Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1029 people
86447 users - nu online: 1029 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
HIV - Supervirus of super pech in New York?


door Kees Rümke in Health & Body , 18 mei 2005

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


In New York is een man van in de veertig geïnfecteerd met hiv dat resistent is tegen drie van de vier beschikbare klassen hiv-remmers. Dat wil zeggen dat het virus niet meer goed geremd kan worden door achttien of negentien van de twintig beschikbare hiv-remmers. Bovendien was zijn afweer tussen de twee en maximaal twintig maanden na infectie zo gekelderd dat in de VS daarvoor de aidsdiagnose wordt gesteld (dat wil zeggen dat het aantal CD4-cellen gedaald is onder de 200). Daarnaast zou de man seksueel zeer actief zijn en fervent gebruiker zijn van de drug crystal meth.

Dit nieuws werd op vrijdag 11 februari 2005 gebracht door de New Yorkse gezondheidsautoriteit DOHMH, die behalve voor het probleem van multiresistent virus waarschuwde voor de syfilis-epidemie en de uitbraak van LGV, met name onder New Yorkse homomannen die crystal meth gebruiken. Het onderzoek naar het virus van de man werd gedaan door de onderzoeksgroep van David Ho. Het hiv heeft de naam 3-DCR gekregen. Dit klinkt gewichtig maar betekent niets anders dan dat het resistent is tegen drie klassen van hiv-remmers.


Media hype

Voor veel Amerikaanse media was dit voorpaginanieuws. Zij meldden dat er een supervirus circuleert dat veel sneller tot aids leidt dan het “normale” hiv. In de VS woedde zelfs een mediahype. Er was in de VS geen ontkomen aan het vernemen van het nieuws. De TV, radio, kranten en zelfs chatboxen op het internet stonden er bol van. In Nederland is dit nieuws ook wijd gebracht, maar niet als voorpaginanieuws. Misschien kwam dat omdat het nieuws hier te laat kwam voor de zaterdagedities van de dagbladen. Voor de maandagedities was het nieuws misschien weer wat te oud.


It's the host, stupid!


Of er echt sprake is van een super agressief virus is echter nog maar de vraag.

Aidsonderzoeker Anthony Fauci relativeerde dit nieuws met het feit dat twee mensen met exact hetzelfde hiv-virus geïnfecteerd kunnen raken en de ene persoon (zonder behandeling) zeer snel aids krijgt en de ander jarenlang zonder behandeling geen klachten heeft.

Met andere woorden: er spelen ook erfelijke factoren mee die het beloop van een hiv-infectie bepalen. De man in New York kan door erfelijke aanleg een afweer hebben die bijzonder slecht tegen hiv bestand is.

Ook Robert Gallo, medeontdekker van het hiv-virus, relativeerde het nieuws uit New York. Ook hij stelde dat de oorzaak van de snelle ziekteprogressie mogelijk niet bij het virus ligt, maar bij de afweer van de man.


Agressiviteit

Toch blijkt uit nader onderzoek van het virus, dat het genetisch verschilt van het “doorsnee” hiv dat in New York circuleert. Het zou meer lijken op het virus van een nog niet getraceerde man uit San Diego die afgelopen herfst hiv-positief is getest.
De firma Virologic heeft de agressiviteit, de zogenaamde replicatieve capaciteit, van het virus van de New Yorker onderzocht. Deze capaciteit om zich te vermenigvuldigen bleek vergelijkbaar met niet-resistent virus te zijn, terwijl resistent virus doorgaans een verlaagde replicatieve capaciteit heeft.

Wie geïnfecteerd wordt met niet-resistent virus wordt doorgaans niet zo snel ziek als deze man met resistent virus met een vergelijkbare replicatieve capaciteit.
Het lijkt er dus op dat niet de agressiviteit van het virus, maar de erfelijke aanleg van de man de voornaamste verklaring is voor de snelle aftakeling van de afweer. Daarnaast kan het gebruik van crystal meth een rol gespeeld hebben bij de snelle achteruitgang van de afweer.
Niet de eerste keer

De New Yorkse onderzoekers zeiden dat de New Yorker het eerste geval is van een infectie met zwaar resistent virus dat zich goed vermenigvuldigt. Dit blijkt niet het geval te zijn. In Vancouver is in 2001 bij twee mensen ook een bijzondere, recente hiv-infectie vastgesteld. Ook zij hadden zwaar resistent virus (dat nu 3-DCR genoemd zou worden) en ook bij hen kelderde het aantal CD4-cellen binnen enkele maanden enorm. Er werd toen ook gesproken over een “supervirus.” Dit heeft uiteindelijk niet geleid tot een super-epidemie en de gebeurtenis is verdwenen in de analen van de geschiedenis.
De onderzoekers in New York stelden, toen zij geconfronteerd werden met deze geschiedenis, dat zij hiervan niet op de hoogte waren.


Geen supervirus?

Het is dus niet waarschijnlijk, maar op dit moment ook nog niet volledig uit te sluiten, dat het gaat om een virus dat super agressief is. Maar als het virus niet super agressief is, dan nog is het nieuws ernstig genoeg. Wie geïnfecteerd raakt met een dergelijk multiresistent virus heeft in de toekomst problemen met de behandeling van zijn hiv-infectie. Ongeveer acht procent van de nieuwe hiv-infecties in Nederland zijn infecties met resistent virus. Bij de grote meerderheid van die gevallen is die resistentie beperkt en betreft maar één of enkele hiv-remmers. Een klein deel betreft infecties met hiv dat resistent is tegen meerdere hiv-remmers.

Infectie met hiv dat zo resistent is als dat van de man uit New York is in Nederland nog niet gemeld. Het is waarschijnlijk een kwestie van wachten tot dat wel gebeurt. Wanneer je geïnfecteerd raakt met een dergelijk virus dan is de mogelijkheid van behandeling ervan even beperkt als die in 1987 was voor niet-resistent hiv.

Wie dat overkomt mag hopen dat zijn afweer beter bestand is dan die van de man uit New York en dat er in de nabije toekomst andere hiv-remmers beschikbaar komen die wel actief zijn tegen het resistente virus. Of zulke hiv-remmers er werkelijk komen moet de toekomst leren.

Angstzaaien

Er is dus waarschijnlijk geen sprake van een supervirus. Tijdens het brengen van het nieuws kon dat in ieder geval nog niet vastgesteld worden. De vraag rijst daarom waarom dit nieuws zo snel en zo sensationeel werd gebracht. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat DOHMH de veelvuldige onveilige seks en het gebruik van crystal meth (dat dat bevordert) bij een deel van de homoscene spuugzat was. Er moest maar eens flink gewaarschuwd worden, zodat iedereen er weer flink de schrik in krijgt. De man uit New York kwam dus als het ware als geroepen. Deze angstzaaiende preventie lijkt op de korte termijn gewerkt te hebben. Zelfs homo-organisaties riepen op tot agressieve preventie, wat tot voor kort taboe leek.

Op de lange termijn kan deze angstzaaiende preventie contraproductief werken. Als een epidemie met supervirus uitblijft, dan blijkt de DOHMH voor zijn beurt gesproken te hebben. Het vertrouwen van de doelgroep in de DOHMH zal dan afnemen. Als er later iets ernstigs gebeurt, wie van de doelgroep gelooft de DOHMH dan nog?En ondertussen ís er iets ernstigs aan de hand. Nieuwe infecties met doodnormaal hiv, dat al of niet resistent is, vooral bij een groep homomannen die uitbundig crystal meth gebruikt en uitbundig met elkaar neukt. Preventie tegen infectie met het gewone hiv blijft broodnodig, maar zou door de overdrijving van het nieuws wel eens bemoeilijkt kunnen worden. Angstzaaien maakt meer kapot dan je lief is.

Kees Rümke is medewerker van de Hiv Vereniging Nederland
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN KEES RüMKEMEEST GELEZEN VAN KEES RüMKE

HIV - Supervirus of super pech in New York?

Kees Rümke, in Health & Body op 20 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media