Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1039 people
86447 users - nu online: 1039 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Namen Groningse hiv-slachtoffers op straat


door Redaktie in Algemeen , 14 mei 2008


Máándenlang bewerkte de Groninger recherche, met de grootst denkbare omzichtigheid, de slachtoffers van de hiv-zaak om toch vooral aangifte te doen. De homo's, die tijdens seksfeesten door middel van bloedinjecties in hun anus met hiv werden besmet, wilden alleen hun verhaal doen als hun identiteit niet openbaar zou worden gemaakt. Maar díe belofte is door hun eigen advocaten gebroken... Die lieten beslag leggen op de bezittingen van de verdachten, en als gevolg daarvan staat nu in het voor iedereen te raadplegen kadaster de complete lijst met namen afgedrukt van de hiv-besmette mannen. "Dit had nóóit op straat mogen komen."

De slachtoffers lieten beslag leggen op de bankrekeningen, de woningen, inboedels en andere bezittingen van de drie verdachten. "We hebben dit puur gedaan om de financiën veilig te stellen", stelde advocate Lidewij Wachters van advocatenkantoor Kappelhof in Delfzijl eerder in de rechtbank. Zij en haar kantoorgenoot mr. F.H. Kappelhof willen via een civiele procedure schadevergoeding afdwingen. Deze advocaten gaven opdracht voor de beslaglegging aan 'Gerechtsdeurwaarders- & incassokantoor Winschoten'.

Dit is ook allemaal keurig na te lezen op het onlineregister van het kadaster. Als uitvoerende deurwaarder wordt genoemd H.J. Kral. En ook de naam van advocaat mr. F.H. Kappelhof staat erbij. Tot zover niets aan de hand... Maar zéér pijnlijk is de opsomming van alle slachtoffers, als eisende partij achter het conservatoir beslag, compleet met hun voorletters en hun achternamen.

Die lijst biedt voldoende aanknopingspunten om de hiv-slachtoffers, van wie sommigen hun geaardheid en hun ziekte tot voor kort zelfs geheim hadden gehouden voor hun eigen familie, te traceren, inclusief thuisadressen en werkplekken. Onder hen 'brave' jarenlang getrouwde mannen, inclusief kinderen, die hun huis te koop hebben gezet nadat ze thuis hun lot moesten opbiechten.Gerechtsdeurwaarder H.J. Kral zegt dat het openbaar worden van de lijst hiv-slachtoffers niet voorkomen had kunnen worden, hoe pijnlijk ook. "De vormvoorschriften vereisen dat de eisende partij wordt genoemd met naam en toenaam. In delicate zaken kan, als de rechtbankpresident dit beslist, alleen het woonadres worden verhuld. Dan wordt het adres van het deurwaarders- of advocatenkantoor opgeven. Tja, het is niet anders. Het is een delicate zaak, maar ik kan er ook niets aan doen. Wij voeren alleen maar uit", aldus de deurwaarder.

Advocate Lidewij Wachters reageert kort maar krachtig: "Heel pijnlijk punt." Op de vraag of dit te voorkomen was geweest, antwoordt ze: "Onmogelijk. Het register is openbaar, dus voor iedereen te raadplegen. Je kan niet anoniem beslag leggen?" Dat is echter maar zeer de vraag.Hadden de advocaten niet beter een belangenvereniging of een andere rechtspersoon kunnen oprichten, waar alle slachtoffers lid van waren geworden? Dan was alleen de rechtspersoon bekend geworden en lagen de namen van alle slachtoffers niet direct op straat.

De slachtoffers in de Groningse hiv-zaak van wie de identiteit bekend is geworden na beslaglegging op bezittingen van de verdachten vinden het niet erg dat hun naam bij het kadaster is in te zien. "Ze hebben hun schouders erover opgehaald", zegt hun advocaat Fred Kappelhof.

Op 19, 20 en 21 mei wordt de hiv-zaak inhoudelijk behandeld door de rechtbank Groningen
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Namen Groningse hiv-slachtoffers op straat

Redaktie, in Algemeen op 20 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media