Back to Top
Dinsdag 02 juni
86440 users - nu online: 1092 people
86440 users - nu online: 1092 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Do 19 dec, 2019 0:20
NIEUWS


Europees Parlement steunt LHBT'ers in Polen: 'Dit is publieke discriminatie'

H et Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen tegen de publieke discriminatie van LHBT'ers in Polen. En die is nodig, vindt initiatiefnemer Sophie in 't Veld (D66), want er zijn inmiddels bijna tachtig 'LHBT-vrije zones' in het land. Het Europarlement veroordeelt dit soort plekken ten strengste.

Wat zijn deze zones? En welke impact hebben ze op het dagelijks leven van Poolse LHBT'ers?

In februari dit jaar tekende de burgemeester van Warschau een LHBT-manifest. Hij beloofde zich in te zetten voor gelijke rechten voor de LHBT-gemeenschap en betere voorlichting op scholen over diverse seksuele geaardheden. Een dergelijk manifest was nieuw en LHBT-organisaties vierden het als een grote stap voorwaarts.

Het bleek juist het startschot voor een nieuwe haatcampagne tegen de Poolse homogemeenschap. Met de parlementsverkiezingen voor de deur bombardeerde de conservatieve PiS-partij het onderwerp tot hun belangrijkste campagnethema. De ideologie van de LHBT-beweging zou de traditionele christelijke gezinswaarden en de Poolse identiteit bedreigen, zo waarschuwde partijleider Jaroslaw Kaczinsky. De conservatieve krant 'Gazeta Polska' deelde stickers uit met 'LHBT-vrije zone' en de aartsbisschop van Krakau sprak zelfs van een 'regenboogplaag'.

Andere steden reageerden op het Warschause manifest dat LHBT'ers steunde door anti-manifesten aan te nemen. Eind maart verklaarde het bestuur van Swidnik, een stadje naast Lublin, de stad als 'vrij van LHBT-ideologie'. Vele gemeenten, districten en zelfs hele provincies volgden. Inmiddels zijn er 76 zogenaamde 'LHBT-vrije zones' op verschillende lokale bestuurlijke niveaus.

"Het is simpel: als je lid bent van de Europese Unie, dan mag je niet discrimineren. Dat is tegen de wet, tegen de verdragen", zegt Sophie in 't Veld (D66), Nederlands Europarlementariër en initiatiefnemer van de motie.

Het Europees Parlement roept de Europese Commissie op om tegen Polen op te treden en in te grijpen. Het is nog maar de vraag of de Poolse regering daar boodschap aan zal nemen. Op langere termijn denkt In 't Veld van wel, "maar er moet nog veel druk worden uitgeoefend." 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

Europees Parlement steunt LHBTers in Polen: Dit is publieke discriminatie
nieuws van Do 19 dec, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html


BEKIJK OOK
Homo emancipatie in de EU: nog veel werk te doen
Vijfenzeventig jaar vrijheid
Transgender- en intersekse personen nu wettelijk beschermd tegen discriminatie


In ons nieuwste nummer, Gay News 344, april/ mei/ juni 2020


Nieuws van vr 29 mei, 2020 23:30
IHLIA start dienstverlening langzaam op > Lees verder
Nieuws van wo 27 mei, 2020 2:25
Costa Rica eerste Centraal-Amerikaanse land dat huwelijk openstelt > Lees verder
Nieuws van vr 22 mei, 2020 23:14
Saïd Zankoua overleden... > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media