Back to Top
Zaterdag 22 Feb
86415 users - nu online: 1489 people
86415 users - nu online: 1489 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Do 21 nov, 2019 16:26
NIEUWS


Nederland zet verzwakte Russische LHBTI-activist uit

S leutelfiguur in internationaal onderzoek naar massagraven van LHBTI-personen in Tsjetsjenië
LGBT Asylum Support ontdekt fraude door IND in herhaalde asielaanvraag
LHBTI-asielzoeker onrechtmatig in detentie door vormfout INDLGBT Asylum Support heeft opheldering gevraagd bij staatssecretaris Broekers-Knol over de uitzetting afgelopen week van een Russische LHBTI-activist. Volledig verzwakt is hij maandag 11 november in een ziekenhuis in Moskou opgenomen. Het gaat hier om een LHBTI-activist die getuige is in een onderzoek dat deze maand zal plaatsvinden door OHCHR, The Committee Against Torture (CAT) in samenwerking met het Russian LGBT Network naar massagraven van LHBTI-personen in Tsjetsjenië.

E. is de enige overlevende en daarmee sleutelfiguur in een internationaal onderzoek in Tsjetsjenië. Het Russian LGBT Network heeft dit in een brief bevestigd. Deze belangenorganisatie is door de IND afgedaan als een instantie die ‘geen kijk heeft’ op E.’s asielaanvraag. Het besluit om hem af te wijzen staat ook haaks op de beslissing van Nederland in 2018 om samen met vijftien andere OVSE-lidstaten een groot onafhankelijk internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen van LHBTI’ers in Tsjetsjenië af te dwingen.

Sinds augustus 2019 onderzocht LGBT Asylum Support de eerdere afwijzing van het asielverzoek van E., een Russische LHBTI-activist die aan de IND verklaarde over de mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië en de wijze waarop hij informatie vergaard had over massagraven van vermoorde LHBTI-personen. Zijn asielverzoek werd afgewezen omdat de IND concludeerde dat E. geen bewustwordingsproces van zijn biseksuele gevoelens heeft doorgemaakt. Een conclusie die kan worden aangemerkt als stereotypering door de IND en die in strijd is met werkinstructie 2018/9. Sinds deze werkinstructie van kracht is mag de IND geen afwijzingen meer baseren op basis van het al dan niet doormaken van een bewustwordingsproces. Bovendien werd door E. tijdens de rechtszaak die volgde op de afwijzing door de IND nog nieuwe feiten aangevoerd. Daardoor ontstaat de indruk dat het onderzoek in deze zaak door de IND onzorgvuldig uitgevoerd is.

Vervolgens vluchtte E. naar Spanje en deed zijn verhaal aan de media. LGBT Asylum Support vond voldoende bewijs om een herhaalde asielaanvraag op te starten. Op de terugreis naar Nederland werd E. echter in Duitsland staande gehouden en overgebracht naar Detentiecentrum Rotterdam. Daar verzwakte zijn gezondheid. E. had last van een hoge bloeddruk, maar kreeg hiervoor in detentie geen medicatie behalve paracetamol. Vanuit het detentiecentrum deed E. zijn herhaalde asielaanvraag maar werd nogmaals door de IND afgewezen. Echter uit onderzoek achteraf, blijkt dat van meet af aan door een vormfout van de IND E. onrechtmatig in detentie verbleef.

Fraude

Uit onderzoek van LGBT Asylum Support blijkt dat het voorlopige besluit om de asielaanvraag van E. wederom af te wijzen, genomen werd terwijl het verhoor nog plaatsvond. Dit is een ernstige vorm van fraude door de IND. Vanwege de constatering van fraude en het op vele punten onzorgvuldige onderzoek door de IND maar ook de onrechtmatige detentiemaatregel, stelde LGBT Asylum Support een rapport van vijf pagina’s samen dat op 20 november naar de staatssecretaris en Tweede Kamer is gestuurd.

‘Het is werkelijk ongekend en mensonwaardig’, zegt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support. ‘Terwijl zijn interview met de IND nog plaatsvond, is er door de IND al een beslissing genomen. E. zocht internationale bescherming in Nederland maar trof een instantie aan die hem tot tweemaal toe afwees. Bovendien had hij niet in detentie moeten verblijven waar hij zelfs twee dagen in isoleercel geplaatst werd.’

‘Omdat E. zijn missie belangrijker vindt dan zijn eigen behoefte aan veiligheid, besloot hij vrijwillig zijn tweede asielprocedure in te trekken’, vervolgt Kortekaas. ‘Met gevaar voor eigen leven terugkeren, is voor hem de enige methode om bewijslast openbaar te kunnen maken voor internationaal onderzoek. Nederland had hem echter nooit in verzwakte toestand uit mogen zetten. Dit is in strijd met internationale verdragen over de omgang met vreemdelingen.’
 

Nederland zet verzwakte Russische LHBTI-activist uit
nieuws van Do 21 nov, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html


BEKIJK OOK
Nederland ‘alleen op papier LHBTI-vriendelijk’
Jos Brink Prijzen voor Joke Swiebel en Bowi Jong
Kamer positief over discriminatierechercheurs


In ons nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020


Nieuws van vr 14 feb, 2020 22:45
Naomie Pieter is het Roze Lieverdje 2020 > Lees verder
Nieuws van di 11 feb, 2020 22:49
Eerste homohuwelijk in Noord-Ierland een feit > Lees verder
Nieuws van zo 09 feb, 2020 17:11
Roemeense en Afrikaanse boot tijdens botenparade Pride Amsterdam 2020 > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media