Back to Top
Vrijdag 15 Nov
86374 users - nu online: 1185 people
86374 users - nu online: 1185 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Di 15 okt, 2019 12:38
NIEUWS


COA ontkent bij rechtbank dubbele zelfmoordpoging van transgender asielzoekster

A fgelopen week vond in Zwolle de zitting plaats over de inhumane wijze waarop het COA eind juni 2019 tal van buitenproportionele maatregelen oplegde aan een transgender asielzoekster die destijds verbleef in de Extra Begeleidings- en Toezicht Locatie te Hoogeveen. Door al deze maatregelen en continue druk pleegde zij in één nacht een dubbele zelfmoordpoging. Vervolgens werd zij op straat gezet zonder middelen, zonder ID, zonder bankpas en zonder verzekeringskaart.

LGBT Asylum Support schreef naar aanleiding hiervan een brief aan staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol.

In de rechtbank werd het COA vertegenwoordigd door een procesambtenaar van de IND. Gedurende zitting bleek tot irritatie van zowel de rechter als advocaat dat er door het COA een onvolledig dossier aangeleverd was. Belangrijke stukken ter onderbouwing, zoals bijvoorbeeld het beleid waarop het COA maatregelen neemt naar asielzoekers die overlast veroorzaken, waren niet gestuurd. Uit verslagen van het COA las de procesambtenaar van de IND voor hoe het handelen van de asielzoeker grote impact had gehad op medewerkers van de locatie te Hoogeveen en dat maatregelen worden ingezet ten bate van borging van veiligheid, leefbaarheid en beheersbaarheid.

Haar advocaat vatte samen dat het COA stelt dat er geen dubbele zelfmoordpoging gepleegd zou zijn. Dit ondanks het feit dat in haar medisch dossier beschreven staat dat zij haar polsen doorsneed. Bovendien dat het COA geen rekenschap hield met haar psychische noodzaak. ‘Om het plat te zeggen’, betoogde C’s advocaat door haar na deze dubbele zelfmoordpoging op straat te zetten in de trant van: ‘Zoek het zelf maar uit’.

Die psychische problemen, die óók door het COA ontkend werden, kwamen o.a. voort uit het niet verstrekken van hormoon therapie waarmee zij onderhevig werd aan stemmingswisselingen. ‘Hormoon therapie valt niet in de verzekering van het COA zolang er geen vergunning verstrekt is’, werd er door het IND gesteld. Bovendien zou haar handelen gezien zijn door het COA als het afdwingen van een hormoonbehandeling.

Voor C., die inmiddels na recente uitspraak van een rechter wel degelijk recht heeft op opvang, is haar situatie na verblijf bij verschillende gastadressen via LGBT Asylum Support, sindsdien stabieler geworden. Vanuit de AZC waar ze nu zonder enige problemen verblijft, ontvangt ze zelfs de noodzakelijk psychische zorg. De proef met de EBTL bij het azc in Hoogeveen waar deze transgender asielzoekster destijds verbleef, sluit in februari 2020.

Uitspraak over 5 weken.
 

COA ontkent bij rechtbank dubbele zelfmoordpoging van transgender asielzoekster
nieuws van Di 15 okt, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of htmlRoB
Made in Amsterdam

BEKIJK OOK
Transgender moorden in de VS
Trump komt met nieuwe anti transgender wet
Canada viert 50 jaar homoseksualiteit uit strafwet


In ons nieuwste nummer, Gay News 339, november 2019


Nieuws van di 12 nov, 2019 19:16
Nederland koploper in einde aan hiv > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media