boven over homorazzia A58


door Redaktie in Algemeen , 14 augustus 2008
lengte: 5 minuten


COC Tilburg wil een gesprek met de burgemeester en de korpschef om de 'onderste steen boven te halen' over het politiebeleid rond homo-ontmoetingsplaatsen. Aanleiding is een grootscheepse politieactie vorige week op een HOP langs de A58. Ook de Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman heeft om opheldering gevraagd. De politie controleerde donderdag met het Korps Landelijke Politiediensten op de parkeerplaats Leikant langs de A58. De aanleiding hiervoor waren klachten van omwonenden en voorbijgangers over mannen die daar onzedelijke handelingen verrichten op de openbare weg.

Er werden drie mannen aangehouden en vijfentwintig mannen aangesproken op hun gedrag. Het COC vergelijkt de politieactie met een razzia. De agenten waren in burger en kwamen met zaklampen de bosjes in, licht COC-voorzitter Frank van Dalen toe. Ze schreeuwden volgens hem intimiterende teksten tegen de mannen op de parkeerplaats. De voorzitter noemt dit het zoveelste voorbeeld van gedrag van de politie dat niet toelaatbaar is. "De politie heeft de mond vol van beleid waardoor homo's eerder aangifte zouden gaan doen van geweld en ondertussen gebeuren er dit soort dingen."Van Dalen roept de Raad van Hoofdcommissarissen op afstand te nemen van het politieoptreden en te laten uitzoeken wat er is gebeurd. "Als blijkt dat er door de politie nieuw beleid wordt gevoerd, leidt dit zeker tot actie," vervolgt hij.

Bij deze een persoonlijk verslag door Johan Dielissen die slachtoffer werd van de “razia achtige” aktie van de politie.

Ik was gisteravond donderdag 29 mei een van de bezoekers van de homo ontmoetingsplaatsen Lage Aard en Leikant op de A58 tussen tilburg en Breda. Wat in eerste instantie leek op een aanval van potenrammers, bleek de opening te zijn van een nieuw gestarte ontmoedigingsbeleid van de regio polite Tilburg om homo's te weren van de al sinds jaar en dag bekendstaande ontmoetingsplaatsen langs de A58. Er kwam een abrupt einde aan het jaren lange gedoogbeleid toen gisteravond rond de klok van 23.00 s'avonds een team van tenminste 6 man sterk een ware razzia hield in de bossen van beide ontmoetingsplaatsen.

In undercover auto's kwamen ze aangereden en gekleed in burger, maar in het bezit van wapens en handboeien stormde het team de bosjes in, en met zaklampen luid geroep en zelfs wilde achtervolgingen werden wij als bezoekers als wild vee de bossen uitgedreven.Ware paniek brak uit omdat in eerste instantie gedacht werd dat er een aanval plaats vond door potenrammers, maar toen we allemaal bijelkaar gedreven en opgelijnd onder de felle lichten van de straatverlichting stonden, werd ons dan op brute wijze eindelijk duidelijk dat het een actie bleek te zijn van regio politie Tilburg .

Identiteits bewijzen werden gevorderd lijsten werden gemaakt met namen en adressen, kentekens werden genoteerd en na vermaanende woorden dat dit slechts het begin was, en in het vervolg ook boetes en daarmee aanvasthangende notificatie van het "thuisfront" zouden volgen, werden wij dringend verzocht de parkeerplaats zo spoedig mogelijk te verlaten .


Vanwaar deze plotselinge en abrupte ommezwaai in het al jaren bestaande gedoogbeleid van gemeente politie Tilburg, waarom en door wie en met welke achterliggende gedachte werd gekozen voor deze brute uitvoering van deze actie?

Nog niet lang geleden kwam regiopolitie tilburg op de drukke donderdagavond slechts surveillerend langs rijden en vriendelijk werd door de agenten in uniform gevraagd of alles ok was ......en nu dit soort acties?
Voor het eerst in 36 jaar, want zo oud ben ik, heb ik als homo het gevoel gekregen in mijn vrijheden bedreigd te worden wat toch al sinds jaar en dag een onderdeel is van de homocultuur, het bestaan van homo ontmoetingsplaatsen, en wat ook altijd door politie en gemeente erkend en gedoogd werd slaat plots om in deze hetze.

Hoe is het mogelijk dat iemand toestemming heeft gekregen tot initiatief en uitvoering van deze actie, en waarom is de homogemeenschap plots doelwit van dit soort acties. Is de overlast die door de politie word aangegeven als reden voor deze acties inderdaad zo fel toegenomen of is het het feit dat bepaalde groeperingen binnen onze samenleving plotseling de macht hebben gekregen om bepaalde ideologien na te streven en uit tevoeren.

Jaren heb ik in het puriteinse Amerika gewoond, waar zelfs de inzet van zogenaamde " lokagenten " om homos te "vangen" op publieke plaatsen, denk aan het George Micheal incident in Los Angeles, niet word geschuwd maar waar ik als nederlander altijd de tolerantie en samenwerking tussen homos en politie heb bepleid, moet ik nu bij terugkomst anno 2008 vaststellen dat deze tolerantie met razend tempo word teruggedraaid.”

Populair

De parkeerplaats Leikant is een populaire overnachtingsplaats voor chauffeurs. Het parkeerterrein geldt in het transportwezen als veilig, juist omdat het veelvuldig en ook ’s nachts door cruisende homoseksuelen wordt bezocht. Hun aanwezigheid verkleint de kans op overvallen op slapende chauffeurs en diefstallen van lading. Volgens de politie waren de op de parkeerplaats aanwezige vrachtwagenchauffeurs te spreken over de actie. ‘Enkele vrachtwagenchauffeurs die op de parkeerplaats stonden, spraken hun waardering uit over de politiecontrole. Zij vertelden dat op de parkeerplaats aan de overzijde van de rijksweg veel bedrijvigheid was met soortgelijke randverschijnselen’, aldus de zegsman.

Politie in de fout

De politie is in de fout gegaan bij de actie op homo-ontmoetingsplaatsen de Leikant bij Riel en de Lage Aard bij Molenschot.Het draaiboek van de actie is niet gevolgd en het undercover-team ging in tegen de interne adviezen rond homo-ontmoetingsplaatsen. Ook zouden hogere leidinggevenden niet op de hoogte zijn geweest van de controle van de twee parkeerplaatsen.

Dat blijkt uit een reconstructie van het Brabants Dagblad. De gemeente Goirle, waaronder Riel valt, was vooraf op de hoogte van de actie. In het draaiboek, dat in overleg met Goirle tot stand zou zijn gekomen, zou sprake zijn van een 'ontmoedigingsbeleid' rond de parkeerplaats. Na de controle van de Leikant ging het team naar parkeerplaats de Lage Aard bij Molenschot, ook een bekende homo-ontmoetingsplaats. Dat was vooraf niet afgesproken. Daarna keerde het team terug naar de Leikant.

In totaal werden die avond drie bekeuringen uitgedeeld, waaronder één voor schennispleging. De actie leidde afgelopen week tot veel ophef. De aanwezigen rond de parkeerplaatsen voelden zich 'als vee' opgedreven, een van hen noemde het 'een razzia'. Korpsbeheerder en burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman gelastte direct een onderzoek, de politie evalueert de zaak.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

COC wil onderste steen boven over homorazzia A58

Redaktie, in Algemeen op 20 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media