Back to Top
Vrijdag 22 maart
86276 users - nu online: 1275 people
86276 users - nu online: 1275 people login

NIEUWS


Za 03 mrt, 2018 2:29

Regenboogzebra's: "Regels gelden daar niet"


Op steeds meer plekken in de provincie sieren ze het straatbeeld, maar regenboogzebrapaden kunnen gevaarlijk verwarrend zijn. Daarvoor waarschuwt een juridisch expert in ANWB-blad Kampioen. Op de kleurrijke oversteekplaatsen, symbolen van tolerantie naar de LHBTI-gemeenschap, gelden namelijk andere regels dan op de reguliere zwart-witte zebrapaden.

Een lezer  van Kampioen wilde weten of op gaybrapaden dezelfde regels gelden als op zebrapaden.

"Het antwoord is nee", schrijft juridisch expert Annemieke Zerdoun-Dekker. Ze legt uit dat bestuurders van gemotoriseerde voertuigen geacht worden te stoppen voor een zebrapad, mits dat zebrapad uit zwarte en witte strepen bestaat. Bovendien worden bestuurders met een verkeersbord of verkeerslichten erop geattendeerd dat ze een officieel zebrapad naderen.

Dat geldt allemaal niet voor gaybrapaden (of regenboogzebrapaden), waardoor die oversteekplaatsen voor argeloze voetgangers voor 'gevaarlijke situaties' kan zorgen. "Altijd goed opletten dus", besluit Zerdoun-Dekker.

'Ongewenst'
Zorgen over de verwarring door gaybrapaden zijn niet nieuw. In 2016 noemde de Noord-Hollandse verkeersagent Richard van Dieken in een artikel in het vaktijdschrift Verkeersknooppunt gaybra's zelfs 'ongewenst'.

Regenboogzebrapaden waarin geen zwart-witte banen zijn opgenomen, voldoen niet aan wettelijke vereisten voor voetgangersoversteekplaatsen en dragen daarom niet bij aan de verkeersveiligheid, zo betoogde hij destijds.


Hij noemt de regenboogzebrapaden in Utrecht, Tilburg en Maastricht als voorbeelden waar automobilisten wettelijk niet hoeven te stoppen voor voetgangers, maar schrijft ook dat ze dat bij de gaybra op de Pettemerstraat in Alkmaar wel moeten doen. Daar zijn in de gekleurde vlakken namelijk witte banen aangebracht, waardoor het zebrapad aan de wettelijke eisen voldoet.


In 2016 zag de Purmerendse politiek af van de aanleg van een regenboogzebrapad, met als voornaamste reden dat de uiting van tolerantie de verkeersveiligheid in gevaar kon brengen. 

Regenboogzebras: "Regels gelden daar niet"
nieuws van Za 03 mrt, 2018
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

Nog een heel weekend Roze Filmdagen
Vr 22 mrt, 2019 13:40

'Regenboogspelen' in 2022 in Nijmegen
Zo 17 mrt, 2019 18:21

Kardinaal zes jaar de cel in wegens seksueel misbruik
Wo 13 mrt, 2019 3:19

    toon meer


In het nieuwste nummer, Gay News 331, maart 2019


Eagle


Famous Cruise Club

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media