Back to Top
Woensdag 26 juni
86327 users - nu online: 882 people
86327 users - nu online: 882 people login

NIEUWS


Wo 09 jan, 2019 1:48

Extra Mosse-lezing: 1969, roze revolutie of verloren strijd?

2019 wordt een jubeljaar voor de internationale homobeweging. Eind juni is het vijftig jaar geleden dat New Yorkse queers de politie van zich afsloegen, een gebeurtenis die jaarlijks met Pride wordt herdacht.

In Nederland begon het echter eerder: op 21 januari 1969 hielden studenten op het Haagse Binnenhof de eerste homodemonstratie in Europa, die is vereeuwigd op de bijgaande foto. Hun wens: afschaffing van het wetsartikel (248bis Wetboek van Strafrecht) dat een veel hogere leeftijdsgrens stelde op homo- dan op heteroseks. Deze demonstratie markeerde het begin van de moderne homobeweging – gericht op openheid, verandering van de maatschappij en gelijke behandeling.

Hoe dachten de jeugdige demonstranten van toen over zichzelf, hun relaties en de inrichting van de samenleving? Welke verwachtingen zijn uitgekomen en welke idealen gingen teloor? Deze vragen komen aan de orde in een extra editie van de Mosse-lezing, die op maandag 21 januari 2019 door Joke Swiebel wordt gehouden.

Joke Swiebel (1941) studeerde in 1969 politicologie aan de UvA en was voorzitter van de Federatie van Studentenwerkgroepen Homoseksualiteit (FSWH). In die hoedanigheid was ze een van de organisatoren van deze eerste homodemonstratie. Later was ze lid van het COC-hoofdbestuur, beleidsambtenaar Emancipatie bij verschillende ministeries en (sociaaldemocratisch) lid van het Europees Parlement.

De jaarlijkse Mosse-lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo & lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze wordt georganiseerd in samenwerking met IHLIA / LGBT Heritage. Eerdere Mosse-lezingen werden gehouden door Hafid Bouazza, Marjan Sax, Ruud Douma alias Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer, Gerardjan Rijnders, Gerrit Komrij, Gloria Wekker, Stephan Sanders, M. Februari, Ted van Lieshout, Jet Bussemaker, Mohammed Benzakour, Hedy d’Ancona, Simone van Saarloos, Gert Hekma en Karin Spaink.

De Mosse-lezing vindt plaats in het OBA Theater, Oosterdokskade 143, Amsterdam (zesde / zevende etage) op maandag 21 januari 2019 van 17.30 tot 18.30 uur en wordt gevolgd door een receptie. De toegang is gratis. Reserveren is niet mogelijk.

Extra Mosse-lezing: 1969, roze revolutie of verloren strijd?
nieuws van Wo 09 jan, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

In het nieuwste nummer, Gay News 335, juli 2019
Getto


Food and Drinks

meer info |visit


The Queens Head


cosy and busy gay bar

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media