Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1316 people
86402 users - nu online: 1316 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Do 08 mei, 2014 0:39
NIEUWS


Lezing over de homo-erotiek van de Oriënt

O p woensdag 14 mei houdt Joseph A. Boone een lezing over zijn recent verschenen studie "The Homoerotics of Orientalism.” In dit boek gaat hij nader in op een tot nu toe grotendeels onderbelicht aspect van het Oriëntalisme, namelijk de mate waarin het Midden-Oosten meer dan vierhonderd jaar lang door vele Westerse reizigers, historici, schrijvers en kunstenaars met "deviante” mannelijke homoseksualiteit werd geassocieerd. Deze geschiedenis heeft het in zich vele vooroordelen over het Oriëntalisme aan diggelen te slaan.

Om te illustreren hoe en waarom de Islamitische wereld zo in het centrum van dit soort fantasieën en verlangens belandde, wendt Boone in zijn studie een subtiel analysemodel aan. Dit brengt naar voren hoe de culturele uitwisseling tussen het Midden-Oosten en het Westen altijd wederkerig is geweest, zowel op amoureus als op strijdlustig gebied. Door het onderzoeken van Westerse beschrijvingen van Istanboel en Egypte als broeinesten van verboden verlangens, door het met elkaar vergelijken van Ottomaanse homo-erotische stijlvormen en de Europese imitaties daarvan, en door het ontsluieren van homo-erotische codes in Perzische miniaturen en Oriëntaalse schilderijen, biedt "The Homoerotics of Orientalism” een vorm van interculturele analyse die genuanceerd de cruciale rol blootlegt die de homo-erotiek van het Oriëntalisme heeft gespeeld bij het vormen van de wereld zoals we die vandaag de dag kennen.

"The Homoerotics of Orientalism,” dat in maart verscheen bij de Columbia University Press, vormt een bijdrage aan de studie van de visuele cultuur, maar ook aan de literaire en maatschappelijke geschiedschrijving. Boone heeft voor zijn werk gebruikt gemaakt van primaire bronnen die zich uitstrekken van onvertaalde manuscripten uit het Midden-Oosten en Europese literatuur tot aan miniaturen en fotografische erotica die in zijn boek voor het eerst worden gepresenteerd.

Professor Boone is verbonden aan de University of South California en doceert Engels, gender-studies en vergelijkende literatuurwetenschap.

De lezing vindt plaats op woensdag 14 mei 2014 van 17.00 tot 19.00 uur in het Oost Indisch Huis, E0.02 (VOC-zaal), Kloveniersburgwal 48, 1012 CX Amsterdam. De voertaal is Engels. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Vooraanmelding is niet noodzakelijk.

Lezing over de homo-erotiek van de Oriënt
nieuws van Do 08 mei, 2014
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html


BEKIJK OOK
Verslag van vier dagen Pride in Zwolle
Trump komt met zoveelste anti-homowet
Leve de vrijheid! Hans Scholl, de Weiße Rose en het leger (deel 2)


In ons nieuwste nummer, Gay News 341, januari 2020


Nieuws van do 02 jan, 2020 16:47
Facebook verwijdert eindelijk valse info over Prep medicatie > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media