Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1036 people
86447 users - nu online: 1037 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Negeren rookverbod in homohoreca Berlijn voorbode Amsterdam?


door Jelle Houtsma in Columns & Opinie , 25 juni 2008


Afgelopen week was ik in Berlijn. Met enige bezorgdheid had ik me afgevraagd hoe het zou zijn om, als verstokte roker, uit te gaan in de homokroegen die sinds korte tijd rookvrij moeten zijn volgens de Berlijnse anti-rook afspraken. Maar het rookverbod, dat sinds enige tijd voor de Berlijnse horeca geldt, wordt in de Berlijnse homohoreca vrijwel overal genegeerd. En het lijkt de voorbode te zijn voor hetgeen Amsterdam staat te wachten.

Ook tijdens het jaarlijkse “Berlin Leder Treffen” tijdens het afgelopen paasweekend bleek dat nergens het ‘rookvrije beleid’ werd gehanteerd. De meeste homorestaurants in Berlijn zijn overigens wel rookvrij. Ik kan niet verhullen dat ik opgelucht was. Maar tegelijk was ik wel nieuwsgierig naar de redenen. Want het rookverbod werd niet ‘overtreden’. Nee, het rookverbod werd simpelweg niet toegepast. De reden voor het negeren van het rookverbod is dus vrij simpel: de bezoekende homo’s zijn in grote meerderheid rokers. Vrijwel zonder uitzondering hadden de Berlijnse homozaken voorzien dat de homo’s zouden gaan roken. Zij hadden hun zaken dus voorzien van asbakken. Want op zo’n grote schaal handhaven van een rookverbod is ondoenlijk. Ook tijdens de speciale feesten die in het kader van “Berlin Leder Treffen” werden georganiseerd waren overal asbakken geplaatst en ontbraken ‘anti rook’ mededelingen.

Dit alles overigens ook tot opluchting onder de vele andere rokende homo’s. “Ik zag mezelf al in mijn leren jockstrap voor de leerbar op de stoep staan roken”, zo verwoorde een bezoeker van een leerbar zijn opluchting.


Een barman vertelde mij dat al in een vroeg stadium een aantal homohorecazaken hadden gewaarschuwd dat het rookverbod tot onmogelijke situaties zou leiden in de homohoreca. Met name in de leerkroegen met de mogelijkheid voor “fetish uitgaan” (naakt of met enkel een jockstrap) en de darkrooms zal het rookverbod niet stand kunnen houden, zo oordeelden horeca-eigenaren volgende deze bareigenaar. Maar ook de simpele omstandigheid van 'unheimisch' cq. 'onveilig voelen' speelde mee om homo's niet voor de deur te laten roken. Daarbij erkenden de horecaeigenaren ook dat het winterklimaat van Berlijn niet erg vriendelijk is voor rokers .

De restaurants waar het rookverbod wordt gehanteerd hebben buiten voor de deur terrasverwarming staan voor de rokers. Maar de Berlijnse gemeenteraad heeft laten weten dat deze gasbranders binnenkort moeten verdwijnen. Volgens de barman die ik sprak overwegen een aantal restaurants om het roken in de zaak dan weer toe te staan.

Het negeren van het rookverbod in Berlijn lijkt ook in de Amsterdamse homohoreca onvermijdelijk: een deel van de Amsterdamse homohoreca heeft te maken met dezelfde omstandigheden als in Berlijn. En ook onder de Nederlandse homomannen zijn er meer rokers dan gemiddeld in Nederland. En ook in Amsterdam zal het handhaven van het rookverbod waarschijnlijk veel te veel gevraagd zijn van de eigenaren van de homozaken.

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Negeren rookverbod in homohoreca Berlijn voorbode Amsterdam?-


Reactie van Benway dd. 25 juni 2008
Ik hoop dat het rookverbod in Nederland strikt gehandhaafd wordt. In andere zogenaamd minder ontwikkelde landen heb ik wel in rookvrije horeca kunnen uitgaan maar in Nederland doe ik dit nooit. Simpel vanwege de stank van anderen waar ik in moet staan.

Ik denk dat je als je zo nodig moet roken je er zelf een oplossing voor moet vinden.

Reactie van diederick61 dd. 25 juni 2008
Ik snap best dat iemand wil roken als ie uitgaat, maar ik ben blij dat ik nu niet ziek meer wordt tijdens een avondje stappen vanwege mijn astma.
Beetje rekening houden met elkaar; een deel waar je wel kunt roken of een deel waar het rookvrij is. :wink:


Reactie van jeneverknow dd. 26 juni 2008
Ik denk dat er voldoende bars voor de niet-rokers zullen zijn waar ze straks naar toe kunnen. De 100% rookvrij verplichting in Nederland is niet haalbaar en onzinnig. De wet zegt dat horeca personeel recht heeft op een rookvrije werkplek. Zoals het er nu staat is het geen recht maar een plicht. Zeker in eenmanszaken moet de ene man zelf kunnen bepalen of hij een rookvrije werkplek wil of niet.


Reactie van Nick dd. 27 juni 2008
Gelukkig dat ik als nietroker niet naar een homokroeg moet waar roken verboden is!Hoef ik het gezeur van de antieroker ook niet te horen en daarbij de stank van zijn luchtjes te ruiken!Ga gewoon naar mijn prive party's en kan iedereroken zoveel als hij wil!Ik gun iedereen de vrijheid!En laat de antieroker maar lekker op hun kruk zitten in de rookvrije kroeg met nog een paar van die gezellige niet rokers en als ze buiten komen,de hoest krijgen van de uitlaatgassen!Zullen ze dan gaan zeuren over een algeheel auto verbod,en kunnen ze met hun fiets naar huis rijden?


Reactie van Bekeuring dd. 02 september 2008
Ik bel gewoon met de VWA en meldt dat er gerookt is en laat de bekeuring maar komen dan!


GERELATEERDMEER VAN JELLE HOUTSMAMEEST GELEZEN VAN JELLE HOUTSMA

Negeren rookverbod in homohoreca Berlijn voorbode Amsterdam?

Jelle Houtsma, in Columns & Opinie op 01 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 201


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media