Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 892 people
86447 users - nu online: 892 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Scene

Bij binnenkomst zingt Whitney Houston dat ze wil dansen met iemand. Even gaat de tijd terug. Buiten stroomt het terras vol. Een mix van mensen bevolkt al het etablissement in de Reguliersdwarsstraat. Er heerst gezelligheid en barman Stefan ontfermt zich over de gasten.

door Wil Groot - 06 juni 2020

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
In Bar Blend is iedereen welkom


This article is also available in English
lengte: 4 minutenOp het terras, onder de warmtelampen, nemen we plaats met een bak koffie en steekt Valy, de eigenaar, van wal over Blend.

Wat is Blend?
“Een mix van culturen, integratie, iedereen is welkom anno 2020. Blend staat daarvoor. Mixen van mensen en met iedereen bedoel ik het hele alfabet. Het blenden van mensen. Wanneer ik even om mij heen kijk dan zie ik al een mengeling van etniciteiten.”

Jorge, Duncan en Valy Valy loopt al twintig jaar mee in Amsterdam. Hij begon bij de Amstel Taveerne, zijn bakermat. Al snel organiseerde hij de feesten aan de Amstel. Daarna was het Amstel 54. Daaropvolgend Club Yolo, die hij nog steeds runt. “You Only Live Once,” zegt hij met een grijns op zijn gezicht, “dat is ‘Y.O.L.O.’”

Sinds 2016 organiseert hij de Main Stage Pride op de Dam. Het is mij al snel duidelijk dat Valy een echte horecaman is. Het zit in zijn bloed. Sinds kort is hij bestuurslid van Biz Regulierdwarstraat.
 
Initiatiefnemer, dat is Valy. In 2007 richtte hij “Samen Sterk Tegen Kanker” op. Elk jaar organiseert hij samen met andere horeca-ondernemers een benefietfeest. Met het geld dat wordt ingezameld worden duizenden kerstpakketten gekocht, die worden uitgedeeld aan patiënten in ziekenhuizen. Zijn vriend Frans Meulenberg, met wie hij de Amstel Taveerne runde, is aan kanker overleden.

“Er overlijden veel mensen aan kanker tegenwoordig en velen zijn eenzaam, vooral met kerst. Op deze manier steken wij ze een hart onder de riem.” Het is duidelijk dat zijn hart uitgaat naar mensen in nood. In Club Yolo treden artiesten speciaal op. Tachtig procent van de mensen die er aan meewerken komen uit de gay community. Hij laat mij reacties lezen.

“Wat een gaaf initiatief! Wat een mooi pakket! Maar de gedachte er achter is het grootste geschenk. Oprechte dank voor deze blijk van aandacht, van een ‘Complete Stranger,’ voor mensen die het moeilijk hebben.” Ik lees er nog enkele door en ben onder de indruk en even stil. Duizenden reacties zijn er en ook komen er rond de kerst duizenden kerstkaarten binnen.
 
Valy laat weten dat ondernemers geen zakkenvullers zijn, maar er zijn voor de medemens. Zijn barpersoneel is een mengeling van allerlei etniciteiten, wat tot gevolg heeft dat de gasten ook een mengeling vormen. “Ook van leeftijden,” voegt Jorge, zijn partner, er aan toe. En dat is Blend. Jorge glimlacht met voldoening.

Blend is een beetje Jorge zijn kindje, laat hij weten. Jorge is verantwoordelijk voor de publiciteit. Hij spreekt zes talen en is virtueel de virtuoos. Zo zijn er op vrijdag en zondag Dragshows en is er op maandag bingo. “Wij hebben,” zegt hij en hij glimlacht, “de ‘dragqueenshow’ terug op de kaart gebracht in Amsterdam. Elke zes weken is er op zondag een open podium voor jonge dragqueens en geven we ze een kans om uit de kast te komen.”
 
“Er zijn er verschillende die in Amstel 54 zijn begonnen en nu BN-ers zijn, zoals Lady Galore, Paty Pam-Pam, Envy Peru, La Lolly, Hoax en ga maar door, en die nog steeds één keer per maand het podium betreden in Bar Blend.”

“Zo is er naast de drag-avonden ook een bieravond, een cocktail-avond, een Latin avond, een avond van ‘live singing on stage’ en natuurlijk de komedie-avond. En dan de Eurovisie. Onze deejay ‘First Rank’ draait veel op Europarties. Vele artiesten hebben dan ook Blend en Yolo bezocht en hebben er soms ook gezongen. Bekende Nederlanders en internationale artiesten bezoeken Blend ook als gast, zoals Duncan, Ciara van Malta, Esther Hart, Skin van Skunk Anansie, et cetera.”


Ondertussen zie ik een mengeling van mensen langskomen en word ik voorgesteld aan gogo dansers en anderen. Een jonge hond kwispelt naast mij en springt tegen mij aan. “Dat is ons hondje,” laat Jorge weten. “’s Avonds ligt hij soms bij de toiletdame en het is altijd grappig als gasten bij het toilet vandaan komen met een glimlach op hun gezicht.” Zelf glimlach ik ook en geef hem een aai over zijn bol, de hond.

Het is duidelijk dat Jorge als barkeeper zijn vak verstaat. Hij vertelt dat er de laatste jaren verandering is bij de gasten. Mensen worden socialer. Het is niet meer alleen het mobieltje. “Als barkeeper breng ik op rustige avonden ook mensen bij elkaar. Tegen mij praat men, omdat er een bar tussen ons zit. Dat schept veiligheid. Ik geef ze een push en dat hoort er bij. In de weekenden is daar geen tijd voor, dan is een flirtende glimlach genoeg.”

De Reguliersdwarsstraat bruist weer. Gogo dansers, dragqueens, andere artiesten en natuurlijk Mayday, die altijd een wodka komt drinken als ze in de stad is. Andere bekende Nederlanders laten hun gezicht zien. Valy weet wat netwerken is. Dat heeft hij wel geleerd de afgelopen twintig jaar.
 
Een vaste klant die meeluistert, laat nog even weten dat Valy afgelopen jaar bij de Honderd Nederlandse Helden staat vermeld. “Vergeet dat niet vriend.” Hij geeft mij een knipoog en proost. Hij verdient het, dat is mij wel duidelijk.

Blend, een mengeling van alles op de juiste manier! De Reguliers bruist in Blend.


  Bar Blend, Reguliersdwarsstraat 41 Amsterdam
www.barblend.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

In Bar Blend is iedereen welkom

Wil Groot, in Scene op 06 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media