Back to Top
Dinsdag 19 Feb
86260 users - nu online: 1298 people
86260 users - nu online: 1298 people login

NIEUWS


Za 23 dec, 2017 1:41

Tweede Kamer: voorlopig geen vergoeding PrEP


PrEP, de pil om hiv te voorkomen, wordt voorlopig niet in Nederland ingezet.  Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde vanavond niet in met het voorstel van GroenLinks en D66 voor een overbruggingsregeling, die PrEP beschikbaar had gesteld aan ongeveer 1000 mensen met verhoogd risico op hiv.

Voorstel

Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de begroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2018, deden Kamerleden Corinne Ellemeet van GroenLinks en Pia Dijkstra van D66 het voorstel voor een tijdelijke financiering van PrEP.  De regering laat de inzet van PrEP nog onderzoeken en wacht op een advies van de Gezondheidsraad. Dat wordt niet eerder verwacht dan 2018 en betekent dat het nog wel tot 2019 kan duren voordat PrEP in Nederland vergoed wordt.

GroenLinks en D66 pleiten er al langer voor, samen met Aidsfonds, om PrEP intussen beschikbaar te maken, omdat internationaal is aangetoond dat PrEP zeer effectief is om hiv te voorkomen. VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP stemden nu tegen het voorstel.

"Zo laten we een kans liggen om een einde te maken aan hiv in Nederland", zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland. "Het is vooral een enorme tegenslag voor al die mensen die hoogst dringend zitten te wachten op PrEP, mensen die zich willen beschermen tegen een hiv-infectie. Het is bovenal onverantwoord. De pil voorkomt hiv-infecties, bespaart kosten van levenslange hiv-zorg en leidt bovendien tot een betere seksuele gezondheid. Uit onderzoek van GGD Amsterdam blijkt immers dat het gebruik van PrEP niet betekent dat het aantal soa’s toeneemt.  Er is dus geen enkele reden om deze preventiepil niet onmiddellijk beschikbaar te stellen voor mensen met een verhoogd risico op hiv”,

Oproep

Intussen wordt PrEP al vergoed in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Aidsfonds-Soa Aids Nederland, samen met COC, hebben het afgelopen jaar intensief campagne gevoerd voor eenzelfde regeling in Nederland.  Deze week nog hebben ze mensen opgeroepen om Tweede Kamerleden aan te moedigen in te stemmen met het nieuwste voorstel. Hoewel er veel gehoor is gegeven aan die oproep, besloten VVD en PVV toch om tegen te stemmen. Beide partijen hadden het voorstel om PrEP in te zetten, aan een meerderheid kunnen helpen.
 

Tweede Kamer: voorlopig geen vergoeding PrEP
nieuws van Za 23 dec, 2017
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html


Rubrieken:
X

Politici, sport, onderwijs varen mee in Pride
Ma 11 feb, 2019 0:58

Hiv-behandelcentra springen in de bres met PrEP-zorg
Do 07 feb, 2019 22:10

Taakstraf en boete voor leugen over boot Canal Pride
Ma 04 feb, 2019 2:28

    toon meer


In het nieuwste nummer, Gay News 331, maart 2019


Nu open!
Adverteren op de nieuwe Amsterdam Gay Map

Black Body


Fetish wear for men

meer info |visit


A. van Ostade Bed & Breakfast


Rooms with all the comfort you may need.

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media