Back to Top
Maandag 25 juni
86148 users - nu online: 1093 people
86148 users - nu online: 1093 people login

NIEUWS


Vr 02 jun, 2017 21:06

Alleen met preventiepil PrEP einde aan hiv-epidemie


Het volgende kabinet kan een einde maken aan de hiv-epidemie in Nederland door de hiv-preventiepil PrEP in te zetten, stelt Aidsfonds - Soa Aids Nederland, samen met het COC, Hiv-Behandelaren en Hiv Vereniging Nederland.  Die oproep doen zij in een gezamenlijke brief aan de onderhandelingspartijen voor een nieuw kabinet.   

3 hiv-infecties per dag

Op dit moment raken in Nederland nog jaarlijks rond de 1000 mensen geïnfecteerd met hiv. Dat zijn er drie per dag. Alleen met de bestaande preventiemaatregelen (condooms, testen, behandelen) lukt het niet om dit aantal te verminderen. Dat kan wel door de hiv-preventiepil PrEP toe te voegen aan het pakket. Dit middel is bewezen effectief, maar nog steeds niet breed toegankelijk voor iedereen die een verhoogd risico loopt.

"Daarmee laten we dé kans liggen om de hiv-epidemie in Nederland definitief te stoppen”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland, in de brief. "Wij vinden het onaanvaardbaar dat ondertussen honderden mensen onnodig een hiv-infectie oplopen. Er moet zo snel mogelijk een regeling komen om mensen met een verhoogd risico op hiv toegang te geven tot PrEP”.

Kosteneffectief

Elke hiv-infectie die wordt voorkomen bespaart de Nederlandse samenleving een levenslange hiv-behandeling van 500.000 euro per persoon. Daarmee is PrEP kosteneffectief.

Rapportages uit Londen laten zien dat PrEP in de praktijk leidt tot een daling van 40% van het aantal nieuwe hiv-infecties. In landen als Frankrijk, Noorwegen, België, de VS en Canada wordt PrEP al toegepast en vergoed.

Breed draagvlak

De Wereldgezondheidsorganisatie, Nederlandse en internationale experts op het gebied van hiv-bestrijding bevelen aan dat PrEP wordt ingezet als aanvullend preventiemiddel. Hiervoor is een aparte en tijdelijke financiële regeling nodig, omdat de preventiepil nog te duur is : bij dagelijkse inname van de pil is dat 550,-euro .  De opstellers van de brief roepen op een regeling in een nieuw regeerakkoord op te nemen.

 
Rubrieken:
X

    Top Stories | Gay News
In het nieuwste nummer, Gay News 323, juli 2018


Mister B& B
Ontdek de wereld, ervaar je pride

Cuckoos nest


Cruise bar with big darkroom

meer info |visit


Spijkerbar


Cruise and play bar

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media