Back to Top
Zondag 19 mei
86307 users - nu online: 1227 people
86307 users - nu online: 1227 people login

NIEUWS


Wo 30 mei, 2018 1:01

PrEP ook bij de huisarts


Nederlandse huisartsen hebben de taak om mensen die risico lopen op hiv actief te informeren en adviseren over de hiv-preventiepil PrEP. Maar ook het voorschrijven, begeleiden en monitoren van PrEP-gebruikers behoort tot de reguliere huisartszorg. Dat is het standpunt van de Expertgroep Seksuele Gezondheid (seksHAG) van het Nederlandse Huisartsen Genootschap. PrEP maakt deel uit van goede soa-zorg en hoort daarom bij de huisartspraktijk thuis.


Huisartsen dienen dringend geïnformeerd te worden over PrEP en de noodzakelijke zorg daarbij. Nascholing van huisartsen en gepaste financiering van PrEP-zorg in de huisartspraktijk moet daarom op zeer korte termijn geregeld worden, volgens de expertroep. Het is urgent gezien het vacuüm dat is ontstaan na het positieve advies over PrEP van de Gezondheidsraad en het beschikbaar komen van betaalbare medicatie.

"Nu de PrEP-pillen betaalbaar zijn geworden, voor zo’n 50,- euro per maand, neemt onze zorg ook toe dat er onvoldoende toezicht en monitoring plaatsvindt van mensen die PrEP gebruiken.  Het is daarom noodzakelijk en dringend dat ook huisartsen deskundig zijn over PrEP. PrEP voorkomt hiv en kan een einde maken aan de hiv-epidemie, het draagt bij aan ieders gezondheid ".

Huisartsen kunnen al gebruik maken van de PrEP-richtlijn, de trainingen van de SeksHAG en een online dossier van Soa Aids Nederland. De Nederlandse Huisartsen Genootschap zal de standaard ‘soa-consult’ actualiseren en op Thuisarts.nl komt ook uitgebreide patiënten informatie over PrEP. Voorschrijven, begeleiden en monitoren van PrEP kan de huisarts ook in samenspraak met instanties in de eigen regio doen, zoals de GGD of het hiv-behandelcentrum.

De Gezondheidsraad concludeerde in april 2018 dat PrEP een belangrijke, nieuwe aanvulling is en adviseert snelle en zorgvuldige toepassing.  Voor mensen met een verhoogd risico op hiv moet PrEP ook vergoed worden, volgens de Raad.  Het is aan minister Bruins om hierover nu een beslissing te nemen. Aidsfonds, Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren dringen er al twee jaar op aan om PrEP snel in te zetten in Nederland. "Elke dag langer wachten is onverantwoord, het betekent nieuwe hiv-infecties die voorkomen hadden kunnen worden”, zo stellen de organisaties. 
 

PrEP ook bij de huisarts
nieuws van Wo 30 mei, 2018
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDjan 2019       


Rubrieken:
X

Henk Krol wil monument voor homohuwelijk: en wel in Best
Vr 17 mei, 2019 22:06

Taiwan legaliseert ‘homohuwelijk
Vr 17 mei, 2019 21:52

Cubanen lopen illegale mars voor homorechten
Zo 12 mei, 2019 16:40

    toon meer


In het nieuwste nummer, Gay News 333, mei 2019


Amsterdam Pride
27 juli- 4 aug. 2019

Filmhuis Den Haag


Regelmatig gay-specifieke voorstellingen

meer info |visit


NCADAM


regular safe sex parties

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media