Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 914 people
86447 users - nu online: 914 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Jack Nichols (1938-2005), emancipatiepionier zonder angst voor seks


door Bureau Redactie in Algemeen , 30 juni 2005

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


In de vroege morgen van 2 mei overleed Jack Nichols in een ziekenhuis in Florida aan de gevolgen van kanker. Nichols, geboren in 1938, heeft een groot deel van zijn leven in dienst gesteld van de homo-emancipatie. Zijn ouders scheidden toen hij drie jaar oud was, waarna zijn opvoeding door zijn grootouders ter hand werd genomen. Vooral zijn grootvader bracht hem een liefde voor literatuur en lezen bij. Zoals bij veel leesgrage homotieners vormde zijn lectuur een belangrijke bron van inspiratie toen hij met zijn seksuele voorkeur in het reine moest komen.

Aanvankelijk had hij een erg negatief beeld van homo’s en dus van zichzelf: “Ik kon me voorstellen dat ik altijd mijn diepste verlangens zou moeten verbergen voor hen die homo’s zien als monsters of macabere vampieren, die uitsluitend jacht op hen maken om van hen ook macabere vampieren te maken. Nichten waren lelijke nachtvleermuizen die het spirituele levensbloed uit iedere onvoorzichtige man wilden zuigen.”

Lectuur


Op de middelbare school kwam hij in contact met een liberaal schoolhoofd, dat niet in paniek raakte toen de vijftien-jarige scholier haar mededeelde: “Ik ga u vertellen wat ik ook het andere schoolhoofd heb verteld: Ik ben homoseksueel. Weet u, eigenlijk zou ik liever helemaal niet naar school hoeven te komen.”

Anders dan je zou verwachten in het begin van de jaren vijftig, reageerde de lerares heel kalm. Ze kon begrijpen dat hij het op school moeilijk zou hebben, maar bovendien “raadde ze me aan een dichter, Walt Whitman, te lezen, die, zei ze, een universele visie had.

In Whitman stuitte ik op de ‘Calamus’ gedichten die de lof zingen van gepassioneerde liefdes tussen mannen. Ik was verbijsterd.”

In zijn zoektocht naar verdere lectuur om aan zijn erotische voorkeur een grondslag te bieden, stuitte hij op ‘Love’s Coming of Age’ uit 1896 van Edward Carpenter, die hij later (terecht) omschreef als “de overgrootvader van de homobevrijdingsbeweging.” Ook ontdekte hij een exemplaar van het in 1951 verschenen ‘The Homosexual in America’ door Donald Webster Cory (pseudoniem van Edward Sagarin): “Ik bestudeerde dit boek zeer uitvoerig, kende vele alinea’s uit mijn hoofd en ik richtte me vooral op de passages die rechtstreeks over mijn eigen hachelijke situatie leken te gaan.Het hoofdstuk ‘From Handicap to Strength’ gaf me een heel nieuw gezichtspunt. Tot dan toe riep iedereen: ‘O! Arme Jack, hij is gehandicapt omdat hij homoseksueel is.’ Plotseling had ik kracht! [...] Cory hield een krachtig pleidooi voor trots onder de meest afschuwelijke omstandigheden. [...] Op dat moment besloot ik buiten de verketterende maatschappij te gaan staan en, met de gezonde trots van een tiener, mijn rechtmatige plaats als individu op te eisen.”

Het boek van Cory bracht hem in 1960 in contact met Frank Kameny, een regeringsfunctionaris die vanwege zijn homoseksualiteit ontslagen was en sindsdien niet alleen zijn ontslag aanvocht maar ook voor andere homo’s in het strijdperk trad. Ongeveer een jaar later kwamen Nichols en Kameny tot de oprichting van de Mattachine Society of Washington.

Seks en liefde

Nichols hield zich echter niet alleen intellectueel met zijn seksuele voorkeur bezig, hij was ook al jong begonnen die met graagte uit te leven. In zijn vorig jaar verschenen boek ‘The Tomcat Chronicles: Erotic Adventures of a Gay Liberation Pioneer’ verhaalt hij uitvoerig over de soms maandenlange pauzes die hij tussen zijn emancipatorische werkzaamheden inlaste om een zoektocht naar seks en liefde te ondernemen.

Opmerkelijk aan dit boek is dat de negatieve ideeën over homoseksualiteit die Nichols als vijftien-jarige nog had helemaal zijn verdwenen.

Haast net zo opmerkelijk is dat in de vroege jaren zestig - waarin de Verenigde Staten nog aan het bijkomen waren van de heksenjacht van senator McCarthy - het geen enkele moeite kostte veelvuldig en overal seksuele partners te vinden.Opvallend aan Nichols’ erotische memoires is ook dat hij nergens aandacht aan leeftijd schenkt, hoewel een aantal van de partners die hij als eenentwintig-jarige tegen het lijf liep een paar jaar jonger waren dan hij en daarmee volgens de huidige wetgeving minderjarig. Deze jongens waren echter zeker niet onschuldig en dat zou er wel eens op kunnen wijzen dat het leeftijdscriterium geen rol speelt als homoseksualiteit sowieso onwettig is (wat het toen in heel veel staten nog was).

Op een gegeven ogenblik was Nichols zo vrijgevochten dat hij er ook geen bezwaar tegen had om zich te prostitueren om aan zijn gerief te komen. Maar zijn zoektocht naar lust hield hem niet af van zijn kruistocht voor homo-emancipatie. Hij bleef intens betrokken bij de activiteiten van Mattachine. Hij deed mee aan een paar van de eerste homobetogingen die in Amerika werden gehouden en in 1967 was hij een van de eersten die op de landelijke televisie openlijk voor zijn homoseksualiteit durfde uit te komen.

In 1964 ontmoette Nichols in een bar in Washington een militair, Lige Clarke, die de liefde van zijn leven zou worden. Van 1969 tot 1973 redigeerden Nichols en Clarke in New York ‘GAY’, het eerste homoweekblad in de Verenigde Staten, waarin onder andere heet van de naald verslag werd gedaan van de Stonewall-rellen. Clarke werd in 1975 in Mexico vermoord bij een dubieuze politiecontrole.
Nichols is nadien actief gebleven als activist en auteur. Hij publiceerde verschillende boeken en redigeerde van 1997 tot 2004 de nieuws-website GayToday.com.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Jack Nichols (1938-2005), emancipatiepionier zonder angst voor seks

Bureau Redactie, in Algemeen op 02 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media