Back to Top
Donderdag 22 Aug
86352 users - nu online: 1300 people
86352 users - nu online: 1300 people login

NIEUWS
Share:Za 23 mei, 2015 20:40

Bevolking Ierland zegt overtuigend JA tegen homo-huwelijk


In een referendum over over het openstellen van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht heeft ruim 62 procent van de stemmers JA gestemd.

Ondanks hevig verzet van met name de Rooms Katholieke kerk die opriep om tegen te stemmen hebben de Ieren hieraan geen gehoor gegeven.

Het is voor het eerst dat een land (waar tot 1993 homosexualiteit nog strafbaar was) het homohuwelijk toestaat na een raadpleging onder de bevolking en niet alleen van de politiek en een duidelijke afwijzing van het standpunt van de Rooms Katholieke kerk die kosten nog moeite gespaard heeft om de bevolking tegen te laten stemmen.

De opkomst was met ongeveer 60 procent hoog. Minister Aodhán Ó Ríordáin van Gelijkheid liet vanmorgen al via Twitter weten erg blij te zijn met de uitslag. ,,Ierland heeft niet gewoon ja gezegd. Ierland zei: Fuck Yeaahhhh'', aldus de minister. In de loop van de dag verzamelden steeds meer Ieren zich in Dublin bij Dublin Castle om het nieuws te vieren.
Ierland is hiermee het elfde europese land dat het homo-huwelijk toestaat.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs en emancipatie) heeft haar Ierse collega gefeliciteerd met de uitslag van het referendum voor het homohuwelijk. De Nederlandse bewindsvrouw omschrijft dat als ,,een volgende belangrijke mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten van de vijftig miljoen lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen in Europa''.

In Duitsland, Italië en Oostenrijk is het homohuwelijk nog steeds niet gelegaliseerd. Waar Ierland als elfde Europese natie nu het homohuwelijk omarmt, blijven deze Europese landen nog steeds achter.

In Duitsland zijn alle partijen in de Bondsdag voorstander van het homohuwelijk behalve het CDU/CSU.
De partij van Angela Merkel, al sinds 2005 aan de macht, blokkeert tot nog toe elk voorstel daartoe hoewel uit opiniepeilingen blijkt dat een ruime meerderheid van de CDU-achterban voorstander is van een legalisering van het homo-huwelijk.
 

Bevolking Ierland zegt overtuigend JA tegen homo-huwelijk
nieuws van Za 23 mei, 2015
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDjul 2019       


Rubrieken:
X

In het nieuwste nummer, Gay News 336, augustus 2019
Filmhuis Den Haag


Regelmatig gay-specifieke voorstellingen

meer info |visit


NCADAM


regular safe sex parties

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media