Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1034 people
86447 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Hoger beroep in veroordeling op Fiji


door Bureau Redactie in Algemeen , 05 juli 2005

This article is also available in English


In het vorige nummer berichtten we over de gepensioneerde Australische professor Thomas Maxwell McCoskar (55), die op Fiji tot twee jaar gevangenisstraf is veroordeeld vanwege homoseksuele contacten met de locale Dhirendra Nadan (23). Tijdens het hoger beroep dat op 28 april diende, heeft de rechtbank de advocaten van beide mannen vijfenveertig dagen uitstel gegeven om een aanvulling te presenteren op het hoger beroep dat ze aanvankelijk hadden ingediend. McCoskar en Nadan zijn op borgtocht vrijgelaten totdat in hoger beroep uitspraak wordt gedaan, maar eerstgenoemde heeft wel zijn paspoort moeten inleveren en het is hem verboden het eiland te verlaten.

Op de rechtszitting vertelde McCoskar’s advocaat, Iqbal Khan, dat de details over de zaak zoals die in eerste instantie waren aangevoerd niets van doen hadden met de feiten waarvoor zijn cliënt is veroordeeld.

Weliswaar hadden beide aangeklaagden schuld bekend, maar volgens Khan bleek uit het rechtbankverslag alleen dat McCoskar aangifte van beroving door Nadan had gedaan, en dat Nadan, toen hij hierover door de politie werd verhoord, had verklaard dat hij met de man orale seks had gehad, wat volgens zijn advocaat niet strafbaar is. “De feiten die door het openbaar ministerie werden gepresenteerd bij de lagere rechtbank vormen niet het delict waarvan mijn cliënt wordt beschuldigd,” aldus Khan.In het oorspronkelijke hoger beroep werd vooral aangevoerd dat de grondwet van Fiji voor iedereen burgerrechten garandeert en daarmee in feite de anti-homowetgeving teniet doet en dat de rechter die de mannen gevangenisstraf oplegde bovendien bevooroordeeld was, wat gezien zijn opmerking dat de handelingen van beide mannen “zo walgelijk zijn dat ieder fatsoenlijk mens ervan over zijn nek zou gaan,” niet onterecht lijkt.

Bij de toekenning van de vijfenveertig dagen uitstel, verklaarde de rechter dat hij vervolgens ook de openbare aanklager vijfenveertig dagen zou geven om op de nieuwe feiten te reageren.

Ondertussen staat de regering van Fiji onder grote internationale druk om de anti-sodomiewetgeving te schrappen. Bovendien heeft de Engelse regering ondertussen al een reiswaarschuwing gegeven voor homo’s die naar Fiji willen en de Groene Partij van Australië dringt er bij haar regering op aan dat ook te doen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Hoger beroep in veroordeling op Fiji

Bureau Redactie, in Algemeen op 07 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media