Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 915 people
86447 users - nu online: 915 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Do 09 apr, 2020 13:55
NIEUWS


De 1,5 meter-samenleving niet mogelijk bij veel AZC’s

L GBT Asylum Support heeft staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol en de Tweede Kamer verzocht om extra preventieve maatregelen in AZC’s. Aanleiding zijn aanhoudende noodkreten van LHBTI-asielzoekers i.v.m. het coronavirus en onveilige situaties in tal van AZC’s in Nederland.

Belangrijkste punt is dat asielzoekers in de opvanglocaties de maatregelen van het RIVM zoals 1,5 meter afstand houden onmogelijk kunnen opvolgen. Asielzoekers worden in eenheden voor acht of negen personen gehuisvest of moeten slapen in stapelbedden dicht bij elkaar. In dit soort situaties is 1,5 meter afstand bewaren niet mogelijk. Ook vormt het vrij in- en uitreizen van bewoners een probleem, die kunnen daardoor hun medebewoners in gevaar brengen.

‘De situaties zijn zeer zorgelijk’, vertelt Sandro Kortekaas voorzitter van LGBT Asylum Support die contact heeft met veel LHBTI-asielzoekers door het hele land. De paniek ontstond enkele weken geleden met de sluiting van alle doktersposten in alle opvanglocaties. Sindsdien blijven meldingen binnenkomen. Zoals over een groep die pas na drie weken in quarantaine werd geplaats na aanhoudende gezondheidsproblemen van een medebewoner.

Naar verluid reageerde het COA naar de bewoners die tevergeefs de meldingen doorgaven: ‘Je kunt het kamp verlaten of we kunnen je wat zeep geven om je handen te wassen.’

Het COA is van mening dat opvang in grotere groepen gezien moet worden als vergelijkbaar met een familieverband, waardoor de maatregel van 1,5 meter afstand houden niet zou gelden.

Dat het COA het niet makkelijk heeft moge duidelijk zijn, en uitbreiding van capaciteit in opvanglocaties is niet per direct mogelijk. Daarom heeft de stichting LGBT Asylum Support een aantal snel te realiseren verbeteringen aan de staatssecretaris voorgesteld, zoals uitbreiding van de wifi-bandbreedte en een gratis of mobiel nummer waarmee de doktersposten bereikt kunnen worden en informatie over het coronavirus in meerdere talen. Maar ook plaatsing van extra sanitaire voorzieningen voor handhygiëne, vergelijkbaar met voorzieningen zoals bij vrijwel alle supermarkten in Nederland.

Bij binnenkomst van de COA-opvanglocaties zouden bewoners verzocht moeten worden de handen te reinigingen maar ook om zich binnen gemeenschappelijke ruimtes te houden aan de RIVM-maatregelen zoals sociale afstand van 1,5 meter.

Kortekaas: ‘De RIVM maatregelen gelden voor iedereen in Nederland. Dat beleid van de overheid moet ook in COA-opvanglocaties worden toegepast. Alleen samen kunnen we het virus aan.’
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

De 1,5 meter-samenleving niet mogelijk bij veel AZC’s
nieuws van Do 09 apr, 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html
Pride Amsterdam 2020 Postponed
Nieuwe datum: 31 juli- 8 aug. 2021

BEKIJK OOK
Beeldcolumn: magische, mythische & bijzondere 'queer' dieren, de narwal
Beeldcolumn: magische, mythische & bijzondere 'queer' dieren, de Clownfish
Stonewall en standbeeld


In ons nieuwste nummer, Gay News 344, april/ mei/ juni 2020


Nieuws van wo 01 jul, 2020 17:21
Pride komt met alternatief Pride-programma > Lees verder
Nieuws van ma 15 jun, 2020 23:13
Hooggerechtshof VS verbiedt ontslag om sexuele geaardheid > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media