Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 969 people
86440 users - nu online: 969 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Café April opende vijfentwintig jaar geleden deur én ramen


door Redaktie in Scene , 03 november 2006

This article is also available in English


In 1981 opende Café April haar deuren. Wat zij tot vandaag de dag, met uitzondering van de grote verbouwing in 1996, nog steeds iedere dag doet. Café April opende echter niet alleen haar deuren maar ook haar ramen, wat voor die tijd een hele omslag was. Want als homo was het eind jaren zeventig, begin jaren tachtig nog niet zo gemakkelijk open en “out” te zijn. Dus gebeurde alles achter gesloten deuren. Zo niet in Café April. Daar werden de vlaggen uitgehangen in de vorm van megadecoraties op de gevel wanneer er weer eens wat te doen was. En dat was vaak.

Pasen, Kerst, en Oud en Nieuw werden uitbundig gevierd, afgewisseld met vele themafeesten. De H.M.S. “April love” voer volle kracht vooruit op de Full Moon Party, het eerste straatfeest in de Reguliersdwarsstraat. Over straatfeesten gesproken. Gay Pride, Hoogwerkers, straatartiesten, en Koninginnedagen, elke kroeg zijn eigen muziek: “Ik kan harder.” Nee hoor, ikke.” De oude straat schudde op zijn grondvesten. Gelukkig waren er ook rustiger dagen, waarop je lekker in het open schuifraam of op een van de twee bankjes buiten kon zitten. En genieten van een drankje en je vrienden. Buiten, open, “out and proud.”


Ook binnen, de kleine vierkante bar, de koepels met plafondventilatoren, de zilveren pilaren, de kleine tafeltjes bij het raam, Jan achter de koffiemachine, werd stevig gedecoreerd.

Niet zelden moest het degelijke corduroy aan de wand, of later het zebrabehang, wijken voor duizenden tulpen, kerstballen, wasmiddeldozen, graffiti, bond, of tl-balken.

Het personeel haalde alles uit de kast. Waarbij zij ook zichzelf niet vergaten; als Griekse goden, moordlustige Dracula’s, of dames van de wat lichtere zeden, serveerden zij met trots je biertje. Met een glimlach in de middag en met een kort “één gulden alsjeblieft,” tijdens het Piekuur.

Want zodra Abba haar “Money, money, money” inzette, stroomde de toch al volle April nog voller en was er geen houden meer aan: “Tien bier, drie cola, één gin tonic, en (natuurlijk) twee cappuccino, - ijs! - glazen! - midden! - guldens! - acht bier, drie baco’s, twee cassis, wodka-bitterlemon en (natuurlijk weer) twee cappuccino.” Als barman moest je twee paar oren bezitten en het liefst dubbel zoveel handen. En op het moment dat je dacht “ik kan niet meer,” was daar Pat Boone met zijn verlossende “April Love.”

En waar zette de avond zich dan voort? In de eerste jaren wist iedereen z’n weg te vinden naar het D.O.K. (De Odeon Kelder) om de hoek op het Singel. Maar vanaf 1988 kwam daar verandering in.

Café April opende in de Reguliersdwarsstraat haar “uitgang”, April’s Exit, in het pand waar tot dan toe restaurant L’Entree zat. De Exit zou oorspronkelijk in het pand ertegenover komen (waar nu het Argentijnse grill-restaurant zit).

Maar toen het grotere pand op nummer 42 vrijkwam werd daarvoor gekozen. De geluidsinstallatie werd aangepast en er kon gedanst worden onder de kroonluchters, waar vroeger de mensen dineerden. Tot vier jaar geleden had Discotheek Exit nog steeds het originele lichtroze plafond van L’Entree op de dansvloer.

Dan komen we terecht bij de grote verbouwing in 1996. Zoals gezegd sluit Café April - van origine op z’n Nederlands uitgesproken als April met een A en niet met een E - voor het eerst in haar bestaan haar deuren. Om ze vervolgens weer glorieus te openen. Drie keer zo groot en op dat moment de grootste gaybar van Europa. .


Bij deze verbouwing werd de fameuze draaibar geplaatst. Dit was ook het jaar van de introductie van het dubbele zondagmiddag happy hour, dat tot op de dag van vandaag niet aan kracht heeft ingeboet. Eind dit jaar zal Café April opnieuw een rigoureuze metamorfose ondergaan om fier de toekomst in te kunnen gaan

In 1981 opende Café April voor het éérst haar deuren. Om eerlijk te zijn één deur. Precies diezelfde deur opent zij vandaag de dag, vijfentwintig jaar later, nog steeds elke dag stipt om twee uur ’s middags. Iets om trots op te zijn.

Zij heeft de tijd doorstaan en is nog steeds een plek waar je, alleen of met je vrienden, kunt genieten van een drankje en de sfeer om je heen. Het altijd drukke happy hour, de draaibar, de wisselende decoraties voorin, de videoschermen.

Café April leeft. De schuiframen en de twee bankjes zijn verdwenen maar het terras dat daarvoor in de plaats is gekomen geeft je evenveel, zo niet meer ruimte om te kunnen zijn wie je bent. “Out en proud.” Café April zal haar deur altijd voor je openhouden. Laat die van jouw niet dicht gooien.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Café April opende vijfentwintig jaar geleden deur én ramen

Redaktie, in Scene op 06 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN SCENEIN NUMMER 182


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media