Back to Top
Maandag 20 Jan
86405 users - nu online: 1442 people
86405 users - nu online: 1442 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Canadese regering vindt verbod homohuwelijk niet langer gerechtvaarigd


door Bureau Redactie in Historie & Politiek , 09 juni 2004

This article is also available in English


Na de uitspraken van sommige gerechtshoven en de actie van de burgemeester van San Francisco homoparen in de echt te verbinden, wordt in steeds meer staten van de Verenigde Staten juridische actie ondernomen om het homohuwelijk expliciet onwettig te maken. Bij het noorderbuurland Canada ligt de situatie echter heel anders.

De Canadese regering heeft onlangs in een verklaring voor het Hooggerechtshof gesteld dat het verbieden van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer gerechtvaardigd is. De verklaring, die is opgesteld met de intentie richtlijnen te krijgen voor de legalistie van het homohuwelijk, constateert dat homostellen feitelijk al bijna over dezelfde rechten beschikken als gehuwde paren, met uitzondering van het recht zich "getrouwd" te noemen.

In het document wordt vastgesteld dat grote aantallen homostellen al leven in langdurige, zorgzame, liefhebbende, welhaast echtelijke relaties, dat veel stellen bovendien kinderen hebben, en dat het daarom wezenlijk oneerlijk en uit de tijd is deze relaties een wettelijke status te onthouden. De verklaring gaat verder door te verklaren dat de uitsluiting van homo's van het huwelijk in strijd is met de doelstelling stabiele gezinseenheden te stimuleren.Deze verklaring is de meest expliciete ondersteuning van het homohuwelijk door de nieuw aangetreden regering van premier Paul Martin. De regering hernam hiermee een reeks vragen over het huwelijk van de vorige regering aan het Hooggerechtshof en stelt in het nieuwe stuk een vraag extra.

Nadat de gerechtshoven in de provincies Ontario en British Columbia de definitie van het huwelijk als een band tussen een man en een vrouw hadden vernietigd en bepaald dat ook homo's kunnen trouwen, liet de regering weten niet tegen deze uitspraken in beroep te gaan, maar zou zorgen voor wetgeving over het homohuwelijk. Oorspronkelijk vroeg de regering het Hooggerechtshof opheldering over de vraag of de regering grondwettelijk het recht heeft huwelijken te regelen, of de ontwerpwet niet de rechten zou schenden van degenen die tegen het homohuwelijk zijn en of kerken het recht hebben het inzegenen van homohuwelijken te weigeren.

In de aanvullende vraag vraagt de regering om een duidelijke uitspraak over de grondwettelijkheid van de bestaande wet. Hiermee wordt in feite geprobeerd van het Hooggerechtshof instemming te krijgen met de uitspraken van de provinciale rechters dat de wet die het homohuwelijk verbood onwettig was. De regering stelt in het tien pagina's tellende document dat volgens haar deze rechters tot de juiste beslissing zijn gekomen. Ook meent de regering dat de openstelling van het huwelijk voor homo's geen schade aanbrengt aan het vreugde die heteroseksuele paren aan het huwelijk beleven.

Het Hooggerechtshof zal ook nog de argumenten van achttien andere partijen horen, waaronder die van verschillende conservatieve religieuze groepen die tegen het homohuwelijk zijn. Waarschijnlijk in de loop van 2005 zal het dan met een uitspraak komen, waarna de wetgeving in het parlement kan worden behandeld.

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Canadese regering vindt verbod homohuwelijk niet langer gerechtvaarigd

Bureau Redactie, in Historie & Politiek op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media