Back to Top
Woensdag 26 juni
86327 users - nu online: 900 people
86327 users - nu online: 900 people login

NIEUWS


Wo 10 apr, 2019 17:53

Meer soa’s bij mannen die PreP slikken


Mannen die seks hebben met mannen en die zich met medicijnen beschermen tegen hiv-besmetting, lopen vaak een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) op. Het aantal soa’s nam beduidend toe nadat de mannen dagelijks zo’n tegen hiv beschermende PrEP-pil gingen slikken.

Dat blijkt uit Australisch onderzoek onder 2.981 mannen. Zij deden mee aan onderzoek naar de bescherming tegen hiv-infectie door die PrEP-pillen. Inmiddels zit PrEP-medicatie in Australië sinds april 2018 in de ziektekostenverzekering voor mensen die door hun leefstijl en leefomgeving een hoog risico hebben op hiv-besmetting. In Nederland wordt PrEP-medicatie nog niet uit de basisverzekering vergoed.

In ruim een jaar tijd werden er bij die 2.981 mannen 2.928 soa’s gediagnosticeerd. De helft van die mannen liep overigens géén soa op. Driekwart van de besmettingen werd gevonden bij een kwart van de mannen – die hadden dus gemiddeld drie soa’s in een jaar tijd.

Mannen die PrEP slikken moeten dus vaak op soa’s worden getest, is de slotconclusie van de onderzoekers. In een begeleidend commentaar zien hiv-onderzoekers uit San Francisco en Boston vooral de voordelen van dit soa-nadeel. Deze studie, schrijven ze, laat zien op welke groep mannen we de preventie moeten richten. De mannen met veel soa’s zijn mannen die veel anale seks hebben, vaak groepsgewijs. Het condoomgebruik verschilt echter niet veel tussen de mannen die veel en weinig soa’s oplopen. Maar het condoomgebruik in de hele groep was al laag.

Meer soa’s bij mannen die PreP slikken
nieuws van Wo 10 apr, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

In het nieuwste nummer, Gay News 335, juli 2019
Pink Pijp & RB borrel


maandelijkse lokale bewoners borrel

meer info |visit


Gays&Gadgets


Gay Shopping for anything gay

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media