Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 918 people
86447 users - nu online: 918 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Pink Point Chit Chat


door Richard Keldoulis in Historie & Politiek , 17 november 2004

This article is also available in English


Een reeks gesprekjes met mensen bij Pink Point, de homo-informatiekiosk op het Homomonument.

Dit jaar werd de officiële opening van Amsterdam Pride in het gebouw van Amnesty International voltrokken. En voor de tweede keer voer Amnesty met een boot in de Canal Parade mee. Hun thema dit jaar was geheel aan het land Jamaica besteed. Een gesprek met Ingrid Vledder van Amnesty International.


Waarom hebben jullie zoveel aandacht aan Jamaica besteed?

"De mate van homofobie en geweld tegen HoLeBi’s in Jamaica is echt schrijnend. Uit recente rapporten bleek opnieuw dat zelfs in een gebied als het Caraïbische, waar men het bijna nergens erg nauw neemt met de rechten van HoLeBi’s, Jamaica er uit springt. Dagelijks worden homo's en lesbo's bedreigd, aangevallen en zelfs vermoord."

Krijgen jullie veel steun van de homogemeenschap in Amsterdam?

"Het is erg goed om te zien dat het werk van Amnesty op het gebied van homorechten steeds meer bekendheid krijgt. Mensen in de scene zijn vaak gericht op uitgaan en feesten, maar het lijkt erop dat er ook behoefte is om aandacht te besteden aan 'familie' in landen waar het een stuk minder feestelijk is. Je ziet dan toch dat de meeste HoLeBi’s een activistisch gevoel in zich hebben, ook al is die echte strijd hier veel minder nodig."

Bij de opening van Gay Pride heb je een indrukwekkende toespraak gehouden over Jamaica. Alle andere sprekers hadden het alleen maar over de ruzies tussen Gay Business Amsterdam en het Stadsdeel Centrum. Het leek alsof het Amnesty-gebouw alleen als decorstuk werd gebruikt omdat er verder helemaal geen politiek statement werd gemaakt. Wat vind jij daarvan?

"Je begrijpt dat Amnesty zich niet wil mengen in politieke verhoudingen - we zijn een niet-politieke organisatie die uitsluitend gericht is op het naleven van mensenrechten. Wij waren blij dat we door de opening in het Amnesty-gebouw onze betrokkenheid konden benadrukken met de strijd voor homorechten, en in het bijzonder onze Jamaica-actie nog eens onder de aandacht brengen."Amnesty heeft een optreden tijdens de Uitmarkt van reggae-artiest Buju Banton - die verdacht wordt van geweld tegen homo's in Jamaica - kunnen tegenhouden. Zijn er meer acties gepland tegen hem?

"Hier moet ik je even tegenspreken. Het is niet Amnesty geweest die het concert verhinderd heeft. Amnesty vraagt nooit om de afgelasting van concerten noch snoeren we artiesten de mond. Amnesty heeft bepaalde standpunten van Buju Banton onder de aandacht gebracht en de homofobie in sommige van zijn nummers en uitspraken laten zien. Bezoekers en organisatoren moeten dan zelf uitmaken of ze zich hiermee willen inlaten. We gebruiken reggaeconcerten om het publiek te informeren over de mate van geweld en discriminatie tegenover homo's in Jamaica, en vragen het publiek in actie te komen. Als er nieuwe optredens zijn gepland van Buju Banton of van één van de andere Jamaicaanse artiesten die zich schuldig hebben gemaakt aan homofobie, zal Amnesty zich opnieuw inzetten om het publiek bekend te maken met hun opvattingen."

Voor meer informatie over Amnesty International zie http://www.amnesty
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICHARD KELDOULISMEEST GELEZEN VAN RICHARD KELDOULIS

Pink Point Chit Chat

Richard Keldoulis, in Historie & Politiek op 18 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media