Back to Top
Zaterdag 24 Aug
86352 users - nu online: 1222 people
86352 users - nu online: 1222 people login

NIEUWS
Share:Wo 04 jun, 2014 0:08

Kamer maakt einde aan de weigerambtenaar


De Eerste Kamer heeft een voorstel van D66 aangenomen dat een einde maakt   aan de weigerambtenaren. Gemeenten mogen voortaan geen trouwambtenaren meer aanstellen die weigeren een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te sluiten.

Gemeenten worden niet verplicht weigerambtenaren die al in dienst zijn te ontslaan, maar krijgen die mogelijkheid wel. Het idee is dat de weigerambtenaar zodoende geleidelijk zal 'uitsterven'.

Alleen de christelijke partijen CDA, SGP en ChristenUnie stemden in de Eerste Kamer tegen het voorstel van D66. In de Tweede Kamer lagen de stemverhoudingen hetzelfde. Alleen CDA-senator Wobke Hoekstra stemde nu voor.

Weigerambtenaar is een term die (vooral in Nederland) gebruikt wordt om een ambtenaar van de burgerlijke stand aan te duiden die weigert om partners van het gelijke geslacht te huwen oftewel een homohuwelijk te sluiten. De term werd begin 2007 geïntroduceerd naar aanleiding van het nieuwe regeerakkoord, dat stelt dat een ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk tussen twee partners van gelijke sekse mag weigeren. Dit stuitte op verzet van de grote steden en het COC. Amsterdam was de eerste stad die de passage in het akkoord verwierp. Andere grote steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Eindhoven volgden al snel. In Maastricht werd op 27 maart 2007 echter een motie die ambtenaren verplichtte tot het huwen van homoparen, afgewezen.

In het najaar van 2011 ontstond opnieuw commotie over de weigerambtenaar nadat de gemeente Den Haag Wim Pijl, trouwambtenaar van SGP-huize, had ontslagen. Op 23 oktober 2013 besloot de rechtbank Den Haag dat de gemeente Pijl niet weer hoeft aan te nemen.

Kamer maakt einde aan de weigerambtenaar
nieuws van Wo 04 jun, 2014
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDjul 2019       


Rubrieken:
X

In het nieuwste nummer, Gay News 337, september 2019
Mister B


Leather, Rubber and Fetish

meer info |visit


Bronx


Well known gay shop

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media