Back to Top
Maandag 16 Dec
86391 users - nu online: 1121 people
86391 users - nu online: 1121 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Di 14 feb, 2017 22:44
NIEUWS


Europese toename hepatitis A onder homo’s nu ook in Nederland

I n de afgelopen jaren zijn er uitbraken van hepatitis A onder homoseksuele mannen in grote steden waargenomen. Het lijkt er nu op dat deze verheffing (toename van gevonden infecties) ook Nederland heeft bereikt. GGD Amsterdam stuitte op vijf hepatitis A-infecties sinds eind december, waar dat aantal al jaren op nul lag. Deze ontdekking loopt ongeveer gelijktijdig met twintig gevallen in Berlijn, ook sinds eind december 2016.


Hepatitis A

Hepatitis A is zeer besmettelijk. Het virus wordt meestal overgedragen door voedsel of water dat besmet is met ontlasting. Ook kun je hepatitis A krijgen via bijvoorbeeld een handdoek of kraan die met poep in contact is gekomen.Het komt vooral voor op tropische bestemmingen, in Nederland loop je doorgaans geen hepatitis A op. Infecties onder homomannen zijn te wijten aan het feit dat het virus ook via anale seks wordt overgedragen. Bijvoorbeeld door kontlikken (rimmen), vingeren, vuistneuken (fisten) of het aanraken van de anus van je sekspartner.


Er is geen medicijn tegen hepatitis A, wie het krijgt, moet gewoon uitzieken. Klachten die bij hepatitis A horen zijn buikklachten, misselijkheid, koorts, vermoeidheid, donkere urine en lichtgekleurde ontlasting, gele ogen en huid (geelzucht). Het kan maanden duren voordat je er vanaf bent.


Vaccinatie

Het is dus de moeite waard om je tegen deze ziekte te vaccineren. Als je veel reist, ben je misschien al wel tegen hepatitis A gevaccineerd: het vaccinatieadvies geldt al voor Turkije. Ook kan het zijn dat je als kind hepatitis A hebt gehad. Heeft je lichaam eenmaal afgerekend met het virus, dan blijf je daarna immuun.


Heb jij nog nooit hepatitis A gehad en ben je er ook nog niet tegen gevaccineerd? Dan kun je jezelf beschermen door middel van vaccinatie. Je kunt deze vaccinatie aanvragen bij de GGD. Ook is het mogelijk om deze vaccinatie tegelijkertijd te krijgen met de vaccinatie tegen hepatitis B, die gratis is voor mannen die het met mannen doen. Je betaalt dan alleen de extra kosten voor de hepatitis A-vaccinatie.


Een afspraak bij de GGD voor de gratis hepatitis B-vaccinatie voor MSM maak je op
https://mantotman.nl/onlinevaccinatie. Tijdens je afspraak kun je direct vragen om de gecombineerde vaccinatie (Twinrix). Ben jij al (volledig) gevaccineerd tegen hepatitis B? Dan kun je voor een hepatitis A-vaccinatie kijken op http://www.ggdreisvaccinaties.nl/ of er om vragen bij je huisarts.


Meer informatie over hepatitis A: https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/soas-abc/hepatitis
 
Update:

Een kleine update wat betreft de cijfers, er zijn sinds september 2016 11 gevallen van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen gevonden.

Europese toename hepatitis A onder homo’s nu ook in Nederland
nieuws van Di 14 feb, 2017
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of htmlAmsterdam Gay Map 2020/21
mail model@gaynews.nl

BEKIJK OOK
Klokkenluider Chinese AIDS epidemie overleden
Voorstel tot bescherming tegen 'Homo-genezing'
Roze Zaterdag 2021 in Rotterdam


In ons nieuwste nummer, Gay News 340, december 2019


Nieuws van vr 13 dec, 2019 16:36
Succes in beroep tegen ontslag homo priester > Lees verder
Nieuws van vr 06 dec, 2019 17:03
Politie: 'Beeld Aidsfonds is waarschijnlijk omgewaaid' > Lees verder
Nieuws van do 05 dec, 2019 21:36
Standbeeld Aidsfonds al na vier dagen vernield > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media