Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 908 people
86447 users - nu online: 908 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

. . . is het nieuwe normaal. Het is eind maart, niemand op straat. Mijn fysiotherapeut heeft mij gezegd te wandelen omdat mijn onderrug vast zit. s’Avonds op het Leidseplein raak ik in gesprek met een agente die mij laat weten het vooral druk te hebben met mensen die de weg kwijt zijn. Ze zijn of wappie of mentaal van het padje omdat medicijnen niet meer aan de deur leverbaar zijn.

door Wil Groot - 09 juni 2020

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Stilte . . .

lengte: 4 minuten


Een totaal verlaten Dam, foto (c) Raymond Timmer
Sinds januari 2020 is de Wet Wvggz  voor psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten een feit en begeleiding zal bij velen meer thuis worden gedaan. Volgens haar zit de thuiszorg of ambulante zorg ook in een Lock down.  In gedachten wandelend langs de grachten naar de dam valt mij op dat vele ramen donker zijn, alsof er geen mensen wonen.

De volgende dag wandel ik rond zonsondergang over de Wallen. Kinderen spelen er en ik zie een man zijn band lappen. Een echtpaar zit met hun baby voor hun huis, een drankje en hapje er bij.
Bij de Oude Kerk kom ik een man tegen die mij vraagt waar alle hoeren zijn. ‘Ach ja, ook zij hebben een Lock down,’ antwoord ik. ‘Alle gordijnen zijn dicht.’ Het lijkt niet tot hem door te dringen want even verderop staat hij weer stil. Zijn nood is blijkbaar hoog.

foto (c) Raymond TimmerDe Zeedijk en Warmoestraat zijn leeg. Het heeft iets sinisters. Op de Dam evenzo. De enkeling die ik tegenkom houdt grote afstand.

Thuis draait het internet op volle toeren. Virtueel houdt iedereen contact met elkaar en deelt hun bevindingen. Bijna iedereen werkt thuis. Er wordt mij een foto doorgestuurd van Nederland vanuit de ruimte van een jaar geleden. De kleur rood geeft het stikstof gehalte aan. Heel ons land is rood. De volgende foto laat zien hoe het er eind maart 2020 uitziet. Er is bijna geen rood meer te zien, alsof alle stikstof weg is omdat er geen auto’s meer rijden en omdat er 90 procent minder gevlogen wordt. Er onder staat: ’En de Boeren dan?’ Er volgen veel reacties op, waarin sommigen elkaar aanvallen. Dualiteit. In Wuhan kunnen de mensen de bergen weer zien en een blauwe lucht. Ook daar ligt alles stil waardoor vervuiling stopt.

De gayscene komt ook in actie. Virtueel brengen bars de bingo de huiskamer in en de muziek. Ook Dejay’s laten nationaal en internationaal hun muziek virtueel de wereld in gaan. De eenzaamheid slaat toe. ‘Dancing on my own’ is niet echt genoeg blijkt wanneer ik ’s avonds rond 11 uur het Vondelpark in wandel. Bij het theater tref ik een jongen met muziek installatie die reggae laat horen. Twee anderen dansen.

‘Het is druk bij de Rozentuin’, deelt een van de dansers mij mede en hij biedt mij een jointje aan. Ik dank voor zijn aanbod, laat het voorbij gaan. Bemerk dat ik op een of andere manier op mijn hoede ben. Angst regeert, maar niet bij het Rozentuin publiek.

Tussen het theater en de Rozentuin is er geen ziel te bekennen. Heel ver weg hoor ik de reggae muziek nog. Verder stilte. Geen sirenes van politie of ambulances en geen vliegtuigen. In de Rozentuin is het druk. Ik ben zelf versteld. Wanneer ik enkele dagen later in het Vondelpark weer een wandeling maak is het enige wat ik tegenkom enkele snurkende daklozen.

De nieuwe Linda presenteert op de cover het nieuwe woord ‘huidhonger’. Ja, een mens heeft liefde nodig, wilt knuffelen een hug of schouderklopje. Toch houdt men zich, in het algemeen, op een afstand. Medio mei zie ik, jongeren vooral, de regels aan hun laars lappen.

Eind mei wandel ik de Rozentuin in rond zonsondergang en zie plus minus 60 jongeren, meisjes en jongens, bij elkaar een feestje bouwen. Dansen, huggen en zittend tegen elkaar aan. Van een afstand sla ik dit met mond half open gaande. Een oudere dame, zittend op een bankje op gepaste afstand aanschouwt het geheel met een semi glimlach. ‘Jongeren hebben elkaar nodig. Isoleren is onmogelijk voor mensen en ook ongezond,’ zegt ze. ‘Ook al is menigeen daar niet mee eens.’ Ik ben sprakeloos. Huidhonger?

Ondertussen is er een wedloop gecreëerd tussen wetenschappers, virologen, farmaceutische bedrijven en politiek. RIVM en de wereld gezondheid organisatie houden vaste grip. Vele wetenschappers brengen virtueel naar voren dat zij het niet eens zijn met die aanpak. Van vele kanten krijg ik nieuws binnen. Vanwege mijn projecten in Afrika houdt mijn netwerk mij internationaal op de hoogte. Veel info wat ik lees komt niet naar voren op televisie of in krant.

foto (c) Raymond Timmer
Een oudere neef laat mij weten dat onze Opa, die in 1956 overleed, al zei; ‘de krant brengt leugens in het land’, wat later veranderde in televisie en krant brengen leugens in het land.
De volgende avond wandel ik het centrum in. Ik zie veel mensen langs de grachten zitten borrelen en picknicken. Op de Wallen is nog steeds stilte.

De tijd gaat door. Het aantal wat dagelijks geïnfecteerd wordt zakt. Regels veranderen, maar toch moeten wij ons houden aan de 1,5 meter afstand. Pinkster zaterdag fiets ik met een vriendin langs de Amstel naar Oudekerk. Vooral bij de Amstel toren is het heel erg druk. Politie en Boa’s zijn op afstand aanwezig, maar grijpen niet in.

De Amstel ligt vol met boten. Ook zijn er weer veel toeristen, vooral Duitsers aanwezig in de stad. Wanneer we ’s avonds rond 9 uur over de Wallen fietsen is daar wederom stilte.
   
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOTsep 2017       


dec 2018       
Stilte . . .

Wil Groot, in Columns & Opinie op 09 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media