Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1016 people
86447 users - nu online: 1016 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
EU laat homo's buiten richtlijn


door Redaktie in Historie & Politiek , 26 mei 2008

This article is also available in English


De Europese Commissie laat discriminatie op basis van homoseksualiteit, leeftijd en religie buiten een nieuwe antidiscriminatierichtlijn. Weerstand van een aantal EU-landen is de reden voor de uitgeklede wetgeving waarvoor de Europese Commissie in juni met voorstellen komt. De bestaande richtlijn richt zich op discriminatie op de werkvloer, de nieuwe gaat over allerlei goederen en diensten maar beperkt zich tot discriminatie op basis van een handicap.

Dat bevestigde vandaag de woordvoerster van de Tsjechische eurocommissaris Vladimir Spidla, verantwoordelijk voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen. De plannen voor de nieuwe richtlijn lekten vandaag uit in Brussel en leiden tot boze reacties van liberalen en groenen in het Europees Parlement. De woordvoerster van Spidla stelde dat de afgelopen tijd uit onderzoek is gebleken dat discriminatie op basis van een handicap met afstand het meest urgent is.

Daarom richt de richtlijn zich daar op en laat discriminatie vanwege seksuele voorkeur, leeftijd of religie buiten beschouwing. "In deze vorm heeft de richtlijn de meeste kans te worden aangenomen door de EU-lidstaten", aldus de woordvoerster. "We hebben te maken met een politieke werkelijkheid." Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie kreeg in 2004 van het parlement pas de steun voor zijn ploeg van commissarissen toen hij de Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione terugtrok. Die had discriminerende meningen over homo's en vrouwen.

Barroso beloofde toen dat hij zich zou inzetten tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Volgens teleurgestelde liberalen en groenen komt Barroso daar nu op terug. "Een schande", oordeelt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

"Europa mag homo's niet in de kou laten staan, maar hoort juist voorloper te zijn op het gebied van homo-emancipatie. D66-europarlementariër Sophie in 't Veld vindt dat Barroso's geloofwaardigheid op het spel staat. De liberalen noemen het buigen voor weerstand onder de lidstaten "een zeer zwak argument. De Commissie is op andere terreinen (zoals energie en antiterreurmaatregelen) best bereid de strijd aan te gaan met de EU-landen, dus waarom dan op dit dossier niet, redeneren de liberalen.


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: EU laat homos buiten richtlijn-


Reactie van Shawn dd. 30 mei 2008
Als dit in Amerika was had iedereen hier wel commentaar over die achterlijke Amerikanen, maar we zijn in 'Europa' (als je daar de Oostbloklanden toe wil rekenen) hard op weg om honderden jaren terug te gaan in de geschiedenis. Jammer dat die muur gevallen is eigenlijk. In Amerika boeken we kleine stapjes vooruit met een uitspraak van de Supreme Court in California...


Reactie van Shawn dd. 30 mei 2008
Overigens zijn we er nog lang niet... ook in Nederland is het begrip en acceptatie voor homo's tegenwoordig ver te zoeken. Wettig is het misschien dan wel allemaal wel geregeld, maar met weigerambtenaren, weiger 'ambulance' medewerkers en een steeds grotere intolerantie is Nederland al lang niet meer het geweldige land dat het ooit was...


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

EU laat homo's buiten richtlijn

Redaktie, in Historie & Politiek op 01 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HISTORIE & POLITIEKIN NUMMER 201


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media