Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1035 people
86447 users - nu online: 1035 people login
Auteurs Gay News
Caspar Wintermans (22)

  Auteurs - archief:
Huidige auteurs:


Toen de uitgever Pigoreau in zijn Petite bibliographie biographico-romancière (1821) over de romans van mevrouw Grandmaison Van-Esbecq opmerkte dat ze “interessant en goed geschreven” waren, bewees hij naar eigen zeggen daarmee dat hij vrij was van rancune. De dame had hem in het verleden immers weinig elegant behandeld. Hij trad helaas niet in details.

mrt 2016       
lees verder 13 min.


Wat hebben de advocaat en de actrice, de deugdzame, gevoelige huisvrouw, de courtisane, de schijnheilige dame, de winkelier, boerin en schoenpoetser gemeen? Die vraag stelde een chroniqueur zich in 1801, toen in het consulaire Frankrijk de economie begon te herleven. Het antwoord luidde: ze lezen - nee, ze verslinden - romans (de schijnheilige dame in het geniep). Het aanbod ervan nam sterk toe; de boekhandel was een goudmijn geworden, ook dankzij de als paddestoelen uit de grond schietende leenbibliotheken die de romans binnen het bereik van de minder kapitaalkrachtigen brachten.

feb 2016       
lees verder 9 min.


Een keizer laat je niet wachten, zeker niet als het gaat om de eerste uit het huis Bonaparte. Diens aartskanselier verontschuldigde zich dus onderdanig toen hij op zekere dag te laat arriveerde in de zaal waar de Raad van State bijeenkwam. “Mijn excuses, Sire,” zei hij, “ik was bij een dame.” Hij loog, en Napoleon wist dat. “Zeg hem de volgende keer,” beet hij de laatkomer toe, “pak je wandelstok en hoed en ga.”

jan 2016       
lees verder 16 min.


“Griekse filosofen, uit de dood herrezen, begeerde efeben, een regen van rozenblaadjes, poëzie... Orgiën in de trant van de markies de Sade... Samensmelting en ontlading. De engelen van Sodom voltrokken hun ontuchtige rituelen door middel van langdurig en gevarieerd genot.”

nov 2015       
lees verder 6 min.


De opkomst van de pornofilm hing nauw samen met die van de televisie. Rond 1945 werden in de Verenigde Staten wekelijks zo’n achtenzeventig miljoen filmkaartjes verkocht; een kwart eeuw later was dat aantal door de concurrentie van het nieuwe medium gekelderd tot zestien miljoen. Bioscoopexploitanten vroegen zich af hoe ze het tij konden keren en begrepen dat ze daartoe hun klanten iets moesten aanbieden wat ze thuis op de buis niet te zien kregen: seks.

aug 2015       
lees verder 17 min.


Wakefield Poole, regisseur en voormalig balletdanser, besprak in 1971 met een vriend de rolverdeling van een film die hij (Poole) op stapel had staan. “Ik ken iemand die precies is wat je zoekt,” zei de vriend. “Hij is blond, zes voet lang, en knap. Hij heeft een mooie lul, een prachtige kont, en hij is overal voor in.”

jul 2015       
lees verder 9 min.


Lef kon Bob Mizer niet worden ontzegd. In 1947 kwam hij voor het eerst met justitie in aanraking toen door hem gemaakte foto’s van bijna blote bodybuilders, die hij aan liefhebbers verkocht, in beslag werden genomen. Ze waren, zo zei men, “obsceen.” Bob’s advocaat adviseerde hem “schuld” te bekennen, waardoor een proces kon worden afgewend. De vijfentwintig-jarige sloeg die raad in de wind.

jun 2015       
lees verder 13 min.


William Wellman’s van 1927 daterende epos Wings is in meer dan een opzicht opmerkelijk. Het was de eerste film die een Oscar in de categorie best motion picture ontving; een van de eerste films waarin naaktheid te zien viel (rekruten die medisch worden gekeurd, staan in hun blootje met hun rug naar de camera); het was bovendien een van de eerste films waarin een man een andere man hartstochtelijk zoent.

apr 2015       
lees verder 9 min.


Kort na de Eerste Wereldoorlog reisde pater Marinus Mathias van Grinsven door de onlangs geproclameerde Weimarrepubliek. In een treincoupé stortte een katholieke vakbondsman zijn hart bij hem uit. Het ging niet goed met Duitsland sinds de keizer het veld had geruimd. “Met God en Zijn gebod houdt men geen rekening meer,” kreeg Van Grinsven te horen.

apr 2015       
lees verder 9 min.


“We made love like tigers until dawn.” De duizenden min of meer hysterische dames die in 1926 te New York de begrafenis van Rudolph Valentino bijwoonden, zouden onthutst hebben gereageerd op het bovenstaande dagboekfragment waarin hun idool een vrijage met een jongeman beschreef. “De held van millioenen vrouwen en meisjes” (zoals De Telegraaf hem typeerde), de ster van films als The Sheikh en A Rogue’s Romance, was biseksueel.

mrt 2015       
lees verder 8 min.


De meesten van ons zullen wel een lijstje met favoriete homofilms hebben. Aan het mijne (waarop bijvoorbeeld Maurice, Beautiful Thing, Latter Days en Grande École staan) is onlangs een korte, van 2007 daterende film door Mark Christopher toegevoegd, Heartland.

dec 2014       
lees verder 4 min.


Eén van de mooiste winkels in het aan mooie winkels zo rijke Haarlem is Gentle, de herenondermodespeciaalzaak die zich in het centrum bevindt, Anegang 25. Het pand dateert van circa 1900. In 1945 opende de firma Cotex hier haar deuren. Er werden ouderwetsche vetercorsetten voor dames aan de man gebracht - de voorraad stond beneden, de klanten konden zich in de paskamers boven gaan inrijgen -, maar de vraag naar dit adembenemende artikel daalde gestaag, en toen Elly Koelman in 1988 Cotex overnam, stond voor haar vast dat ze het over een andere boeg moest gooien.

sep 2012       
lees verder 6 min.


Ernest Boulton, kunstschilder. Zijn naam zul je in de biografische woordenboeken niet terugvinden. Er is geen museum waar je zijn werk kunt bewonderen. Geen student is op hem gepromoveerd. Toch heeft hij tijdens zijn leven veel publiciteit gekregen, publiciteit waarmee hij allesbehalve content was en die hem — letterlijk — noodlottig is geworden. Deze Engelsman, geboren in Londen en een alumnus van de Universiteit van Oxford, 32 jaar oud toen hij in het nieuws kwam, had zich in 1902 te Parijs gevestigd.

aug 2011       
lees verder 21 min.


Voor Raimondo Biffi

Montague Summers, jaargang 1880, blikte in zijn memoires nostalgisch terug op zijn jeugd tijdens het fin-de-siècle. Kunst, schreef hij, werd toen nog serieus genomen, net als de wijze waarop men zich kleedde. Het was al even ondenkbaar dat je zonder broek het huis verliet als dat je ging wandelen zonder handschoenen. Een heer ontblootte zijn rechterhand wanneer hij op straat een vriend of bekende ontmoette; gaf hem of haar de vijf, trok zijn handschoen weer aan om hem na het gesprek weer uit te trekken voor de handdruk ten afscheid.

jul 2011       
lees verder 14 min.


De avonturen van Alex en Enak (deel II)

“Ze zijn een soort koppel geworden, wat een beetje gênant is.” Jacques Martin geeft de indruk met het homo-erotisch imago van Alex en Enak in zijn maag te zitten. Het zou dan voor de hand liggen elke verwijzing naar homoseksualiteit in het vervolg te vermijden. Maar wie de albums zorgvuldig leest, kan het niet ontgaan dat er in toenemende mate naar deze passie wordt verwezen, zij het soms in versluierde vorm.

mei 2010       
lees verder 14 min.


De avonturen van Alex en Enak (Deel I)

Een kat heeft negen levens, Alex Gracchus minstens honderd. In het verhaal waarin de stripheld debuteert ontsnapt hij welgeteld achttien maal aan de dood. Zijn vijanden (en hun naam is legioen) gaan hem te lijf met slag- en steekwapens, een instortend gebouw dreigt hem te verpulveren, tijdens een beving wordt hij bijna verzwolgen door de opensplijtende aarde, wolven en krokodillen willen hem verslinden en woeste bergbewoners trachten hem met een gloeiende staaf te verblinden.

mei 2010       
lees verder 12 min.


Volgens gegevens van de Stichting Literaire Rechten Auteurs droomt één op de vijftien Nederlanders van een carrière als schrijver. Je kunt hierover meewarig glimlachen - van alle manuscripten die uitgevers krijgen toegestuurd, verschijnt uiteindelijk slechts één procent in druk -, maar het zou je ook kunnen verheugen dat in onze supersnelle en oppervlakkige tijd de liefde voor de letteren nog niet is uitgebloeid.

nov 2009       
lees verder 9 min.


Tijdens het Keizerrijk en de Weimarrepubliek bloeide in Duitsland, ondanks restrictieve wetgeving, de homoprostitutie. In het eerste deel van dit artikel beschreef Caspar Wintermans de maatschappelijke situatie en de belangstelling van wetenschap en journalistiek. In dit tweede deel belicht hij enige bellettristische werken.

okt 2009       
lees verder 14 min.


Alfred Schuler zette grote ogen op toen hij in 1903 in het jongste nummer van de Blätter für die Kunst een aan hem opgedragen, door Stefan George geschreven gedicht las waarin de twintigste eeuw gehekeld werd door de geest van Manlius, een jongen die zich rond 300 na Christus had toegelegd op “het laagste beroep dat jullie amper durven te noemen”: “Ik ging, met Perzische parfums gezalfd, rond deze nachtelijke poort en gaf mij prijs aan de soldaten van de keizers!”

sep 2009       
lees verder 15 min.


Wie wil er nu worden geguillotineerd? De koningsgezinde schilderes Élisabeth Vigée-Lebrun bedankte voor die eer en ontvluchtte Parijs dus halsoverkop na het uitbreken van de Franse Revolutie in 1789. Geruime tijd verbleef ze in het buitenland, waar ze met open armen werd ontvangen. In haar memoires beschreef ze een zomers boottochtje dat ze rond de eeuwwisseling met enkele vrienden maakte in de omgeving van Sint-Petersburg.

apr 2009       
lees verder 16 min.


Tot de curiosa die de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag rijk is, behoort een brochure van 32 pagina’s die de domineeszoon en ex-dominee Hubertus Johannes Schouten in 1908 in hetzelfde oord publiceerde. Niet onder zijn eigen naam; daarvoor was het onderwerp dat hij aanroerde veel te gewaagd. De auteur had zich tot taak gesteld een aantal vooroordelen over homoseksuelen te ontzenuwen die destijds gangbaar waren.

feb 2009       
lees verder


‘Bevend van angst, dronken van vreugde’

Op 2 februari 1905 speelde zich te Bonn een drama af dat de krant haalde. Jules-Marie Malbranche, een achttien-jarige student uit Parijs, schoot zich op klaarlichte dag in een park niet één, maar twee kogels door het hoofd. Wonder boven wonder overleefde hij deze wanhoopsdaad, die hij in een tevoren aan zijn ouders gestuurde brief had gemotiveerd: hij kon met zijn homoseksualiteit niet in het reine komen, was ongelukkig verliefd, en door de lectuur van Dédé, een roman van Achille Essebac waarin hij zijn eigen conflict weerspiegeld zag, in zijn voornemen gesterkt om een eind aan zijn leven te maken.

nov 2008       
lees verder 12 min.TOP STORIES- MEEST GELEZENNIEUWRubrieken:

Zorg dat je geen nummer hoeft te missen:

Neem nu een abonnement en ontvang Gay News discreet elke maand op je deurmat. Vanaf slechts € 19.
Mister B Antwerp


Mister B's second Franchise store

meer info |visit


People Direct


Zelfstandig werkende Escortboys | Self employed escortboys

meer info |visit

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media