Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 894 people
86447 users - nu online: 894 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 10 min. Printervriendelijke Pagina  
Op reis naar Phuket, een jaar na de tsunami


door Rien Ultee in Reizen en weekendtrips , 28 februari 2006

This article is also available in English
lengte: 10 minuten


Tijdens een trip naar Phuket om te zien en mee te maken hoe het daar nu, één jaar na de tsunami, is, heb ik eerst een paar dagen in Bangkok doorgebracht. Deze stad, met zijn tempels en prachtige mensen, is en blijft natuurlijk een grote stad, met dito aantallen auto’s en brommers, en achtbaanswegen met een behoorlijke stankoverlast. Men loopt er over het algemeen rond met mondbeschermers tegen de uitlaatgassen.

Mijn eerste indruk van deze stad met zijn drukke verkeer was er één van: Hallo, waar kan ik ergens oversteken? Maar dat is eigenlijk geen punt, want ze hebben van die geweldige bruggen over de weg gebouwd, dus je bent zo aan de overkant van de straat.

Bangkok’s Silom Area

De gay wijk, “Silom Area,” is verspreid over diverse straten die eigenlijk dicht bij elkaar liggen, maar toch het beste te doen zijn met een “Tuk Tuk,” want het is natuurlijk behoorlijk warm en waarom zou je je voor een enkele bath druk maken?
De jongens in de straten van Bangkok kijken je net zo brutaal en geil aan als de rent boys uit de bars.
Net zoals sommige andere steden in Thailand is Bangkok een oase voor de verwende toerist - gay of straight, dat maakt niets uit. Er is voor ieder wat wils te ervaren. Maar hier kun je ook letterlijk de seks (neukshows) beleven, en dat is in de rest van het land uitgesloten. Voor het echte Sodom en Gomorra moet je dus in Bangkok zijn.

Tijdens mijn rondgang langs diverse bars en nachtclubs strandde ik bij toeval in een bar met de naam “Telephone Pub,” waarvan de eigenaar, Lee Harris, een beetje de Manfred Langer van Bangkok is. Veel activiteiten in Bangkok, van feesten tot voorlichting over aids, komen mede door zijn inbreng tot stand. Zijn bar wordt dan ook niet alleen bezocht door de Thaise jongens (al dan niet te huur), maar ook door veel “farangs” (buitenlanders).

De meeste bareigenaars zijn overigens buitenlanders die met een Thaise vriend de zaak runnen. De lat ligt qua service dan ook behoorlijk hoog, en het personeel moet er erg hard voor werken. Daar kunnen ze in Amsterdam nog wat van leren!
In de straten die, als een soort Reguliersdwarsstraat, van het begin tot het eind gevuld zijn met gay bars, restaurants, nachtclubs en terrasjes lopen de boys je van de straat te plukken om hun bar of andere gelegenheid te bezoeken. In die competitiestrijd gaat het er zakelijk aan toe, maar altijd met de Thaise glimlach die je als toerist/klant wel moet doen smelten.Overdag kun je de toeristische plekken bezoeken, of je kan gaan shoppen in een van de van de vele warenhuizen waar de nep-merken je tegemoet komen. Maar ook de echte Lacoste’s en vele andere bekende merken hangen daar voor een habbekrats in de rekken. Doch om nu al voor de komende zomer de koffer vol te laden, dat zag ik absoluut niet zitten. Ik wilde mijn koffer vrijhouden voor andere dingen, zoals souvenirs, etc.

Indien je geïnteresseerd bent in een stop-over in Bangkok voordat je verder reist naar andere bestemmingen in Thailand is er een adres waarmee je contact kunt opnemen voor (a)een redelijk goedkoop hotel dat (b) vlakbij de gay scene “Silom Area” ligt, namelijk Jimmy. Hij heeft zijn kamer/kantoortje gevestigd in het Pinnacle Hotel (Jimmyfirst@hotmail.com). De prijzen liggen voor een tweepersoons kamer gemiddeld op 940 bath (ongeveer twintig euro) per kamer per nacht, inclusief ontbijt. Dit hotel is bekend bij gays van China tot de andere kant van de wereldbol, en iedereen boekt via Jimmy omdat dat voordeliger is.

Nation V

Mijn bezoek aan Phuket had twee redenen. De eerste was het grote Gay Festival, The Fridae Nation V Party. De tweede uiteraard Phuket zelf.
Het grote feest, dat in een “resort” buiten Phuket’s Pantong City werd gehouden, zal een verwende gay reiziger waarschijnlijk zeer verbazen. De luxe en het comfort waren enorm. Het feest, dat door diverse diskjockeys in de avonduren luister werd bijgezet, werd bezocht door zo’n slordige tweeduizend à vijfentwintig honderd bezoekers uit vooral Singapore en andere landen die min of meer om de hoek liggen. Uiteraard waren er ook Amerikanen en een enkele verdwaalde oudere Nederlander, die al jaren in Thailand woont. De jongens uit bijvoorbeeld China waren moeilijk te benaderen en het leek daardoor soms meer op een ons-kent-ons-feestje.

De diverse party’s, van zwembad tot de bekende dance disco, waren goed bevolkt en met de meest uitlopende types, van Tante Truus tot macho. Gewone Thaise homo’s echter, die deze festiviteiten hadden wilden bezoeken, konden zich de taxi vanaf Phuket Pantong en de hoge entree die werd geheven helaas vaak niet veroorloven. Op zo’n manier creëer je eigenlijk een soort decadentie, met alleen bezoekers die zich dit dure feestje wel kunnen permitteren.

Opkrabbelen na de tsunami

Phuket en omgeving, en dan vooral het bekende Pantong Beach, hebben het een en ander te verduren gehad tijdens de tsunami. Maar in Phuket Gay Pantong, waar de boys je verleiden tot een massage, tot het bezoeken van een gogo-club - waar de jongens op het toneel enigszins ongeïnteresseerd staan te dansen - of tot het bezoeken van de bars of de sauna, word je altijd met een glimlach welkom geheten.
De oude bekende etablissementen - zoals bijvoorbeeld de “Tangmo Club”, die door de uitbaatster m/v goed wordt geleid - hebben allemaal hun zaken weer enigszins op orde.De jongens in de diverse clubs zijn van verschillende leeftijd en formaat. In de “Tangmo Club” vind je over het algemeen jongens die tenger en slank van postuur zijn en dus een jonger uiterlijk hebben. Daarnaast zijn er andere clubs waar de boys die zich aanbieden forser en dus wat ouder lijken te zijn. Het is belangrijk (misschien ten overvloede) dat je de jongens vrij kunt houden om ze naar je toe te laten komen. Je geeft dus gewoon je bestelling (nummertje) door. Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan. In bijvoorbeeld de “Tangmo Club” kost het naast je zitten van zo’n boy je tweehonderd bath, en daar komt nog de prijs van zijn drankje bij.

Wil je hem meenemen naar je kamer, tja, dan liggen de prijzen weer iets hoger. Maar dat geld komt wel direct in de zak van de jongen terecht, dus je kunt de uitgegeven duizend bath, als het goed is, als een soort fooi beschouwen. Soms willen ze best blijven slapen en de volgende morgen met je ontbijten om daarna weer ieder je eigen weg te gaan, of je huurt hem voor de hele week in.
Voor oude rotten in het vak wat betreft het huren van boys in Thailand klinkt dit natuurlijk als bekende muziek in de oren, maar ik ga er vanuit dat er nog wel enkelen zullen zijn die dit fenomeen niet zo goed kennen.Phuket is op zich niet zo bekend bij de Nederlandse vakantieganger. Dit komt ondermeer doordat je in de meeste gevallen vanaf Bangkok een binnenlandse vlucht moet nemen, en dat Pattaya vanaf Bangkok met de taxi te doen is.
Phuket is dus druk bezig zijn wonden te likken na de ramp van december 2004. Men is hard op weg om de toeristen weer terug te halen en daar wordt van alles aan gedaan; de wegen worden hersteld, en overal zie je andere activiteiten om de stad weer op te knappen.

Strand en ziekenhuis

Een van de bekendste zaken in Pantong Beach was club “One Seven.” Die heeft enorme schade geleden maar is sinds september jongstleden weer terug op de kaart. Het enthousiasme, de gastvrijheid en de service zijn geweldig te noemen en “One Seven” ligt vlak aan het strand, dus voor de ondergaande zon hoef je je kamer niet uit. Het complex ligt iets buiten het uitgaansgebied van de bars, etc., maar met de “Tuk Tuk” of taxi of motortaxi ben je er zo, en kun je ’s nachts weer heerlijk genieten van de rust.
Kortom, Phuket is zeker de moeite van het bezoeken waard. Het strand is geweldig schoon, het huren van een ligbed kost net zoveel als een biertje: honderd bath (twee euro), en voor die prijs maken ze je bed regelmatig schoon.Aan het strand zie je, zoals in elke badplaats, verkopers lopen met diverse etenswaren, zoals fruit of stukken kippen die op een stokje zijn geroosterd, maar ook met allerlei souvenirs. Het strand wordt de hele dag schoongehouden en ’s avonds komt er een schoonmaakploeg om alles weer piekfijn op orde te brengen. Wat mij het meeste opviel in Phuket, is dat je er geen blikje of iets anders op straat zult vinden. Alles wordt goed schoongehouden.
Guesthouses kun je vinden in iedere prijsklasse. De bekendste zijn Connect Guesthouse, Blue Dolphin en Aqarius Guesthouse - de laatste heeft een sauna, een fitnessruimte en een open restaurant met de naam “Aqua” waar je in een halfopen ruimte geweldig kunt eten.

In Phuket is een particulier ziekenhuis, Bangkok Phuket Hospital. Hier kan een toerist tijdens zijn vakantie van alles laten doen in de meest luxueuze ziekenhuisomgeving die ik ooit heb gezien heb (zelfs de lounge van het meest sjieke hotel is hierbij vergeleken totaal ondergeschikt). Van facelift tot seksverandering, maar ook normale ziekenhuisbehandelingen kun je hier ondergaan in een sfeer en ambiance die je doen vermoeden dat je in een twaalf-sterren hotel bent binnengekomen.

Wachtlijsten kennen ze niet, dus je bent zo aan de beurt, en de uitslag heb je meestal binnen achtenveertig uur of zelfs direct. Uit Zweden komen er massa’s toeristen om hier een kwaal te laten behandelen en meteen vakantie te vieren, wat goedkoper is dan de behandeling in hun eigen land. Uw reporter heeft nog enkele suggesties gedaan omtrent zijn uiterlijk, maar daar was helaas niets meer aan te doen.

Nong Khai en Ao Nang

Thailand is hard op weg bekendheid te creëren voor meer dan de bekende toeristische plaatsen, en zodoende kwam ik op mijn weg vanuit Bangkok een gloednieuw gay hotel tegen dat noordelijker ligt ten opzichte van Bangkok, namelijk The Panatwee Hotel in Nong Khai.

De koning van Thailand heeft de ontdekker van Nong Khai een dispensatie gegeven en hem tot de eerste Lord van Nong Khai gemaakt. Voor de homotoerist is dit weer een nieuwe plek om te bezoeken, en de plaatselijk boys zijn in eerste instantie niet zo commercieel als in andere steden en dus veel gastvrijer en toegankelijker. De Vriendschapbrug, gebouwd over de Mekong Rivier in 1991, brengt je van Nong Khai naar Laos, en het is een stukje rijden naar de hoofdstad Vientiane (Vietnam). De omgeving van Nong Khai, sinds 1827 een provincie, brengt een mix van cultuur, religie en mensen samen. Geen commerciële bedoelingen zoals in steden als Pattaya en Phuket en andere toeristische plaatsen, dus dit kan een verademing zijn. Dit is nog een stukje Thailand dat niet overspoeld wordt door de massa. (www.hotel.pantwee.com).Zuidelijker voorbij Phuket ligt de provincie Krabi, die eveneens tijdens de tsunami behoorlijk heeft geleden, maar ook hard op weg is om zijn gasten weer binnen te halen. Voor de gay toerist is Krabi waarschijnlijk niet zo bekend, maar naar mijn mening zeker een bezoek waard. In Ao Nang, een van de kleinere plaatsen in deze provincie, kon ik kiezen uit twee echte gay bars, die zich bevinden in een soort overdekte markt met diverse heterobars, en ergens achterin de gay bars. Geweldig was het om de Lady-Boys te zien biljarten, en behoorlijk fanatiek.

De sfeer was er tamelijk relaxt en eigenlijk een beetje dorps, wat op zich wel weer leuk was na al het commerciële gedoe in Phuket. In de omgeving van Ao Nang bevinden zich in een rots uitgehouwen altaren waar de monniken van de Tiger Cave Temple zich bezighouden met het aanbidden van hun Boeddha. Om een voetafdruk van Boeddha te zien moet je echter wel een berg beklimmen, maar dan heb je ook een geweldig uitzicht over het land. En tijdens een van de tochten krijg je gezelschap van de apen.

Mijn ervaringen en de verscheidenheid aan impressies tijdens deze reis van drieëneenhalve week naar Thailand, waarvan ruim twee weken in Phuket, waren enorm. Ik hoop eind januari weer een bezoek aan dit geweldige land te kunnen brengen, want dan vieren ze daar Gay Pride.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Op reis naar Phuket, een jaar na de tsunami-


Reactie van ReneThai dd. 07 juni 2006
Ja hoor , ik wil wel reageren , en vraag me ook af waarom niemand reageert ? :D


Reactie van johan verburen dd. 02 juli 2006
ik begrijp wel waarom niemand reageert op zo,n soep artikel met veel onvolledige onjuiste en achterhaalde feiten.

probeer het nog eens maar dan goed!!

phuket is het waard

johan


Reactie van Zeemleren lapje dd. 09 mei 2007
Nou, Rien, trek je van die valse en jaloerse nicht maar niks aan. Als Thailandkenner vind ik dat je een lezenswaardige impressie hebt geschreven, met een paar aardige tips!


GERELATEERDMEER VAN RIEN ULTEEMEEST GELEZEN VAN RIEN ULTEE

Op reis naar Phuket, een jaar na de tsunami

Rien Ultee, in Reizen en weekendtrips op 03 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media