Back to Top
Dinsdag 21 Jan
86405 users - nu online: 1398 people
86405 users - nu online: 1398 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Za 10 aug, 2019 23:29
NIEUWS


Gevelbord oudste homobar van Rotterdam wordt museumstuk

H et is de langst bestaande homokroeg van Nederland en de oudste van Rotterdam: de Cosmo Bar aan de Schiedamsesingel. Eind 2016 is de Cosmo gesloten. Museum Rotterdam zorgt ervoor dat het gevelbord voor altijd bewaard blijft.

De blauwe lichtkast met witte letters is van de gevel van het pand aan de Schiedamsesingel gehaald. Ingrid de Jager van Museum Rotterdam: "Wij verzamelen het dna van de stad. Het is belangrijk voor de stad, voor de gay community en voor het museum dat dit stuk erfgoed bewaard blijft."

1937

De bijna tachtigjarige geschiedenis van de Cosmo Bar begint in 1937. Dan opent de kroeg aan de Westzeedijk 26 de deuren (het huidige Vasteland). In de jaren 60 moet Cosmo daar weg. Via een tijdelijke locatie aan het Westplein gaat de bar naar de Schiedamsesingel.

Het gevelbord is nu tijdelijk te bij galerie Dig It Up aan de Schiedamsedijk in Rotterdam. De galerie krijgt het in bruikleen van Museum Rotterdam. Bij Dig It Up is de tentoonstelling 'Out in Rotterdam, honderd jaar gay Rotterdam' te zien.

Na de demontage van het pand aan de Schiedamsesingel is het bord meteen richting de Schiedamsedijk gegaan. Als blijkt dat het niet in de etalage past, wordt een nieuw idee geboren: het moet aan de gevel. En daar zal het gevelbord van de Cosmo Bar tot eind september blijven hangen.  

"We zijn nog bang dat mensen denken dat er een nieuwe bar is geopend want er hangt nu een grote lichtbak met Cosmo Bar boven onze tentoonstelling", lacht Simone da Silva van Dig It Up. "Ik ben heel blij dat we dit nog even op straat in z'n volle glorie kunnen laten zien." Evan van der Most van Dig It Up heeft onderzoek gedaan naar homohoreca in Rotterdam.

Gevelbord oudste homobar van Rotterdam wordt museumstuk
nieuws van Za 10 aug, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html
RoB
made in Amsterdam

BEKIJK OOK
Roze Zaterdag 2021 in Rotterdam
Cantus Obliquus presenteert Roze Revue
Mr. Rubber Nederland wint verkiezing Mr. International Rubber


In ons nieuwste nummer, Gay News 341, januari 2020


Nieuws van do 02 jan, 2020 16:47
Facebook verwijdert eindelijk valse info over Prep medicatie > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media