Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1380 people
86402 users - nu online: 1380 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Za 28 okt, 2017 1:56
NIEUWS


PrEP ruim 80% goedkoper in Nederland

D e hiv-preventiepil PrEP is vanaf aanstaande maandag in Nederland beschikbaar voor Eur. 99,50 per maand (bij dagelijks gebruik) bij Plusapotheken. De nieuwe prijs is een reductie van ruim 80% t.o.v. de huidige prijs van ruim euro 550 per maand.

Plusapotheken heeft een deal gemaakt met farmaceut Sandoz, die een generieke versie van PrEP verstrekt. Dit is mogelijk omdat het patent op PrEP van farmaceut Gilead deze zomer is vervallen. De bestandsdelen van beide middelen zijn exact hetzelfde en daarmee is de PrEP van Eur. 99,50 per maand net zo effectief.

Tot nu is PrEP in Nederland officieel beschikbaar voor Eur. 550 per maand, en wordt het niet door de overheid vergoed. Daarmee is het in de praktijk niet toegankelijk.

Deze deal is goed nieuws voor de bestrijding van hiv in Nederland, omdat PrEP hiermee een stuk toegankelijker wordt. Tegelijkertijd vinden wij deze prijs nog steeds te hoog en is er geen vergoeding vanuit de overheid. Nederland blijft daarmee achter op landen als België, Frankrijk, de VS en Canada, waar PrEP wel vergoed wordt en het aantal hiv-infecties snel daalt,” aldus Louise van Deth, directeur Aidsfonds  Soa Aids Nederland

Praktijkresultaten van PrEP in steden als Londen en San Francisco zijn spectaculair; in Londen is het aantal hiv-infecties in 1 jaar gedaald met 18% en in San Francisco daalde het aantal infecties in 4 jaar tijd met wel 49%. Aidsfonds roept het nieuwe kabinet op om PrEP snel beschikbaar te maken. In Nederland kunnen naar schatting 5 hiv-infecties per week kunnen worden voorkomen en daarmee is er geen reden om nog langer te wachten.

Aanvulling:

PrEP kan via onder andere je huisarts worden voorgeschreven. Huisartsen kunnen hiervoor de Nederlandse PrEP richtlijn gebruiken. In de richtlijn staat beschreven wat PrEP is, hoe het werkt, en hoe hij/zij het kan voorschrijven. De kosten van PrEP worden niet vergoed, je moet het dus zelf betalen.


Het is belangrijk dat je je laat testen op soa en hiv voordat je PrEP gaat slikken, en elke drie maanden daarna. Dat kan kosteloos bij een GGD of via mantotman.nl. Ook adviseren men om driemaandelijks je nierfunctie te laten controleren (met een bloedtest) en een check op hepatitis C virus uit te laten voeren. Dat moet via je huisarts en de kosten van deze niertest en hepatitis C test gaan van je eigen risico af.


Er zijn diverse websites die je informeren over PrEP. Zie bijvoorbeeld:
http://www.prepnu.nl/
https://ptu.nu/
https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/PrEP

Let op: in Nederland is het officieel verboden om generieke medicatie via internet te bestellen in het buitenland.

PrEP ruim 80% goedkoper in Nederland
nieuws van Za 28 okt, 2017
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html


BEKIJK OOK
Vanaf vandaag PrEP bij GGD
Jack Amsterdam nieuwe behuizing van 'Damage' in Amsterdam
Cantus Obliquus presenteert Roze Revue


In ons nieuwste nummer, Gay News 341, januari 2020


Nieuws van do 02 jan, 2020 16:47
Facebook verwijdert eindelijk valse info over Prep medicatie > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media