Back to Top
Dinsdag 21 Jan
86405 users - nu online: 1347 people
86405 users - nu online: 1347 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Wo 23 okt, 2019 20:47
NIEUWS


COA sluit beschermde omgeving voor kwetsbare LHBTI-asielzoekers in Ter Apel

H et Centraal Orgaan opvang  asielzoekers (COA) heeft in Ter Apel de speciale unit voor LHBTI-asielzoekers in de procesopvanglocatie (POL) gesloten. Dit gebeurde zonder enig overleg of waarschuwing vooraf. De bewoners, die in afwachting zijn van hun asielprocedure, kregen pas achteraf te horen dat hun speciale bescherming opgeheven werd. LGBT Asylum Support vindt de sluiting onaanvaardbaar omdat LHBTI-asielzoekers vaak worden gediscrimineerd door andere asielzoekers. De POL-locatiemanager reageert niet op verzoeken om opheldering.

Op verschillende plaatsen in het land biedt het COA een beschermde omgeving voor LHBTI-asielzoekers. Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele asielzoekers zijn extra kwetsbaar. De speciale units in de opvang asielzoekers zijn het resultaat van een hongerstaking eind 2015 en daaropvolgend overleg begin 2016 met ex-staatssecretaris Klaas Dijkhoff. LGBT Asylum Support pleitte voor het respecteren van groepsvorming waarna deze LHBTI-units in azc's ontstonden. De POL-locatie in Ter Apel was in 2016 een van de eerste opvanglocatie die een aparte LHBTI-unit kregen. Vanwege het succes hiervan, kregen vele azcers elders in het land ook speciale units voor LHBTI-asielzoekers.

Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, is geschokt door de plotselinge sluiting van de LHBTI-unit in Ter Apel. Discriminatie van LHBTI-asielzoekers en vooral van transgenders komt in alle azc voor. Maar op plaatsen waar de instroom in de asielprocedure plaatsvindt, zoals Ter Apel, is er nog meer discriminatie dan elders. Het is dan ook onverantwoord deze unit te sluiten. Het is belangrijk dat het COA een beschermde omgeving aanbiedt waarin LHBTI-asielzoekers zich als groep veilig kunnen voelen. Door sluiting van deze unit gaan LHBTI-asielzoekers regelrecht opnieuw de kast in.

Kortekaas komt bijna wekelijks in de opvanglocatie in Ter Apel. Van de een op andere dag werden niet-LHBTI asielzoekers in deze beschermde omgeving geplaatst. Ze legden een knoop in de regenboogvlag die in de gezamenlijke keuken hangt. Ook worden onbekenden uitgenodigd. De identiteit van de kwetsbare bewoners wordt aan onbekenden duidelijk gemaakt. Bij andere LHBTI-units gebeurt dit ter bescherming van de privacy juist niet. Het is daarmee een regelrechte schending van hun privacy.

De bewoners - die geen kant op kunnen - voelen zich erg onveilig, angstig en gestrest. Ze voelen zich bedrogen door het COA en verschuilen zich op hun kamer. Hen werd een beschermde omgeving beloofd waarin ze zichzelf kunnen zijn. Die bescherming is zonder overleg vooraf opgeheven. Pas later liet het COA de bewoners weten dat het besluit van bovenaf genomen werd. We hebben navraag gedaan bij het hoofdkantoor van het COA in Den Haag, Bureau Veiligheid. Dat leverde geen informatie op dat er een besluit genomen zou zijn. Sterker nog, er blijkt geen enkel beleid hierop te zijn. Enige reden zou daarom ruimtegebrek kunnen zijn. 

COA sluit beschermde omgeving voor kwetsbare LHBTI-asielzoekers in Ter Apel
nieuws van Wo 23 okt, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html


BEKIJK OOK
IND voert het nieuwe LHBTI-asielbeleid slecht uit
Nederland ‘alleen op papier LHBTI-vriendelijk’
Jos Brink Prijzen voor Joke Swiebel en Bowi Jong


In ons nieuwste nummer, Gay News 341, januari 2020


Nieuws van do 02 jan, 2020 16:47
Facebook verwijdert eindelijk valse info over Prep medicatie > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media