Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 929 people
86447 users - nu online: 929 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Stom, stom, stom


door Jelle Houtsma in Columns & Opinie , 06 juni 2008


Amsterdam is voor Amerikaanse homo´s de meest aantrekkelijke homostad ter wereld. En die eer verdient Amsterdam door de tolerante traditie die Amsterdam heeft. Een paar weken geleden stond dit bericht in de krant. Schijnbaar heeft de vechtpartij met die Amerikaanse homoseksuele journalist minder indruk gemaakt dan wij allemaal dachten. Want vorig jaar nog riepen wij met z´n allen dat de beelden van die in elkaar geslagen journalist rampzalig zouden zijn voor de status van Amsterdam als ´homostad´.

Dat valt dus mee. En dus kunnen we weer lekker achterover leunen. De Amerikaanse homo´s met de dikke buidels met dollars komen toch wel. Ze komen voor Anne Frank, voor de grachten, maar vooral ook voor een flinke portie “Tom of Finland”. Op z’n Amsterdams dan.
Het lijkt er sterk op dat iedereen weer opgelucht achter over is gaan leunen. Koninginnedag komt er aan, maar ik heb nog geen één sprankelend initiatief gehoord dat homo´s de oranje oren doet spitsen. En de Gay Pride Amsterdam zou zo langzamerhand toch de eerste verrassende onderdelen via een uitgekiende PR strategie de wereldmedia in moeten slingeren.

Ik herhaal nog maar weer wat ik al eerder heb geschreven: toeristen naar de stad trekken is één ding, ze tevreden terug laten keren naar huis is een tweede. Homotoeristen die terug keren naar hun thuisland en vertellen dat er in Amsterdam inderdaad opvallend veel homo’s wonen, maar dat ze in een stad wonen die saai en duur is. Je moet er één keer in je leven geweest zijn, maar een tweede keer is niet per se noodzakelijk. Geen goeie PR.
Het zelfde geldt voor de Amsterdamse politici. Ik heb de afgelopen jaren mooie teksten voorbij zien komen over Amsterdam als ‘homohoofdstad’. Vrijwel altijd teksten die geschreven zijn door homoraadsleden zoals ik. Maar gebeurt er echt wat mee? Nee.


Er zijn drie belangrijke redenen voor Amsterdam om te investeren in de homogemeenschap van Amsterdam. Economie, Veiligheid en Zichtbaarheid. Een grote sterke homogemeenschap is een toeristische goudmijn voor de stad.

De Gay Games in 1998 was één van de grootste evenementen uit de geschiedenis van Amsterdam. In die week waren de criminaliteitscijfers in de Amsterdamse binnenstad opvallend lager. De conclusie was toen: Veel homo’s op straat is goed voor de veiligheid.

Moet ik nog uitleggen dat een veilige stad, waar je struikelt over de homo’s, het beeld is waarom homo’s graag naar Amsterdam komen? En een volle stad met mensen die géén overlast veroorzaken maar wel veel geld uitgeven, is exact wat Amsterdam nastreeft.

De Amsterdamse politiek zet dus alle kaarten op de versterking van de Amsterdamse homogemeenschap. Hoe naïef ben ik om te geloven dat de politici in Amsterdam dit idee onderschrijven. Amsterdam kiest altijd voor het eigenbelang. Sommigen ergeren zich daaraan. Maar het eigenbelang van Amsterdam vraagt nu om de keuze voor een voorrangsbeleid voor de homogemeenschap. Omdat dat goed is voor de Amsterdamse economie, goed is voor de Amsterdamse Veiligheid én goed is voor de voortzetting van de emancipatie van grote groepen Amsterdammers.
Het tegendeel is echter het geval: in alle grote partijen in Amsterdam vertellen de homoseksuele raadsleden de zelfde klacht: de heteroseksuele raadsleden laten hardop of zachtjes weten dat ze ‘niet alwéééér’ willen praten over die homoseksuelen.

Als ze al niet willen praten over die homoseksuelen, dan is het moment dat het roer in Amsterdam drastisch omgaat, wel heel erg een roze droom. Een roze Amsterdamse economie is goed voor alle Amsterdammers. Maar dat zal niet gebeuren. Een beetje homoseksualiteit is prima, grappig, maar een echt ‘roze stad’ is een veel te bedreigend beeld voor de heteroseksuele politiek. Jammer voor de stad. Slecht voor de stad. In politieke termen noemen wij politici dat ‘politiek onhandig’.
Volgens mij is het politiek onhandig als homoseksuelen Amsterdam niet meer beschouwen als hun ‘homostad’. Want dan sterft ook de ‘roze economie’ die er nu is langzaam uit. En verdwijnen de homo’s uit het straatbeeld. En dan verliest Amsterdam juist datgene wat Amsterdam onderscheid van de rest. Stom stom stom.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Stom, stom, stom-


Reactie van Janssens dd. 07 juni 2008
Als het dreigen met de het intrekken van de vergunning voor de Stablemaster tot het gevolg heeft dat de Stablemaster is gesloten dan wordt het ware gezicht van het Homobeleid zichtbaar. Het ligt dus niet veel goeds in het verschiet, in het bijzonder in het Stadsdeel, want dadelijk raken onder andere Dirty Dicks, Argos en de Cockring om de zelfde reden ook de vergunning kwijt en zijn de ‘leernichten’ niet meer welkom in Amsterdam. Daardoor zal de roze toerist Amsterdam, die meer spendeert dan welke toerist dan ook, niet meer hoog op de vakantiebestemming plaatsen. Heropening van de Stablemaster kan dat beeld vooralsnog wegnemen.


GERELATEERDMEER VAN JELLE HOUTSMAMEEST GELEZEN VAN JELLE HOUTSMA

Stom, stom, stom

Jelle Houtsma, in Columns & Opinie op 12 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media