Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 929 people
86447 users - nu online: 929 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Ma 15 jun, 2020 23:13
NIEUWS


Hooggerechtshof VS verbiedt ontslag om sexuele geaardheid

D e Amerikaanse homorechtenbeweging heeft een belangrijke overwinning behaald: het Hooggerechtshof oordeelt dat een werknemer niet kan worden ontslagen op basis van geaardheid. Ook mogen mensen niet worden ontslagen omdat ze transgender zijn. Volgens de hoogste rechters van het land geldt een burgerrechtenwet uit 1964, die ontslag verbiedt op basis van iemands geslacht, ook voor homo's.

Veel homo's in de VS zien deze beslissing als de belangrijkste sinds het Hooggerechtshof in 2015 het homohuwelijk voor het hele land legaliseerde. De meeste staten hebben geen wet die homo-werknemers beschermt tegen discriminatie op de werkvloer, maar dankzij dit oordeel gebeurt dat nu landelijk.

Het Hooggerechtshof boog zich over drie zaken die ontslagen werknemers hadden aangespannen. Zo moest een skydive-instructeur in New York in 2010 vertrekken nadat een klant aan wie hij had verteld dat hij homo was, had geklaagd bij de werkgever.

Het is de eerste keer dat het Hooggerechtshof met een oordeel komt over homorechten sinds het in meerderheid uit conservatieve rechters bestaat. Voorvechter van homorechten Anthony Kennedy werd twee jaar geleden vervangen door Brett Kavanaugh, die was voorgedragen door president Trump.

Ultraconservatieve rechters

Deze beslissing is gezien de samenstelling van het Hooggerechtshof opvallend: "Het is nota bene Neil Gorsuch, een van de twee ultraconservatieve rechters die Trump heeft aangesteld, die de motivering heeft geschreven voor de beslissing".
Naast Gorsuch stemden de conservatieve opperrechter John Roberts en de vier progressieve rechters in het Hooggerechtshof voor de bescherming van de homo-gemeenschap op de werkvloer. De andere rechters stemden tegen, waarmee de verhouding uitkwam op een overtuigende zes stemmen voor en drie stemmen tegen.

De uitkomst is ook bijzonder gezien het standpunt van de regering-Trump. "Advocaten hadden namens de regering bepleit dat de burgerrechtenwet uit 1964 alleen van toepassing is op discriminatie van mannen en vrouwen, maar niet geldt voor seksuele voorkeur of genderidentiteit".

Ondermijnd

De regering-Trump heeft bovendien de rechten van transgenders de afgelopen tijd juist ondermijnd. "Afgelopen vrijdag nog besloot Trump de bescherming van transgenders in Obamacare terug te draaien, wat erop neerkomt dat zorgverzekeraars en gezondheidsdiensten transgenders mogen weigeren."


 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

Hooggerechtshof VS verbiedt ontslag om sexuele geaardheid
nieuws van Ma 15 jun, 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html
SLaunge
Premium man to man massages

BEKIJK OOK
Controversiële film over Jezus mag toch op Netflix Brazilië
Grondwetswijziging van start!
Conversietherapieën worden wereldwijd toegepast


In ons nieuwste nummer, Gay News 344, april/ mei/ juni 2020


Nieuws van wo 01 jul, 2020 17:21
Pride komt met alternatief Pride-programma > Lees verder
Nieuws van ma 08 jun, 2020 19:30
Village People verbieden Trump gebruik hun muziek > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media