Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 823 people
86447 users - nu online: 823 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 10 min. Printervriendelijke Pagina  
T Bölke viert haar 35-jarig bestaan!!!


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 18 juli 2008

This article is also available in English
lengte: 10 minuten


Waar je ook komt in Gay-Nederland, als je zegt dat je uit Enschede komt, vraagt iedereen gelijk naar het Bölke, en daarna naar de vuurwerkramp. Het thuishonk voor de gayscene in het oosten van het land viert van 17 t/m 20 juli feest!! Ze bestaan 35 jaar, waarmee tevens een record gevestigd wordt als langstlopende gaydiscotheek van de Benelux. Er wordt flink uitgepakt met op donderdag 17 juli een groots opgezet Openair Dancefeest op de Oude Markt in Enschede.

Voorgaande twee edities van dit spektakel werden door tienduizenden bezoekers bezocht, dit jaar zal de super surprise act het hele plein op de kop zetten! Dansers, travestieten, en een crazy afterparty in ‘t Bölke staan op het programma.
Voor diegene die handig is met zijn mobiele telefoon heeft het Bölke nog wat extra leuks bedacht. Als je jouw moment van deze avond op You Tube zet o.v.v. Bölke Open Air 2008, maak je kans op de hoofdprijs voor 2 personen 8 dgn Gran Canaria.
De reis wordt aangeboden in samenwerking met www.westboundtravel.nl. Filmen dus maar!!

Vrijdag 18 juli worden alle DJ’s van toen en nu opgetrommeld voor de speciale Jubileumavond. De avond staat in het teken van 35 jaar lang Bölke muziek, afgewisseld met geweldige optredens!!
Natuurlijk wordt zaterdagavond 19 juli een hele speciale Jubileum Clubnight verzorgd door de Resident DJ’s Marcel en Maarten, ook weer met een speciale artiest, en de vertoning en prijsuitreiking van de videoclipwedstrijd Bölke Open Air 2008.

Zondag 20 juli is er een speciale Country Club Blij, het maandelijkse loungefeest in het Bölke. Country Girl Edda, en haar cowboys&girls, en Edda’s Wilde Rodeostier zorgen voor het vermaak. De grote barbecue, cocktailbar, en het Blije uurtje doen de rest.
Als klap op de vuurpijl is er de Sauna Jubileumactie waarbij alle gasten in deze feestperiode 35% korting krijgen op de entreeprijs!
Het is dus één groot feest van 17 t/m 20 juli in Enschede! Alles draait in en om het Bölke en haar 35-jarig bestaan. Voor alle informatie kun je terecht op http://www.bolke.nlHoe is het allemaal begonnen?

In 1972 namen de heren van der Slikke/ de Jong de dancing ” ’t Bölke” over van de toenmalige eigenaar Hans Visscher.
Tot die dag was ’t Bölke een druk bezochte heterodancing, vooral bekend vanwege zijn live-optredens van o.a. Freddy en Helen Golden.

De aankoop bleek een groot succes in het regiogebied Twente en de Duitse grensstreek. De eigenaren hanteerden een streng deurbeleid, en binnen de kortste keren was het een echte gayuitgaansgelegenheid waar iedereen zichzelf kon zijn.

Door dit succes openenden ook andere cafés hun deuren voor het homopubliek, zoals het Spoortje, Bergerac, Harry’s, Farao, Big Apple, Baccara etc. Het waren roerige tijden voor ’t Bölke, met elke opening zag men de klandizie gaan “wandelen”, maar gelukkig ook steeds weer terugkomen, waardoor het altijd het centrum van de gayscene in Enschede bleef.

Ook in het Bölke zelf was het niet altijd rustig, zo is de exploitatie regelmatig in andere handen geweest, hetgeen de bezoekersaantallen niet altijd ten goede kwam.
Vanaf 1990 veranderde echt alles, dit was het moment waarop Hans Oude Heuvel en Frans Loohuis de exploitatie overnamen. De zaken werden grondig aangepakt, en het eeuwenoude, vergane interieur werd kort en klein geslagen, om zo een nieuwe frisse start te maken met een moderne eigentijdse discotheek.

Van ongeluk komt geluk

Eigenlijk liep alles op rolletjes, totdat de regering een jaar later besloot een nieuwe milieuwet aan te nemen, met daarin zeer strenge eisen m.b.t. geluidsniveaus veroorzaakt door muziek. Al snel bleek dat ’t Bölke niet aan de gestelde eisen kon voldoen, en moest er halsoverkop uitgekeken worden naar een geschiktere locatie.
Uiteindelijk werd die een paar deuren verder gevonden, waarna een nieuwe hectische periode volgde. Er werd op de tweede etage v/h nieuwe gebouw snel een provisorisch café gebouwd, waardoor op de begane grond de grote zaal omgetoverd werd tot discotheek, en dit alles in nog géén 4 weken tijd! Frans: “het was een gekkenwerk, de zaak verbouwen en toch gewoon doordraaien”.Het draaide weer! Maar het moest steeds beter, verbouwing na verbouwing, waarbij kosten noch moeite gespaard bleven, en als klap op de vuurpijl er ook nog een gaysauna in het gebouw gevestigd werd, maakte alles tot een paradijs voor de homogemeenschap. Vandaag is het een groot complex met de grootste gaydiscotheek van Nederland, die voorzien is van een hypermodern licht en geluidssysteem. Hans: “techniek, licht en geluid hebben altijd mijn interesse gehad.”
De sauna van het Bölke staat met al zijn faciliteiten wijd en zijd bekend, en wordt van heinde en ver bezocht.

Wie zijn Hans en Frans?

Dertig jaar geleden hoorde Frans dat Patricia Paay zou optreden in Enschede. En omdat hij gecharmeerd was door haar muziek, gaf hij te kennen dat het hem wel leuk leek om naar haar optreden te gaan kijken. “Ja” werd gezegd, “maar het is wel in ’t Bölke hoor, die homotent!” Nou dat was wel helemaal interessant, het was een geweldige avond, en hij voelde zich er gelijk thuis!

Al snel zat hij er elke dag, en voordat hij het zelf wist stond hij op doordeweekse dagen plaatjes te draaien, en werd gevraagd om te gaan werken achter de bar. Uiteindelijk werd hij zelfs de Resident DJ op de zaterdagavonden. Het Bölke werd als een tweede thuis voor hem, waar hij zichzelf kon zijn en steun vond bij de mensen van hetzelfde “geloof”. Een volledige baan zat er echter niet in, en hij besloot na aan paar andere banen om een zaakje voor zichzelf op te starten. Het werd een kleine snackbar aan de rand v/h centrum van Enschede.

Na twee jaar hard werken,kwam zijn vriend Hans die de borrelende reageerbuizen omruilde voor de pannen (hij was net als laborant afgestudeerd), ging dit bedrijfje lopen als een trein.
Na een periode van keihard werken en groter groeien kwam de behoefte bij Frans en Hans aan de broodnodige variatie, en alsof het zo moest zijn stond plotseling het Bölke te koop!

Het hele homogebeuren was bij beiden in het achterhoofd blijven hangen, en al snel werd besloten tot overname. Beide vervullen hun eigen taken binnen dit bedrijf, zo is Frans de gastheer op zaterdagavonden, feesten en partijen, verzorgd de administratie en public relations, is druk met verbouwingen en voorbereidingen. Hans is de man van de techniek, onderhoud, de kok in de keuken, schoonmaak, administratie, en ook nog eens DJ/LJ in de discotheek.

Wat maakt het Bölke zo bijzonder?

Het uitbaten van een homohorecagelegenheid is niet alleen het schenken van een kop koffie, of het tappen van een biertje. Dat er in het Bölke meer gebeurt dan dat blijkt wel uit de activiteiten die de afgelopen jaren de revue gepasseerd zijn.
Allerlei themafeesten met de daarbij horende uitbundige versieringen.
Zo wordt de discotheek met Halloween compleet omgetoverd tot spookkasteel met trollen, heksen en allerlei exotische dieren. Met de Millenniumwisseling stond alles in het teken van 2001-nacht, warbij je het idee had in een Arabische harem te vertoeven. En wat te denken van alle schuimfeesten die jaarlijks georganiseerd worden! Een idee dat Hans vanuit Ibiza had meegenomen sloeg in als een bom! Hans: “Een schuimfeest op deze schaal was en is nog nooit eerder gedaan in Nederland, dus waarom zouden we het niet proberen? Een kromgetrokken cafévloer, en honderden natte consumptiekaarten, hahaha, alle begin is moeilijk!
Door de grote drukte is zelfs het zwembad erbij geopend, wat natuurlijk fantastisch is, want waar kun je dat?”

Andere feesten…

Iets heel anders dat in het Bölke gebeurt, zijn de bedrijfsfeesten, trouwerijen en partijen. Frans: “Het is jammer dat je de grote zaal door de week leeg zag staan. Na een aanvraag voor een bedrijfsfeest zijn we ons eens op die markt gaan oriënteren. Momenteel hebben we zonder er verder reclame voor te maken wel bijna wekelijks feesten voor zowel homo als niet homogasten. Dan merk je weer dat de mond op mond reclame nog steeds werkt!”Sinds 2 jaar is er 2 keer per maand ook Edda’s Dinnershow in ’t Bölke. Een compleet avondvullend programma met zang, dans, cabaret, theater en veel humor. En niet te vergeten een heerlijk 5-gangen diner, afkomstig uit eigen keuken.(meer info op www.eddashow.nl )

Om de drie maanden is er ook een groots opgezet vrouwenfeest in ’t Bölke, onder de naam ROKKENJAGER. Een feest van en voor vrouwen, met wisselende thema’s en performances.(meer info http://www.rokkenjager.com )

Ook buiten ’t Bölke om zijn Frans en Hans heel actief in het organiseren van verschillende evenementen en uitstapjes. Zo worden er regelmatig busreisjes georganiseerd met personeel en gasten. Jaarlijks zijn ze te zien op roze zaterdagen, en in Tilburg op de roze kermis. Ook in het buitenland zijn ze zichtbaar, zo heeft er al diverse keren een grote wagen met dansers en muziek van ’t Bölke meegereden op de gaypride in Keulen(2 miljoen bezoekers!).


Een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren was wel de organisatie van de Roze Zaterdag 2004 in Enschede. Kosten nog moeite werden gespaard om dit tot een groot succes te maken. De Roze parade was de grootste, mooiste en langste die tot dan toe gezien was, waarbij ’t Bölke met maar liefst 4 grote praalwagens vertegenwoordigd was.

Rondom de stad stonden rond het middaguur al files van meer dan tien kilometer, terwijl de parade nog van start moest. De wagens wurmden zich door de mensenmassa’s in het centrum, met als hoogtepunt de passage over de Oude Markt waar zich tienduizenden mensen verzameld hadden om alles te zien.

Zelden was het zo druk in Enschede! Maar liefst 6 uur lang heeft er een rij van wel 500 meter lang voor de deur van ’t Bölke gestaan!

Daaruit voortvloeiend zijn de Bölke Open Air Danceparty’s ontstaan. Elke 2e donderdag van juli vindt dit dansfeest plaats op de Oude Markt in Enschede. De 3e editie van dit jaar staat volledig in het teken van het 35-jarig bestaan. Het kon alweer niet uitblijven dat hieruit ook weer wat nieuws ontstond nl. Club Blij, een loungefeest, waarbij ook gegeten en gedanst kan worden, dat elke 1e zondagmiddag van de maand in het Bölke gehouden wordt. Op de site van Club Blij zijn ook de foto’s te vinden van Open Air 2006/2007. ( meer info http://www.clubblij.nl )

Bölke heeft ook een sauna!

Na de verhuizing van ’t Bölke naar een andere locatie, bleek dat het nieuwe onderkomen wel aan de grote kant was. Op zich geen probleem, maar wat te doen met al die ruimte?
Frans kon zich herinneren dat er vroeger al eens sprake van was geweest een homo-sauna te openen in Enschede, maar dat dit om vergunningstechnische redenen toen niet door kon gaan. Na enig onderzoek bleek dat de huidige locatie wel geschikt was, en werd er al snel een plan van aanpak ontwikkeld. Eerst klein van opzet, maar al snel bleek er zoveel belangstelling te zijn dat uitbreiding wel noodzakelijk werd.

Bölke en de toekomst

In het verleden is van menige kant gesuggereerd dat het Bölke zou worden verkocht, of wellicht helemaal zou verdwijnen.
Frans: “Op ruimtelijke visies van de gemeente Enschede zijn we inderdaad al menigmaal van de kaart weggeruimd, maar van een opheffing is nooit sprake geweest. Er zijn onderhandelingen met de gemeente geweest voor eventuele andere locaties, maar er zijn tot nu toe nog geen oplossingen gevonden. Alles staat en valt met de ligging, bereikbaarheid en geschiktheid ervan. Zolang er niets gevonden is, of aangeboden wordt, blijven we op deze plek zitten”.

Hans: “Dit is inderdaad zo, het heeft ook wel heel wat roddels de wereld in geholpen waarvan ik kan zeggen dat ze verder niet op waarheden berusten. Wij houden van het werk en de mensen, en we zijn voorlopig nog niet van plan te stoppen!”
Beide heren beamen dat er in de toekomst zeker nog uitbreidingsplannen zijn, maar willen er nog niet verder over uitweiden.

Eén ding is zeker, de spirit en wilskracht is bij beidden sterker dan ooit tevoren!
Ze kijken met gepaste trots terug op de afgelopen jaren met al hun ups en downs, maar nog meer naar de toekomst. Frans en Hans: “Een toekomst die wat ons betreft nog gekker en gezelliger als de afgelopen jaren mag worden. We hopen dat ook jullie daar getuige van mogen zijn”.


Frans: “Klein en gezellig beginnen, dat was de gedachte. Maar als je elk weekend vol zat, moest het wel groter en uitgebreider worden.”

Zo werd er een zwembad bijgebouwd, extra stoombaden, relaxruimte’s, grotere garderobe, en liefst nog meer zij het niet dat de ruimte om uit te breiden nu op is.
Toch wordt er continue veranderd. Het nieuwste project is nu de toevoeging van een rokersruimte aan de sauna, dit i.v.m. de nieuwe regelwetgeving.

Hans: “Ik verwacht geen dalende bezoekerscijfers. Ik ben in Amerika geweest waar het al jaren zo is dat er in de horeca niet meer gerookt mag worden. Ook mensen en bedrijven passen zich aan de nieuwe situatie aan. Misschien stop ik zelf wel met roken!”

De huidige garderobe van de sauna wordt verplaatst naar het aangrenzende pand, dat tevens zal worden opgeknapt. De huidige garderoberuimte zal de nieuwe rokersruimte worden, die ook als rokersruimte voor de discotheek gaat functioneren.


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: T Bölke viert haar 35-jarig bestaan!!!-


Reactie van mauricek dd. 18 juli 2008
Zaterdag avond super gezellig, de schuimparties zijn HEET!
Leuk, vlot personeel ook nog eens ..

Top tent !


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIEjul 2018       


jul 2017       
T Bölke viert haar 35-jarig bestaan!!!

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 24 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN EVENEMENTEN & AGENDAIN NUMMER 203


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media