Back to Top
Zondag 15 Sep
86352 users - nu online: 974 people
86352 users - nu online: 974 people login

NIEUWS
Share:Vr 28 jun, 2019 17:15

Vanaf 1 augustus PrEP bij GGD


Alle GGD regio’s in Nederland kunnen per 1 augustus aanstaande starten met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan homomannen met een verhoogd risico. Minister Bruins van volksgezondheid heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De minister garandeert dat de pillen aangekocht en beschikbaar zullen zijn en ook de financiële middelen om extra personeel bij de GGD’en aan te stellen.


Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland : "Eindelijk zullen meer mensen zich kunnen beschermen tegen hiv. We pleiten er al jaren voor dat iedereen met een verhoogd risico toegang krijgt tot PrEP en PrEP-zorg. We weten dat GGD-en zich zorgvuldig voorbereiden op de start van de PrEP-verstrekking en dat zij in staat zijn vooral hen te bereiken die het meest risico lopen en het meest kwetsbaar zijn. Met PrEP erbij kunnen we het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch verminderen en kunnen we Nederland het eerste land maken met nul nieuwe hiv-infecties.”


PrEP

PrEP voorkomt hiv. Je slikt één pil dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt. Het preventiemiddel is precies drie jaren geleden goedgekeurd door het Europees Medisch Agentschap en kan sindsdien door huisartsen voorgeschreven worden. De pillen waren eerst nog erg duur, 600,- euro voor 30 pillen. De prijs is intussen gezakt naar 30,-  euro voor hetzelfde aantall pillen. Naast de pillen zijn er natuurlijk ook de kosten voor de medische PrEP-zorg.


PrEP-regeling

De Gezondheidsraad adviseerde de overheid vorig jaar maart om PrEP beschikbaar te stellen aan homomannen met een verhoogd risico op hiv. Na aanhoudende druk van Aidsfonds-Soa Aids Nederland en andere partners en vanuit de Tweede Kamer (D66 en GroenLinks), beloofde Minister Bruins vorig jaar zomer te werken aan een speciale PrEP-regeling. Het duurde nog exact een jaar voordat die regeling van start kan gaan.
PrEP-pillen zullen via de GGD’en beschikbaar komen voor een hoog risico groep, volgens schattingen van het ministerie zijn dat ongeveer 6.500 homomannen. Hiervoor is een budget van  22 miljoen euro beschikbaar voor de komende 5 jaar. De regeling loopt dus af in 2024. Er wordt een eigen kleine bijdrage van de PrEP-gebruikers gevraagd.


Beperkte toegang tot PrEP in Nederland

In tegenstelling tot andere landen blijft de toegang tot PrEP in Nederland, ook met de nieuwe regeling, beperkt. Tot nu toe liepen er bij de GGD Amsterdam twee onderzoeken waarbij gratis PrEP werd gegeven aan enkele honderden deelnemers. Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft extra budget beschikbaar gesteld om PrEP-gebruikers, die op eigen houtje PrEP aanschaffen, medisch te begeleiden. Die zorgverlening gebeurt ook al bij enkele andere GGD’en, die kosten schieten ze voor. Met de nieuwe PrEP-regeling kunnen meer GGD’en vanaf 1 augustus aan de slag, met zowel het verstrekken van de PrEP-pillen als met de medische begeleiding van een beperkt aantal PrEP-gebruikers.


Huisartsen krijgen voorlopig geen vergoeding voor de extra consulten die PrEP-zorg vraagt. De regelmatige controles op hiv en soa’s en op het functioneren van de nieren, vallen onder het eigen risico van de ziektekostenverzekering van de PrEP-gebruiker. Vorig jaar werd aan 3.000 mensen PrEP voorgeschreven, grotendeels door huisartsen.


 

Vanaf 1 augustus PrEP bij GGD
nieuws van Vr 28 jun, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDjul 2019       


jul 2019       


Rubrieken:
X

Eerste Pride Sarajevo verloopt zonder problemen
Zo 08 sep, 2019 16:03

Koreaanse Seungwook Yang wint Pride Photo Award 2019 met Play Toy
Za 07 sep, 2019 22:58

Fanatieke ‘homogenezer’ blijkt zelf homo en komt uit de kast
Wo 04 sep, 2019 17:18

    toon meer


In het nieuwste nummer, Gay News 337, september 2019


Rotterdam Pride
22-29 september

Filmhuis Den Haag


Regelmatig gay-specifieke voorstellingen

meer info |visit


NCADAM


regular safe sex parties

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media