Back to Top
Zaterdag 07 Dec
86386 users - nu online: 2161 people
86386 users - nu online: 2161 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
'Rue des Reves' onthuld in Betondorp


door Bureau Redactie in Algemeen , 02 november 2004

This article is also available in English


Dit jaar bestaat de Amsterdamse wijk Betondorp tachtig jaar. In deze unieke buurt zijn verschillende bekende Nederlanders opgegroeid. De beroemdste inwoner was ongetwijfeld Johan Cruyff. Maar ook de broers Karel en Gerard (van het) Reve brachten hier een deel van hun jeugd door. Als eerbetoon aan beide schrijvers werd op 5 september het door Steffen Maas ontworpen kunstwerk Rue des Reves in de Ploegstraat onthuld.

Gerard Reve, die vorig jaar zijn tachtigste verjaardag vierde en die onze eeuwige dankbaarheid verdient omdat hij vanaf het begin van de jaren zestig op onverbloemde en niet-geproblematiseerde wijze in zijn oeuvre een homoseksueel universum gestalte gaf, dacht niet met onverdeeld gunstige gevoelens aan zijn jeugd in Betondorp terug. "Laat alle hoop varen, gij die hier opgroeit," zei hij ooit over deze buurt, die volgens hem wordt omhuld met een "onpeilbaar diepe, onontkoombare weemoed."Het kunstwerk bestaat uit twee palen met daarop een straatnaambord met daaronder de nummers van de huizen waarin de broers in de Ploegstraat hebben gewoond en erop belangrijke jaartallen uit hun leven: onder andere het geboortejaar van Karel (1923), in "Mariablauw" dat van Gerard (1924), het jaar waarin ze de buurt verlieten (1937) en 1947, het jaar waarin Gerard's fameuze roman De Avonden verscheen.

Buurtbewoners zijn overigens niet onverdeeld positief over het kunstwerk. "Een aanfluiting," noemde één van hen het. De buurt had graag betrokken willen worden bij de besluitvorming rond het kunstwerk, maar het stadsdeel was daartoe niet bereid: "Als je met kunst de inspraak ingaat, wordt het een drama."
Wat Reve er zelf van vindt, is niet bekend, maar waarschijnlijk had hij liever een poezenbeeld of een sculptuur van een fraaie jongeman gezien.
GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

'Rue des Reves' onthuld in Betondorp

Bureau Redactie, in Algemeen op 05 november 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 340, december 2019

bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media