Back to Top
Zaterdag 24 Aug
86352 users - nu online: 1127 people
86352 users - nu online: 1127 people login

NIEUWS
Share:Di 28 jan, 2014 20:10

Criteria voor homovriendelijke school gepubliceerd


Op dinsdag 28 januari heeft de Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit een boekje met criteria voor een homovriendelijke school gepresenteerd. "Open & Out: 10 regenboogsleutels voor scholen” geeft antwoord op de vraag hoe men een school echt homovriendelijk maakt.
 
Veel scholen hebben geen idee wat er speelt. Een van de citaten van waar gebeurde voorvallen uit het boekje: "Een leerling wordt van school gehaald door zijn ouders. Hij is met zijn hoofd in het toilet geduwd. Het blijkt het sluitstuk van een reeks pesterijen omdat hij gezien wordt als homo. De directie is geschokt en vraagt aan de docenten waarom dit niet is gerapporteerd. Die melden dat ze dachten dat het alleen geintjes waren. De directie besluit te onderzoeken hoe de houding op school is rond seksuele diversiteit en hoe het team een betere inschatting kan maken van het welzijn van leerlingen.”

In de campagne MijnID (mijnid.info) gaan partners van de Onderwijsalliantie bij scholen langs om te adviseren wat scholen kunnen doen om homofobie tegen te gaan. Uit die gesprekken blijkt dat scholen veel vragen hebben en niet precies weten hoe ze het moeten aanpakken. Ze beseffen wel dat voor een veilig schoolklimaat, waaronder veiligheid voor homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender leerlingen, meer nodig is dan een incidentele les. Maar ze weten niet wat nog meer te doen en welke maatregelen meer of minder effect hebben. Om dit op te lossen, heeft de Onderwijsalliantie alle onderzoek naar effectieve maatregelen op een rijtje gezet. Bovendien formuleerde de alliantie de tien regenboogsleutels parallel aan de reguliere eisen van de Onderwijsinspectie.
 
De maatregel die het meeste effect heeft, is om direct aan het begin van het schooljaar omgangsvormen met leerlingen te bespreken en daarbij duidelijk overeen te komen dat homo-pesten en schelden op deze school gezien wordt als asociaal gedrag.

Op een school wordt aan het begin van het jaar het spel "Gedragen Gedrag” in de klas gespeeld. Dit is een discussie over wel en niet acceptabele omgangsvormen. Men gebruikt aanvullende casussen over homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender leerlingen. In de nabespreking leggen de docenten de link naar de vier basisregels van de school: we hebben respect voor elkaar, we gaan niet over de streep, we lossen problemen op zonder geweld en we zijn aanspreekbaar. Zo komt de school elk jaar opnieuw tot duidelijke, actuele en breed gedragen regels.
 
Peter Dankmeijer, directeur van EduDivers (lid van de alliantie en auteur van het boekje): "De tien sleutels maken duidelijk dat ‘homo’-beleid niet heel anders is dan wat de scholen al doen rond veiligheid en burgerschap, maar het maakt de scholen ervan bewust waarom, en hoe ze het ‘homo’-aspect daarin op een vanzelfsprekende manier kunnen meenemen. Om het voor de scholen extra gemakkelijk te maken, hebben we de regenboogsleutels ook verwerkt in de online GeenID-test. In tien minuten krijgen de scholen dan een online advies dat aangeeft in welke situatie de school zit en wat de volgende stappen kunnen zijn. Zo helpen scholen zich voor te bereiden op vragen van de inspectie, en natuurlijk van de homo- en lesbo-leerlingen en van roze en andere ouders.”

"Open & out: 10 regenboogsleutels voor scholen” is te downloaden van: www.edudivers.nl/doc/onderwijsalliantie/tienregenboogsleutels.pdf

Criteria voor homovriendelijke school gepubliceerd
nieuws van Di 28 jan, 2014
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

In het nieuwste nummer, Gay News 337, september 2019
Eriks gay Bed and Breakfast


Quiet clean bedroom and Dutch breakfast for one guest

meer info |visit


t Mandje


Fun and respect since 1927

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media