Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1034 people
86447 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homo-erotische Jezus veroorzaakt kunstrel


door Redaktie in Algemeen , 12 juni 2008

This article is also available in English


Een expositie in Wenen van homo-erotische schilderijen van Jezus en zijn apostelen, van de hand van de tachtigjarige kunstenaar Alfred Hrdlicka, heeft gelovigen in Oostenrijk en in andere delen van de wereld van hun stuk gebracht. De artiest exposeert in nota bene het museum van de rooms-katholieke Stehanskathedraal van Wenen, met instemming van kardinaal Christoph Schoenborn. De kerk heeft een voorstelling van een homoseksuele orgie van de apostelen al wel laten verwijderen, maar de kritiek houdt aan.

Museumdirecteur Bernhard Boehler verdedigt de expositie: „Wij denken dat Hrdlicka het recht heeft mensen op deze vleselijke, radicale manier af te beelden. Ik zie hier geen blasfemie in”, zei hij, gebarend naar een ander omstreden schilderij, dat nog wel op de tentoonstelling hangt. Het toont Jezus aan het kruis, die door een soldaat wordt gegeseld en tegelijk liefkozend in het kruis getast. „Mensen kunnen erin zien wat ze willen”, meent Boehler. Volgens de directeur moet kunst nu eenmaal debat uitlokken.


De communist en atheïst Hrdlicka heeft begrip voor de verwijdering van het Laatste Avondmaal: „Er was zo’n heftige reactie op de lichamelijkheid ervan. Ik was er eerlijk gezegd tamelijk verbaasd over dat het museum om te beginnen bereid was het werk te tonen.”

De boze reacties op Hrdlicka’s werk zijn tot nu toe alleen verbaal geweest. Volgens het museum hebben sommige christenen heel evenwichtig gereageerd, en steunen zij de tentoonstelling, ook al zijn zij het niet eens met de benadering van de kunstenaar.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Homo-erotische Jezus veroorzaakt kunstrel-


Reactie van Dick dd. 14 juni 2008
Wat typisch toch, die geheel overspannen reacties van religieuze fanatici op kunst en cultuur. Misschien was Jesus wel gay en was Maria Magdalena wel een shemale. Religie mag als leidraad en steun dienen voor mensen die menen dat ze niet zonder een geloof denken te kunnen. Religie, in mijn ogen een teveel opgewaardeerde serie van sprookjesvertellingen. Religie zou nooit zo dominant zijn geworden als mensen meer vertrouwen zouden hebben gehad in hun eigen krachten. Religie predikt liefde maar zaait haat, dood en verderf anderzijds. Tolerantie van en door mensen naar elkaar en voor elkaar, dat is wat belangrijk is. Religie heb je daavoor niet nodig. Is de heiden niet vaak christelijker dan de christen ? Het geld dat wereldwijd wordt verkwanselt aan islamisering en evangelisatie zou beter kunnen worden besteed aan problematiek die echt van belang is.


Reactie van Dick dd. 14 juni 2008
Oh,...ja. Nog even het volgende. In het Botero museum in de colombiaanse hoofdstad Bogota hangt een kunstwerk van Fernando Botero wat de naam heeft "El gordo Jesus" . Het is een afbeelding van een moddervette, aan het kruis geslagen, Jesus.
Katholiek Colombia hoor je daar ook niet over miereneuken. Overigens kan Nederland, als het om homosexuele vrijheden gaat, nog veel van dit gigantisch ondergewaardeerde en fout beoordeelde land leren. Colombia es una chimba.


Reactie van jeroen. dd. 16 juni 2008
ach ach ach. Wat zijn die gelovigen toch snel op hun tenen getrapt. Je hoeft maar te zeggen dat je de profeet Mohamed een varken vind. Moslims roepen dat wij nog minder dan een varken zijn als homo en de tent brand af. Misschien kunnen de gelovigen zich eens gaan bezig houden met hun medemens en hun omgeving en daar goed voor zijn dan zich druk maken over prenten en uitspraken. Dat lijkt mij nuttiger.


Reactie van jeroen dd. 16 juni 2008
ze stellen zich zo gelovig vaak op. Maar wat brengen ze er in de praktijk van terecht. Ik denk er persoonlijk dat je er meer mee opschiet door goed te zijn voor je medemens en omgeving en dan boven aan de hemelpoort te komen van ooooooooh wat was ik vroom heeeee en een klootzak te zijn. Ik zie dat ook in mijn kerk. En maar vroom zijn, maar iemand helpen ho maar dat is voor een ander. Geen tijd is het grootste smoesje.


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Homo-erotische Jezus veroorzaakt kunstrel

Redaktie, in Algemeen op 18 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media