Back to Top
Dinsdag 21 Jan
86405 users - nu online: 1474 people
86405 users - nu online: 1474 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Mexicaans moordonderzoek leidt tot Amerikaans protest


door Bureau Redactie , 29 mei 2004

This article is also available in English


Op 19 maart werd in Tamaulipas (Mexico) het lichaam gevonden van de 42-jarige journalist Roberto Mora. Hij was met zesentwintig messteken om het leven gebracht. Een week later werden de Amerikaanse staatsburgers Mario Medina (23) en zijn partner Hiram Oliveros (28) op verdenking van deze moord aangehouden.

De politie meent dat Medina het slachtoffer in een aanval van jaloezie heeft omgebracht omdat hij ervan overtuigd was dat zijn minnaar een verhouding had met de getrouwde vader, die volgens zijn collega's weinig anders deed dan werken. Oliveros wordt beschuldigd van het verzwijgen van de misdaad.

Het optreden van de politie heeft ondertussen al veel vragen opgeroepen. Collega's van Mora geloven niet dat er sprake is van een passionele moord, maar dat hij is omgebracht door de drugsmaffia, die het afgelopen jaar voor veel moorden verantwoordelijk was. Ninfa Deander, eigenaar van El Mañana, de krant waarvoor Mora werkte, verklaarde: "We kunnen niets uitsluiten. Maar we geloven niet in toeval. We zijn in oorlog. Onze hele gemeenschap is gevangene van de drugsbazen."

De politie meent echter dat de aard van de moord niet lijkt op die van de drugsbendes, maar dat de hevigheid van de aanval op een passionele moord wijst. En ook de aanklager, Gabriel Ocaña, is ervan overtuigd dat Medina de moord heeft gepleegd: "Ze hebben hem gedood. Uit jaloezie." Tijdens een hoorzitting liet hij onder andere foto's zien uit de computer van de aangeklaagde mannen, waarop ze samen seks bedrijven. Volgens hem gaf dit een duidelijke indruk van de "morele kwaliteit" van Medina en Oliveros. Dat er mogelijk sprake is van door homofobie veroorzaakte bevooroordeeldheid bij de aanklagers, blijkt uit een verklaring die Medina na zijn verhoor gaf: "Ze zeiden dat homo's de enige mensen zijn die dit soort dingen kunnen doen."Ondertussen zijn er ook twijfels gerezen over de door de politie gebruikte onderzoeksmethoden. In ieder geval werd het Amerikaanse consulaat niet van de arrestatie op de hoogte gebracht en was er ook geen vertegenwoordiger van het consulaat of een advocaat bij het verhoor aanwezig. Waarschijnlijk omdat de politie Medina door marteling tot het tekenen van een bekentenis heeft gedwongen. Medina verklaarde later: "Ze vertelden me niet dat ik naar het politiebureau zou worden gebracht, maar dat ze me gingen doden." Ook vertelde hij dat de politie hem een plastic zak over het hoofd deed en hem veelvuldig heeft geslagen.

De Amerikaanse ambassade heeft ondertussen, na een klacht van Medina's familie, protest aangetekend bij het Mexicaanse ministerie. De Mexicaanse politie ontkent dat er van marteling sprake was, maar de betrokken agenten kwamen niet opdagen bij een hoorzitting over deze zaak.

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Mexicaans moordonderzoek leidt tot Amerikaans protest

Bureau Redactie, in op 30 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN IN NUMMER 153


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media