Back to Top
Zondag 15 Sep
86352 users - nu online: 989 people
86352 users - nu online: 989 people login

NIEUWS
Share:Wo 30 jan, 2019 18:02

Staatssecretaris Mark Harbers: geen onderscheid voor kwetsbare LHBTI-asielzoekers in onvei


Gisteren diende het bezwaar in de Rechtbank van Groningen van een 25-jarige Irakese homoseksuele asielzoeker. Hem werd door het COA de zwaarste sanctie – de vrijheidsbeperkende EBTL (Extra Begeleiding en Toezichtlocatie) maatregel – opgelegd. LGBT Asylum Support was getuige tijdens deze zitting met een vijftien pagina’s lang pleidooi. De stichting heeft onder meer benoemd dat het COA (direct verantwoordelijke voor de EBTL) haar zorgplicht en het convenant met COC Nederland niet nakomt. In dit convenant, dat ook geldt voor de EBTL, is juist de veiligheid van de LHBTI-asielzoeker gewaarborgd.

Hoofdzaak bij deze zitting was de door COA opgelegde strafmaatregel 56. Die maatregel werd door de advocaat van de asielzoeker als disproportionele beoordeeld. Tijdens het gehoor kon LGBT Asylum Support met getuigenissen van de partner van de asielzoeker en eerdere voorvallen bij dezelfde AZC, aantonen dat de problemen feitelijk direct na intake in het AZC begonnen. Er is een patroon bij het COA te zien. Het COA nam namelijk niet voor het eerst veel risico door een homoseksuele asielzoeker te plaatsen bij vier heteromannen. De asielzoeker voelde zich onveilig en de problemen stapelden zich op. Onder invloed van medicijnen tegen stress en slapeloosheid moest hij zich meer en meer verdedigen. COA hoorde zijn problemen niet aan. Hierdoor escaleerde de situatie en was deze EBTL-maatregel het gevolg.

Tijdens de zitting stelde de vertegenwoordiger van de IND namens staatssecretaris Mark Harbers vast dat in de EBTL geen onderscheid gemaakt wordt voor kwetsbare homoseksuele asielzoekers. Ook al voelen zij zich ook hier onveilig. Want deze opgelegde maatregel moet voor alle overlast gevende asielzoekers gelden, ook als ze LHBTI zijn. Volgens de IND moet binnen de muren van de EBTL hun onveiligheid zelfs bespreekbaar zijn.

Staatssecretaris Mark Harbers: geen onderscheid voor kwetsbare LHBTI-asielzoeker
nieuws van Wo 30 jan, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

Eerste Pride Sarajevo verloopt zonder problemen
Zo 08 sep, 2019 16:03

Koreaanse Seungwook Yang wint Pride Photo Award 2019 met Play Toy
Za 07 sep, 2019 22:58

Fanatieke ‘homogenezer’ blijkt zelf homo en komt uit de kast
Wo 04 sep, 2019 17:18

    toon meer


In het nieuwste nummer, Gay News 337, september 2019
Duble


Closed Down 6/19- The best Mediterranean in town

meer info |visit


Blend


the newest gay bar in Amsterdam

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media