Back to Top
Vrijdag 24 Jan
86407 users - nu online: 1681 people
86407 users - nu online: 1681 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Vertigo: verrassende sensatie


door Gerard Norg in Uitgaan & Reports , 20 juni 2004

This article is also available in English


Langzaam maar zeker wordt het lente. Het dode hout loopt uit en wordt groen. Daarom koersen we deze maand richting Vondelpark - dé groene long van Amsterdam. In 1864 vatte een commissie het plan op om bij het Leidseplein een rij- en wandelpark aan te leggen (Het Nieuwe Park). Stadsbouwmeester Cuypers (van het C.S. en het Rijksmuseum) lobbyde destijds voor een standbeeld van Joost van den Vondel in het gebied. Aldus geschiedde en sinds 1880 is de naam officieel "Het Vondelpark."
Nog even "Opa vertelt": in 1892 organiseerden de fietsers een kleine revolte, omdat ze regelmatig beboet werden. Waarom? Ze fietsten namelijk harder dan de toegestane paardendraf! In 1893 wordt het fietsen na negen uur 's ochtends verboden. Vanaf 1897 vervallen alle beperkende maatregelen voor de fietsers.Na 1945 huurt de toenmalige horeca-tycoon Herman van den Eerenbeemt het Pavillon Vondelpark. Het Filmmuseum wordt in 1973 de enige huurder. Vijftien jaar later volgt de opening van Café Vertigo door kroegbaas/uitgever Bas Lubberhuizen.

Een nieuwe eigenaar introduceerde twee jaar geleden de "Vondelpark-picknick" - een leuke en originele cadeau-tip. Het vermaarde terras behoeft geen verdere reclame. Ook de lunch-faciliteiten binnen zijn algemeen bekend.
Sympathiek, dat voor de salade’s hier de ouderwetse hartsla wordt gebruikt.

In het restaurantgedeelte van Vertigo zitten de solide stoelen anno 2004 geriefelijk. De ruime, ronde tafel nodigt uit tot een aangename avond.

Als amuse worden twee lepels met een tonijnmousse aangereikt. De smaak is veelbelovend.

Mijn tafelgenoot kiest als voorgerecht de traditionele carpaccio (E 8,50). Perfect.

Zelf krijg ik zin in het vier gangen menu (E 38,50). De gecarameliseerde appel met gebakken ganzenlever is pure verwennerij voor mijn smaakpapillen.

De Mille Feuille van tonijn en tomaat is niet alleen oogstrelend. Zó smaakt een tomaat dus!Deze keer drinken we een Tokay Pinot Gris Réserve 2002 (E 25,00) - "De Sultan" onder de druivensoorten in de Elzas. Een heerlijke, volle droge wijn met een licht gekruid bouquet.
De uitgebreide kaart is voor elk wat wils: gevarieerde voorgerechten (E 7,50 - E 13,50), weekschotels (E 12,50), een twee gangen menu inclusief glas wijn en kopje koffie
(E 25,00), riante hoofdgerechten (E 17,50 - E 21,50) en nieuwsgierig makende nagerechten (E 6,00 - E 10,00). Op de wijnkaart is naast Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika óók Californië vertegenwoordigd. De prijzen variëren van vijfentwintig tot zesenveertig euro.

Mijn tafelgenoot geniet zichtbaar van de roodbaars met limoensaus, asperges en sesampasta (E 19,50). De tarbot op mijn bord wordt begeleid door een olijvensaus en open ravioli van groente en provencaalse kruiden.

De kok die van een saaie, smaakloze aubergine zo’n verrukkelijke verrassing formeert, verdient Hulde. Een detail van een andere orde: het water verschijnt niet in zo’n afzichtelijke urinaal, maar in een fraaie fles met het Vertigo-logo.Met frambozen tartelets, gecarameliseerde rozemarijn custard en lavendel honing parfait besluit ik een waar feestmaal.

Het voorverwarmde glas van de calvados ontlokt mijn tafelgenoot weer een uitbundig compliment.

Ik vind de prijzen in verhouding tot het gebodene oké. Uit-eten kost tegenwoordig veel geld. Tweehonderd oude Hollandse guldens geef je gemakkelijk uit. Maar in Vertigo is dat mijns inziens gerechtvaardigd.

En als ik denk aan die veertig vrouwen, die dezelfde avond aan het eind van de Overtoom in de tram stapten en bij wie ik de Bingo-misère van hun gezichten aflees, dan weet ik het zeker.

Zij hebben méér uitgegeven en stukken minder genoten dan wij deze avond!

Het homo-gehalte was opmerkelijk laag deze avond. Maar de prettige sfeer en de plezierige bediening in het juiste tempo, maakten veel goed.
Nou, één minpuntje dan: zorg voor "echte" servetten of geef in ieder geval bij ieder gerecht een nieuwe.

Het Vondelpark is natuurlijk meer dan loslopende honden, kinderwagens, een treurwilg, fanatieke fietsers, trompetterende narcissen, concerten in de zomermaanden en kapitale villa’s aan de randen. In Het Vondelpark praat je met elkaar.
Hoewel..., de meeste cruisende homo’s hullen zich bij voorbaat in een anonieme grauwsluier.De keer dat ik in het Rosarium vol verwachting slenterde en een kroegmaat met een walkman op tegenkwam, staat in m’n geheugen gegrift.

Ik hoorde namelijk flarden uit "De Verzoening" van Liesbeth List/ Frank Boeijen: ...Maar vanavond ben ik hier en ik vraag je: Heb me Lief, Heb me Lief, Heb dit lichaam Lief... Bemin Mij, Bevrijd Mij, Streel Mij, Neem Mij... Wat achtervolgt mij hier naar toe... Het Verlangen om voor één nacht iemand te vertrouwen... Meer vragen kan ik niet...

Voor alle duidelijkheid: deze laatste zin heeft helemaal niets met Vertigo te maken.
Ik krijg zin in de lente!


Café Restaurant Vertigo
Vondelpark 3
Tel. (020) 6123021
www.vertigo.nl

GERELATEERDMEER VAN GERARD NORGMEEST GELEZEN VAN GERARD NORGjul 2019       


jul 2018       


jul 2017       
Vertigo: verrassende sensatie

Gerard Norg, in Uitgaan & Reports op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN UITGAAN & REPORTSIN NUMMER 153


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media