Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 919 people
86447 users - nu online: 919 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Sharia-veroordeling lesbisch paar in Nigeria


door Redaktie in Algemeen , 21 juni 2008


In Kaduna, een stad in het islamitische Noorden van Nigeria, zijn twee vrouwen door een sharia-rechtbank veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en 20 zweepslagen voor het hebben van een lesbische relatie. De sharia-rechtbank is van oordeel dat de relatie van Malama Hauwa en Hajiya Ai’sha in strijd is met de leer van de Islam en de rechtsregels van de sharia. De twee vrouwen hebben voor de sharia-rechtbank verklaard dat zij al vijf jaar met elkaar getrouwd zijn. Ai’sha vertelde dat ze een bruidschat van 5.000 Nigeriaanse naira (€ 25,-) betaald heeft aan het begin van hun relatie.

Ai’sha verklaarde overigens dat ze seks met mannen heeft en ontkende stellig dat ze lid is van ‘een groep of vereniging van lesbische vrouwen’ en dat er ‘mogelijk velen zijn die de gelijkgeslachtelijke liefde bedrijven, maar dat ze die niet in haar directe omgeving kende’, schrijft de Nigeriaanse krant Punch. De relatie van de twee vrouwen trok de aandacht van de politie toen Ai’sha uit zorg dat Hauwa op het punt stond haar te verlaten van haar teruggave van de bruidschat verlangde. Homoseksuele handelingen zijn in Nigeria verboden. Zowel in het gewone strafrecht, dat vooral in het christelijke Zuiden wordt toegepast, als in het islamitische Noorden van het land waar de sharia in 2000 is ingevoerd.


Voor de uitvoering van zware vonnissen van een shari-rechtbank, zoals executie en amputatie, worden overigens enkel opgelegd met instemming van de gouverneur van de deelstaat. In de praktijk worden die zware straffen nauwelijks uitgevoerd, waarbij wel moet worden aangetekend dat dit ook komt omdat de instemming van de gouverneur lang op zich laat wachten. Zo wachten in de deelstaat Bauchi inmiddels zeker veertig veroordeelden op amputatie van beide handen vanwege diefstal.

Processen door de sharia-rechtbanken – die sinds 1999 in heel Nigeria op grond van nieuwe sharia-wetgeving bevoegd zijn om geselingen en de doodstraf op te leggen aan moslims die zich schuldig maken aan zina (seksuele delicten) – waren over het algemeen flagrant oneerlijk, en onthielden arme en kwetsbare mensen fundamentele rechten zoals het recht op een advocaat.

*Twee mannen in de deelstaat Katsina werden in juni gearresteerd en aangeklaagd wegens "sodomie"; ze liepen het gevaar te worden veroordeeld tot de dood door steniging. Op 6 december sprak een sharia-rechtbank beide mannen vrij wegens gebrek aan bewijs.

*Op 24 mei honoreerde het sharia-Gerechtshof in de deelstaat Bauchi een beroep dat was ingediend door Umar Tori nadat hij was veroordeeld tot de dood door steniging wegens zina, en gaf opdracht tot herziening van zijn proces voor het Opperste sharia-Gerechtshof in Kobi. Hij was op 29 december 2004 veroordeeld door het Opperste sharia-Gerechtshof in Alkalere.

*Op 10 november veroordeelde het Opperste sharia-Gerechtshof van het district Yankaba (deelstaat Kano) twee mannen wegens moord tot de dood door ophanging op grond van de sharia-wet uit 2000 die binnen de deelstaat van kracht was.

De regering liet zich niet uit over het in oktober 2004 gepresenteerde rapport van de Nationale Studiegroep inzake de Doodstraf, waarin werd geadviseerd een moratorium in te stellen op terechtstellingen. In juli adviseerde een comité binnen de Nationale Conferentie voor Politieke Hervormingen , die vanaf februari bijeenkwam om een nieuwe grondwet tot stand te brengen, dat minderjarigen moesten worden geëxecuteerd wanneer ze zich schuldig maakten aan "gruweldaden zoals roofovervallen en toewijding aan een cultus".

Een presidentiële commissie die was opgezet om zich te buigen over terdoodveroordeelde gevangenen zou hebben geadviseerd dat ze mochten worden geëxecuteerd om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan.

In maart toonde de Speciale VN-Rapporteur inzake vrijheid van godsdienst of geloofsovertuiging zich tijdens een onderzoeksmissie naar Nigeria bezorgd over de invoering van wettelijke systemen en een verplichte doodstraf op religieuze gronden.

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Sharia-veroordeling lesbisch paar in Nigeria-


Reactie van Dick. dd. 21 juni 2008
Die achterlijke fundamentalisten moeten de rechten van de mens respecteren. Het blijkt maar weer dat religie en mensen dus niet samen gaan. Hier in Nederland is het trouwens ook niet veel beter gesteld. Wat de CU betreft, krijgen we waarschijnlijk nog een keer stemrecht voor embryos en weet ik veel wat ze nog meer voor ons in petto heeft.
Het recht om een relatie met een ander persoon aan te gaan is heilig. Of dat nu hetero of homo is...


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Sharia-veroordeling lesbisch paar in Nigeria

Redaktie, in Algemeen op 27 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media