Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1246 people
86402 users - nu online: 1246 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Fitness - Sportkleding en schoeisel


door Andres in Health & Body , 28 juni 2004

This article is also available in English


De sportkleding die je gaat gebruiken bij hardlopen moet functioneel zijn. De kleding moet voldoen aan de eisen die de sport en de sporter hieraan stellen. Om kleding te kiezen die aan alle eisen voldoet, moet je eerst weten wat die eisen zijn. De eisen waaraan sportkleding moet voldoen, hebben te maken met het lichaam, het weer en de situatie.

Lichaam

Als je gaat hardlopen, dan span je jezelf fysiek in, hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Deze warmte wordt afgevoerd doordat het lichaam gaat zweten. Vervolgens verdampt het zweet.

Het verdampte zweet heeft een verkoelende werking omdat het warmte aan het lichaam onttrekt. Om dit proces goed te laten verlopen, is er kleding nodig die het zweet kan afvoeren.

Bij kou sluiten de huidporiën en neemt de doorbloeding van de spieren af. Daardoor neemt ook het prestatievermogen af. Er is dan juist warmte-isolerende kleding nodig.

Functionele sportkleding moet aan de volgende eisen voldoen:
warmte isoleren, warmte afvoeren, transpiratie regelen, bescherming bieden tegen wind en regen en tevens bewegingsvrijheid geven.Weer

Een hoge temperatuur vraagt om dunnere en luchtigere kleding dan een temperatuur onder het vriespunt. Bij lagere temperatuur is warme en beschermende kleding nodig.
Bij een hogere luchtvochtigheid is waterdichte of waterafstotende kleding nodig. Bij een lage luchtvochtigheid is dit niet nodig.
Wind bepaalt de gevoelstemperatuur. Een lichte vrieskou van min twee graden Celcius met een windkracht van zes Beaufort, kan aanvoelen als een temperatuur van min zestien graden Celcius.
Bij sterke zon is bescherming van huid en ogen nodig, bijvoorbeeld door een pet en een zonnebril.Situatie

De vorm en de samenstelling van de kleding zijn bepalend voor de bewegingsvrijheid van de sporter. Vorm en samenstelling van sportkleding kunnen het prestatievermogen bevorderen en blessures voorkomen.


Bij atletiek wordt een singlet (shirt zonder mouwen) gebruikt, bestaande uit een kunststofmateriaal om het vocht goed af te kunnen voeren.

Als broek bestaat er de zeer korte broek met een kort zijstukje. Daarnaast is er de halflange of lange broek (tight) uit polyester of polyamide die strak wordt gedragen.


Achtergrond informatie runningschoenen

Stabiliteit

Tijdens het lopen en/of hardlopen zet iedereen zijn voet op zijn eigen manier neer. Men onderscheid drie manieren van het neerzetten van voeten: Neutraal, Pronatie en Supinatie.
Neutraal: Een neutrale loper landt op de buitenkant van de hiel en zet zijn voet daarna neer van de binnenkant naar de grote teen.
Pronatie - overpronatie: Bij pronatie zet de loper zijn voet neer via de binnenkant van zijn voet. Pronatie is een normale, neutrale manier van neerkomen. Bij overpronatie wordt de voet te veel naar binnen neergezet.
Lopers met een overpronatie hebben snel last van enkels, knieën, heupen en onderrug. Zo'n vijftien procent van alle lopers overproneert. Speciaal voor deze lopers is er een correctieblok in de schoen aangebracht. Dit is meestal gekleurd en zit aan de binnenzijde van de schoen.
Supinatie: Een neerzetting die teveel via de buitenkant van de voet verloopt noemt men supinatie. Aangezien echte supinatie weinig voorkomt, worden er amper supinatieschoenen geproduceerd.Zooltypes

De grip van de zolen van runningschoenen zorgt ook voor stabiliteit. Hardlopen kan zowel op een verharde als onverharde ondergrond gedaan worden. Runningschoenen hebben daarom een zool die op beide ondergronden grip heeft. De tussenzool van de runningschoenen wordt naar achter toe steeds dikker. Door deze hogere hak kunnen achillespeesblessures worden voorkomen. Bij de aanschaf van een paar runningschoenen moet je in elk geval goed letten op stabiliteit. De stabiliteit zorgt ervoor dat de loper zijn voeten neutraal kan neerzetten.

Running schoenen hebben verschillende stabiliteitspunten:
De hielkap: Deze omsluit de hiel.
De brug onder de middenvoet: Deze zorgt ervoor dat je voet niet doorzakt.
Het correctieblok, ook wel stabiliteitsblok genoemd: Dit zorgt ervoor dat je recht op je voeten staat.
Deze drie vormen van stabiliteit zorgen ervoor dat de voet zo optimaal mogelijk neerkomt. Niet elke voet doet dit hetzelfde, vandaar de drie verschillende stabiliteitsvormen in een schoen.

Demping


Tijdens het hardlopen zijn de voeten aan zware schokken onderhevig. Elke stap wordt als eerste door de voet opgevangen en zal verder "doordreunen" door het lichaam.

Bij hardlopen is de belasting op een voet 3,5 maal het lichaamsgewicht en ook de druk op enkels en knieën is zeer groot.

Elke schoen is voorzien van hakdemping om de eerste harde schok op te vangen, daarnaast zijn er ook modellen verkrijgbaar met extra demping in de voorvoet.Commentaar:
Re: Fitness - Sportkleding en schoeisel-


Reactie van dd. 14 september 2004
leuk stukje!!
alleen jammer dat het alleen over de tak; hardlopen gaat.. heeft u ook informatie over de andere takken van sport??
ons email adres is:esthsch@willemblaeu.nl
groetjes esther en karen


GERELATEERDMEER VAN ANDRESMEEST GELEZEN VAN ANDRES

Fitness - Sportkleding en schoeisel

Andres, in Health & Body op 29 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HEALTH & BODYIN NUMMER 153
okt 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 9 min.
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media