Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 928 people
86447 users - nu online: 928 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Vervolging emancipatiegroep in Nepal


door Bureau Redactie in Historie & Politiek , 03 november 2004

This article is also available in English


Steeds meer mensen gaan op vakantie naar de verste uithoeken van de wereld. Homo's moeten er daarbij op bedacht zijn dat homoseksualiteit lang niet overal geaccepteerd is. Zo staat in Nepal een gevangenisstraf van ten hoogste tien jaar op alle "tegennatuurlijke seksuele activiteiten" en buitenlanders worden niet gevrijwaard van vervolging op basis hiervan. Het is daarom niet verwonderlijk dat Kathmandu slechts één nichtenbar kent. Wel is er een emancipatiegroep actief, de Blue Diamond Society, die zich bezighoudt met onder andere aids-preventie en mensenrechten, waaronder die van homoseksuelen (zie: www.bds.org.np).

Deze groep dreigt nu verboden te worden.
In juni van dit jaar diende advocaat Achyut Prasad Kharel bij het Hoog Gerechtshof een verzoek in de Blue Diamond Society te verbieden. De advocaat beschuldigt de organisatie ervan dat zij poogt homoseksualiteit te legaliseren in Nepal wat in strijd zou zijn met de Nepalese wetgeving.

In antwoord op het verzoek van Achyut Prasad Kharel heeft het Hoog Gerechtshof het Ministerie van Binnanlandse Zaken gevraagd een uitspraak te doen of homoseksualiteit al dan niet strafbaar gesteld moet worden. Het antwoord op deze vraag is nog niet bekend.Wel zijn op 9 augustus 2004 negenendertig leden van de Blue Diamond Society in Kathmandu door de politie gearresteerd. Ongeveer twee weken later werden ze op borgtocht vrijgelaten, maar ze moeten op 20 sptember voor de rechtbank verschijnen. Alle negenendertig leden werden gedwongen een verklaring te ondertekenen voordat ze werden vrijgelaten, maar ze weten niet wat ze hebben getekend. Velen van hen zijn analfabeet en bij degenen die wel kunnen lezen werd het proces-verbaal afgedekt voorgelegd, waardoor ze niet in staat waren te lezen wat de aanklacht inhield.De organisaties Human Rights Watch en ILGA ondernemen acties tegen deze gang van zaken in het Himalaya-land, onder andere door het versturen van protestbrieven. In Nederland heeft de Stichting RainBowColours-NL zich hierbij aangesloten. Wie meer informatie wil hebben of voorbeelden van protestbrieven toegezonden wil krijgen kan contact opnemen met de Stichting via Postbus 116, 5670 AC Nuenen of via e-mail: rainbowcolours@dse.nl.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Vervolging emancipatiegroep in Nepal

Bureau Redactie, in Historie & Politiek op 04 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media