Back to Top
Zondag 15 Sep
86352 users - nu online: 991 people
86352 users - nu online: 991 people login

NIEUWS
Share:Zo 12 mei, 2019 16:40

Cubanen lopen illegale mars voor homorechten


Homorechtenactivisten hebben in Havana een illegale mars gelopen. Na acht straten werden de ongeveer honderd activisten gestopt door de politie. Een aantal lopers raakte daarbij slaags met agenten en werd gearresteerd.

Het is de tweede betoging die recent door een non-gouvernementele organisatie in de Cubaanse hoofdstad word gehouden. Dat is uitzonderlijk, omdat doorgaans alleen organisaties die gelieerd zijn aan het communistische regime protestmarsen houden. In het verleden werden ongeautoriseerde marsen altijd met veel politie-inzet onderdrukt.


De mars van vanmiddag had geen vergunning gekregen, maar toch tolereerde de politie de activisten een tijdje. Pas bij de beroemde Malecon-boulevard werden ze gestopt en een aantal activisten werd opgepakt.

Toch zijn de lopers tevreden. "Het was een volkomen succes omdat we zo veel mensen bij elkaar kregen ondanks alle verwachtingen dat de regering zich ermee zou bemoeien", zei een 26-jarige activist. "Het is een historisch moment."

De activisten namen het initiatief toen de belangrijkste overheidsinstantie voor homorechten, het centrum voor seksuele educatie, een mars had geannuleerd omdat groepen de instantie lastigvielen.

Cuba heeft na de revolutie in 1959 de lhbti-gemeenschap tientallen jaren onderdrukt. Homoseksuelen werden naar werkkampen gestuurd. Maar de afgelopen jaren zijn er op dit gebied stappen gezet: zo heeft de regering discriminatie van homo's strafbaar gesteld en wordt er regelmatig campagne gevoerd voor homorechten. Een voorstel om het homohuwelijk te legaliseren werd evenwel eerder dit jaar niet meegenomen in een herziening van de grondwet, omdat veel Cubanen hiertegen waren.
 


Cubanen lopen illegale mars voor homorechten
nieuws van Zo 12 mei, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

Eerste Pride Sarajevo verloopt zonder problemen
Zo 08 sep, 2019 16:03

Koreaanse Seungwook Yang wint Pride Photo Award 2019 met Play Toy
Za 07 sep, 2019 22:58

Fanatieke ‘homogenezer’ blijkt zelf homo en komt uit de kast
Wo 04 sep, 2019 17:18

    toon meer


In het nieuwste nummer, Gay News 337, september 2019
Filmhuis Den Haag


Regelmatig gay-specifieke voorstellingen

meer info |visit


NCADAM


regular safe sex parties

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media