Back to Top
Zaterdag 24 Aug
86352 users - nu online: 1169 people
86352 users - nu online: 1169 people login

NIEUWS
Share:Zo 12 aug, 2018 2:56

Costa Rica: verbod op homohuwelijk is in strijd met de grondwet


Het Hooggerechtshof in Costa Rica heeft een wet ongrondwettelijk verklaard die huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht verbood. De huidige wet is daarnaast discriminerend, aldus het Hof.


De regering heeft 18 maanden de tijd om met een wetswijziging te komen, meldde één van de rechters van het Hof tijdens een persconferentie na afloop van de uitspraak. Na die periode zal het verbod automatisch ophouden te bestaan, ook als politici geen actie ondernemen.

In januari besloot het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens al dat het homohuwelijk moet worden gelegaliseerd in alle landen die het Hof erkennen als rechtsprekende instantie. Het in 1978 opgerichte hof zetelt in San José, de hoofdstad van Costa Rica. Landen die lid zijn, moeten bij stellen van hetzelfde geslacht 'alle rechten die voortkomen uit een familieband garanderen en onderkennen'.

Deze uitspraak werd gedaan nadat Costa Rica er zelf een vraag over eigendomsrechten voor stellen van hetzelfde geslacht had neergelegd. In sommige landen die lid zijn, zoals Uruguay, mogen mensen van hetzelfde geslacht al trouwen. Van andere lidstaten, zoals Bolivia, Cuba en Honduras, wordt verlangd dat ze hun wetten aanpassen.

Pro-lhbt

President van Costa Rica Carlos Alvarado zegt blij te zijn met de uitspraak, omdat ‘geen enkel persoon gediscrimineerd mag worden vanwege hun seksuele oriëntatie’. Veel politici met een religieuze achtergrond zijn juist tegen het homohuwelijk. Zij hebben 14 van de 57 parlementszetels in handen.

Alvarado voerde een verkiezingscampagne die openlijk pro-lhbt was. Hij werd in april gekozen en versloeg pastoor Fabricio Alvarado, die zijn kiezers had beloofd dat hij de uitspraak van het Inter-Amerikaanse Hof naast zich neer zou leggen.

Costa Rica: verbod op homohuwelijk is in strijd met de grondwet
nieuws van Zo 12 aug, 2018
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

In het nieuwste nummer, Gay News 337, september 2019
t Mandje


Fun and respect since 1927

meer info |visit


La Demence


Guide to better and more glamourous gay clubbing!

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media